в GoodFood: три топли есенни салати

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Есента е тук, а с нея идва и липсата на свежи листни салати, носещи толкова полезни за нас хранителни вещества. Да решим този проблем заедно!

С идването на студеното време някак без да искаме спираме да ядем свежи салати и преминаваме към по-топли ястия, супи и туршии. Навик, който винаги ме е притеснявал, защото за мен идването на ноември не е причина да спрем със салатите.

По-скоро е добре да помислим как да “затоплим” и тях, затова днес ви предлагам няколко топли есенни салати, комбиниращи в себе си най-здравословните зеленчуци на сезона. Леко запечени и хрупкави броколи, тиквички, карфиол, морковчета и тиква комбинирани със зеленолистни и щипка нар.

GoodFood-november

Нарът е сред любимите ми плодове на сезона и е един от най-древните познати на човечеството. Бележки и артефакти за неговата употреба са намирани сред много култури и региони, но за негова родина се смята Персия. За ползите от нара се носят легедни: от способността му да увеличава фертилността, до това, че гарантира дълголетие, но изследвания от последните години показват, че нарът като един от най-мощните антиоксиданти може да ви помогне още като:

Поддържа зъбите ви чисти. Нара е богат на флавоноиди – полифенолови съединения с антибактериални свойства. Установено е още, че сокът от нар действа като вода за уста и ви помага да се избавите от плаката и вредните бактериите в устната кухина.

Регулира холестерола. Нарът съдържа paraoxonase – естествен ензим, който ви помага да предпазите артериите си от акумулиране на LDL (лош холестерол). В едно проучване, участниците, които пиели сок от нар в продължение на две седмици имали 18% увеличение на производството на този ензим.

Може да ви помогне да спрете артрита. Проучвания показват, че масло от семената и екстракта от нар имат противовъзпалителен ефект, който спира разрушаването на ставите, причинено от остеоартрит.

Нарът е чудесен източник на фибри. Един нар съдържа близо една четвърт от дневната препоръчителна доза диетични фибри, които ви помагат да сте здрави, да нямате проблеми с храносмилателния тракт и да поддържате здравословно тегло.

Той също така предпазва кожата от вредни външни влияния. Снабден с мощни антиоксиданти, нарът спомага за ограничаване на щетите от ултравиолетовите лъчи. Защитава ви от свободните радикали и увеличава производството на колаген.

Продуктите, които създадохме за теб:

pomegranade-salad

Есенна салата с козе сирене и нар
150 гр спанак
50 гр броколи на фурна
10 гр зърна нар
50 гр козе бри
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Запечете броколите на фурна с малко сол, черен пипер и зехтин за около 15 минути.
2. Измийте и накъсайте спанака.
3. Добавете върху спанака броколито, резена козе бри и поръсете със зърна нар.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

cauliflower-salad

Есенна салата със зеленчуци на фурна
100 гр карфиол
30 гр моркови
20 гр тиквичка
100 гр спанак или микс зеленолистни
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Запечете карфиола, морковите и тиквичка нарязана на шайби във фурната с малко сол, черен пипер и зехтин за около 15 минути.
2. Измийте и накъсайте зеленолистните.
3. Добавете върху зеленолистните зеленчуците докато са още топли.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

pumpkin-salad

Есенна салата с тиква
150 гр микс зеленолистни
50 гр тиква
Сусам за поръсване
Сол, черен пипер, тъмно балсамико и зехтин

Инструкции:
1. Нарежете тиквата на кубчета и запечете на фурна за около 30 минути.
2. Измийте и накъсайте зеленолистните.
3. Добавете върху зеленолистните тиквата и поръсете със сусам.
4. Добавете сол, тъмно балсамико и зехтин на вкус.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: