Яйцата са една от храните, която на шега наричам “суперхраната на нашите баби” и това е твърдение, зад което стоя и до днес. Като за начало белтъкът на яйцето е най-чистата форма на лесно усвоим протеин за човешкото тяло и не случайно термина “протеин” на български език е “белтък”, просто за последните години по инерция сме възприели английският термин.
Яйцата са също богати на витамините А, Д и Е, някои В витамини, както и минералите калций, желязо, фосфор, селен и цинк. В жълтъка се съдържа още лецитин, който е жизнено важен за мембраните на клетките ни, както и холестерол, който обсъждам по-надолу…
За мен като човек, който обича животните, яйцата са също така един от продуктите, който е достъпен за нас без да се убива самото животно и без да се променя естественият му начин на живот. Говоря разбира се за кокошки, които не са отглеждани на поточна линия, хранени с не-естествени за тях смески, както и с антибиотици и хормони, и карани да снасят нереално големи по размер яйца. Говоря за кокошките отглеждани на село, или тези в свободните ферми.
Разглеждайки яйцата като храна по време на режим – те са изключително засищащи и ниско калорични, но най-големият им плюс е, че предотвратяват желанието за нещо тестяно или сладко по-късно през деня.
От здравословна гледна точка, единственият проблем с яйцата е мазнината в жълтъка, която е около 5 грама на голямо яйце и холестерола – около 200 мг на яйце. Затова из западните блогове често се виждат омлети от белтъци и разни подобни. Но въпреки наличието на холестерол (който между другото е част от всички животински продукти), последните изследвания по темата показват, че дори и ежедневен прием на яйца няма да доведе до вдигане нивата на “лошия” холестерол, ако яйцата са единственото прегрешение на ядящият ги. Тоест, ако менюто като цяло не е съставено от огромно количество вредни мазнини.
В резюме, прием на яйца, които идват от свободно отглеждани кокошки и не е съпроводен с олио, маргарин, голямо количество бекон и салами с неизвестно съдържание са добър и здравословен вариант, който спокойно може да стане част от ежедневието ти. Особено в комбинация с голяма зелена салата на обяд.
Отново според научните среди въпросният прием е добре да е в рамките на 2-3 кокоши яйца дневно или 5-6 пъдпъдъчи такива.
P.S. Не искам в никакъв случай да убеждавам когото и да било да яде яйца. Единствената цел на материала е да обясня, защо яйцата са добър вариант на добавка към обедната салата по време на режима “Предизвикателство”.
P.P.S. Яйцата са и една от храните, които са силно застъпени в повечето режими за бременни и кърмещи, заради качествения протеин, който съдържат и периферията от ценни вещества. Някои автори дори препоръчват прием на сурови яйца, но поради хигиенни съображения това е въпрос на личен избор.