има ли такова нещо като салати-ястия?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Един от най-големите плюсове по отношение на храната свързан с живота на село е… липсата на изкушения. Истината е, че в големите градове буквално на 5-10 минути има голям избор на какво ли не. Ние например живеехме до суши ресторант, френска пекарна, прословутата пицария на варненски пицар и една от най-известните сладкарници в София. Всичко това на 5 минути пеша. Ако разтеглех времето на 10 мин ситуацията тотално излизаше извън контрол, а тук дори не отчитам факта, че в крайна сметка където и да си можеш да си поръчаш всичко и по телефона.

А сега се опитай да си поръчаш нещо по телефона за New han. Не можеш. Суши, френски макарони и кроасани има на минимум 30 минути с кола и то ако няма трафик. Което автоматично те оставя с единственият възможен избор, ако ти се яде нещо – трябва да си го приготвиш. Ако нямаш време или си изморен… who cares. Трябва да си го приготвиш.

Което, както може би се досещаш от заглавието роди идеята за нова категория бързи хранения – салатите-ястие. При тях принципът е ясен – трябва да те заситят, да са супер лесни за приготвяне, за да прибегнеш до тях когато си изморен и трябва да са бързи. А тайната отново се корени в заготовките. Е, все пак нещо трябва да се свърши, не е като да се обадиш по телефона :))

За да запазя духа на многоцветната ми салата, здравословната супа, салатата в буркан и смутитата, ще прибегна отново до основните принципи, благодарение на които чудото се случва.

[divider icon=“food“ style=“none“]

Елемент 1:
Салатата, разбира се или както я водят на ресторантьорски “канапе от зеленолистни”. Само се постарай канапето да е по-големичко. Тук влизат всички зеленолистни, като маруля, спанак, рукола, айсберг и т.н. + билки и подправки като лук, магданоз и др. По желание можеш да добавиш авокадо, краставица, тиквичка и други екстри. За повече инфо по отношение на салатите, виж многоцветната тук.

Елемент 2:
Засищащият фактор. Тук вече вариантите са много, от чисто постни до включващи животински продукти или комбинация от няколко от тях:
– запечени на грил или фурна зеленчуци, като броколи, карфиол, брюкселско зеле, тиквичка, патладжан, чушка, морков, гъби и др.
– сварени бобови, като нахут, леща и различни видове боб, например червен
– сварени зърнени, като киноа, елда, амарант, таф и др.
– сурови ядки и семена
– сварени яйца, кокоши и пъдпъдъчи
– сирене или кашкавал, не повече от 3 пъти седмично с ротация на млечните – козе, овче и краве
– месо или риба, не повече от 3 пъти седмично отново с ротация на месата.

Елемент 3:
Заготовката. Може би най-важният фактор, ако целта е бързина на приготвяне. В моя случай това означава:
– нарязани зеленолистни и всичко от списъка горе:
– зеленчуците ги запичам на фурна, по 2 тави наведнъж
– бобовите най-често ги купувам сварени, знам че не е най-добрият вариант, но когато ми се готви предпочитам да правя нещо различно от киснене и варене на нахут
– зърнените се поддържат сварени по 1 от вид, например тази седмица сварена киноа, следващата елда и т.н.
– яйцата се поддържат сварени
– сиренето и месата са по желание, аз рядко ги използвам в салати, но съм ги включила за хората, които обичат салатите си с тях.

Елемент 4:
Т. нар. гурме фактор. Това в общия случай са леки модификации на елементите. Например нахута го овалвам в различни подправки, горчица, мед и зехтин и го запичам на фурна. Става хрупкав и много приятен в салатата. Понякога запичам сирене на фурна с един специален микс за фета, който ми е подарък от приятелка и с малко зехтин. Друг път карамелизирам брюкселско зеле. Все неща от този сорт, които отнемат не повече от 10 минути, но разнообразяват допълнително салатите-ястие.

[divider icon=“food“ style=“none“]

Продуктите, които създадохме за теб:

И финално да видим как би изглеждала една такава салата-ястие:
Канапе от зеленолистни
Нарязан на дребно див лук
Нарязани на шайби моркови
Запечено на фурна брюкселско зеле
Запечен на фурна нахут

salad-meal

Това е! Бързо, лесно, засищащо и вкусно :)))
Тези дни ще публикувам още примери на подобни ястия. Надявам се да са ти полезни!

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: