основа за смути с диня

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Няма да се лъжем, че не обичам диня. Няма и смисъл да ти казвам, че самата мисъл, че един ден ще дойде септември и сезона на дините ще свърши си е повод за лека драма. Поне в нашата къща. Точно както няма и никакъв смисъл да се лъжем, че динята е в топ 3 на най-полезните плодове… Но все пак е плод, а навън е лято. Така че, ето ти няколко идеи защо е добре да хапваш диня.

Като за начало е добре да знаеш, че динята може да се съхранява спокойно на стайна температура докато е цяла, но след като се разреже е добре да се прибере в хладилник. Друг изумителен факт за динята е, че антиоксидантите, флавоноидите, както и съдържанието й на ликопен се запазват за цели седем дни след разрязване!

Но да видим и с какво този безумно сладък плод е полезен за здравето.

watermelon

Заради високото си съдържание на вода и електролити, динята е перфектен заместител на чистата вода през лятото и помага на тялото ни да е добре хидратирано. Отново поради високият си процент вода (над 90%) динята има дуиретичен ефект и помага на бъбреците да се пречистят от излишното задържане на течности.

Динята също така е богата на витамин С и бета-каротен, като в 100 гр се съдържат около 11-13% от дневните ти нужди от съответните витамини, което прави динята полезна по всички параграфи цитиращи витамин С и витамин А.

Един от естествените химикали в динята пък е цитрулин, който се превръща в бъбреците на аргинин – аминокиселина, която работи усърдно за здравето на сърцето и имунната система. Същият този цитрулин ни помага и в клетките ни да се трупат по-малко мазнини, което прави динята добър вариант за плод и по време на диета.

Антиоксидантът ликопен обаче е звездният играч тук. Ликопенът спомага за намаляване на всички видове възпаление и има способността да неутрализира вредните свободни радикали. Друг противовъзпалителен фитонутриент в динята е кукурбитацин Е, или тритерпеноид, който блокира активността на болката, треската и възпалението.

watermelon-smoothie-1

И след всичко това предполагам няма да се учудиш, ако ти кажа, че през лятото динята всъщност е водата във всичките ни смутита. Точно така – водата. Със своите 90% съдържание на вода, парчетата диня нямат нужда от допълнително такава, за да станат за сок. Затова режи и използвай смело!

Продуктите, които създадохме за теб:

Основа за смути с диня
1 голям резен диня*
1 замразен банан

Изчисти динята от семките и блендирай на течност.
Добави замразения банан и блендирай отново.

За завършено смути добави 1/2 или 1 връзка магданоз. Вкусът е прекрасен, за разлика от цвета… все пак комбинираме червено със зелено и резултатът е нещо странно изглеждащо кафяво. Но пък сочно, вкусно и свежо. Като за лято.

*Моля помни, че динята също така има сериозният гликемичен индекс 72, което означава че всички с диабет, хипогликемия и метаболитен синдром биха си направили услуга ако страняха от нея. Тя също така е и мухъло-образуваща, затова всички борещи се с дисбаланс в микрофлората на червата не е добре да си похапват от нея редовно.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: