След като вече се разбрахме, че през седмицата няма нужда да се готви, а само да се сглобява, то мисля, че е също толкова ясно, че правилото не е валидно за уикенда. Събота и неделя са времето, в което да се подготвиш подобаващо, за да ти е лесно през седмицата. Затова днес ти предлагам да направиш точно това и да си приготвиш поне една партида от тези пристрастяващо вкусни зеленчукови хлебчета! А ако си отделиш още 5 минути да сглобиш и едно гуакамоле – обяда за шампиони ти е в кърпа вързан. Дори ще се налага да отбиваш с всички сили опитите на колеги и познати да ти го изядат, ако разбира се, оцелее до понеделник :)))
12 бр. зеленчукови хлебчета
400 гр броколи*
1/2 чаша кашу**
3 яйца
щипка сол, малко зехтин и подправки по твой вкус
Смели ядките на брашно в кухненския робот. Дори и да не са финно смляни не е проблем.
Добави броколито и блендирай отново.
Сложи яйцата, солта, зехтина и подправките и блендирай докато не се получи хомогенна смес.
С помощта на лъжица оформи кръгчета директно в тавата. За една партида ти трябват 2 тави, които може да пъхнеш едновременно във фурната.
Печи на предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Извади и остави да изстинат.
* Броколито може да се замени с карфиол или микс от зеленчуци по твой вкус.
** Кашуто също, пробвай с орехови ядки, слънчогледово семе и др.
гуакамоле
1 много добре узряло авокадо
сока от 1 лайм или 1/2 лимон
1 малък домат или 6-7 чери домата
1/2 връзка магданоз
2 стръка пресен лук
5-6 листа босилек
щипка сол
Обели авокадото, махни ядката и го намачкай с вилица. Залей със сока от лайм, за да не потъмнява.
Обели домата, махни воднистата част и нарежи на дребно заедно с магданоза, пресния лук и босилека.
Разбъркай с намачканото авокадо, добави солта и сервирай.
Поднеси едновременно зеленчуковите хлебчета, гуакамолето и сварени пъдпъдъчи яйца. Сглобявай на сандвич и консумирай с мярка!