в GoodFood: три топли есенни салати

Есента е тук, а с нея идва и липсата на свежи листни салати, носещи толкова полезни за нас хранителни вещества. Да решим този проблем заедно!

С идването на студеното време някак без да искаме спираме да ядем свежи салати и преминаваме към по-топли ястия, супи и туршии. Навик, който винаги ме е притеснявал, защото за мен идването на ноември не е причина да спрем със салатите.

По-скоро е добре да помислим как да “затоплим” и тях, затова днес ви предлагам няколко топли есенни салати, комбиниращи в себе си най-здравословните зеленчуци на сезона. Леко запечени и хрупкави броколи, тиквички, карфиол, морковчета и тиква комбинирани със зеленолистни и щипка нар.

GoodFood-november

Нарът е сред любимите ми плодове на сезона и е един от най-древните познати на човечеството. Бележки и артефакти за неговата употреба са намирани сред много култури и региони, но за негова родина се смята Персия. За ползите от нара се носят легедни: от способността му да увеличава фертилността, до това, че гарантира дълголетие, но изследвания от последните години показват, че нарът като един от най-мощните антиоксиданти може да ви помогне още като:

Поддържа зъбите ви чисти. Нара е богат на флавоноиди – полифенолови съединения с антибактериални свойства. Установено е още, че сокът от нар действа като вода за уста и ви помага да се избавите от плаката и вредните бактериите в устната кухина.

Регулира холестерола. Нарът съдържа paraoxonase – естествен ензим, който ви помага да предпазите артериите си от акумулиране на LDL (лош холестерол). В едно проучване, участниците, които пиели сок от нар в продължение на две седмици имали 18% увеличение на производството на този ензим.

Може да ви помогне да спрете артрита. Проучвания показват, че масло от семената и екстракта от нар имат противовъзпалителен ефект, който спира разрушаването на ставите, причинено от остеоартрит.

Нарът е чудесен източник на фибри. Един нар съдържа близо една четвърт от дневната препоръчителна доза диетични фибри, които ви помагат да сте здрави, да нямате проблеми с храносмилателния тракт и да поддържате здравословно тегло.

Той също така предпазва кожата от вредни външни влияния. Снабден с мощни антиоксиданти, нарът спомага за ограничаване на щетите от ултравиолетовите лъчи. Защитава ви от свободните радикали и увеличава производството на колаген.

pomegranade-salad

Есенна салата с козе сирене и нар
150 гр спанак
50 гр броколи на фурна
10 гр зърна нар
50 гр козе бри
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Запечете броколите на фурна с малко сол, черен пипер и зехтин за около 15 минути.
2. Измийте и накъсайте спанака.
3. Добавете върху спанака броколито, резена козе бри и поръсете със зърна нар.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

cauliflower-salad

Есенна салата със зеленчуци на фурна
100 гр карфиол
30 гр моркови
20 гр тиквичка
100 гр спанак или микс зеленолистни
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Запечете карфиола, морковите и тиквичка нарязана на шайби във фурната с малко сол, черен пипер и зехтин за около 15 минути.
2. Измийте и накъсайте зеленолистните.
3. Добавете върху зеленолистните зеленчуците докато са още топли.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

pumpkin-salad

Есенна салата с тиква
150 гр микс зеленолистни
50 гр тиква
Сусам за поръсване
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Нарежете тиквата на кубчета и запечете на фурна за около 30 минути.
2. Измийте и накъсайте зеленолистните.
3. Добавете върху зеленолистните тиквата и поръсете със сусам.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.