безглутенови палачинки и с какво да заменим яйцата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

С нарастващо притеснение през последните месеци започнах да наблюдавам как в резултатите на клиентите ми за хранителни алергии и непоносимости все по-често, редом с глутена и млечните, започнаха да се появяват и яйцата. Няма да се повтарям защо за мен яйцата са един наистина качествен продукт, писала съм по темата тук. В случая по-важно за мен беше да намеря добри и вкусни алтернативи на въпросните яйца, за да могат клиентите ми да изкарат съответните месеци без тях спокойно.

Сигурна съм, че ако и ти си в същата ситуация, то най-вероятно вече си намерил какво да използваш, затова днес само ще споделя личния си опит по темата.

Най-често използваната алтернатива на яйца във веган средите у нас е т.нар. ленено яйце, което се прави като се смесят 3 с.л. вода + 1 с.л. смляно ленено семе. Сместта се получава наистина лепкава и върши работата на яйцето, но вкусът определено не ми допада. Точно заради вкуса на лена не съм почитател и на суровите крекери на ленена основа, затова нямам никакво намерение да го намесвам и в другите си рецепти. Това не означава да не пробваш, просто имай едно на ум.

За солени рецепти, като кюфтенца, хлебчета и т.н. много добри алтернативи са съответно картофеното пюре и нахутеното брашно. И двете слепват и придават пухкава консистенция на изделието, затова съм с две ръца “за” и за двете замени. Ако пък си падаш по солено-сладкия вкус можеш да използваш още пюриран сладък картоф (yam), тиквено пюре или морковено такова. И трите леко сладки, оранжеви и красиви.

Често използвани са, разбира се, и всякакви соеви заместители, като тофу, соево кисело мляко и соево брашно, но ако имаш автоимунно заболяване най-добре стой далече от всичко със соя.

banana-pancakes-2

И за финал – сладките алтернативи. Тук предизвикателствата са много, защото рецептата трябва да се получи пухкава, вкусна и сладка. Затова не случайно, победител се оказва – бананът. Освен, че придава на десертите правилната консистенция, бананът е също така леко сладък и благодарение на това не се налага използването на допълнителен подсладител. Друг подобен продукт е ябълковото пюре, но според сорта ябълки вкусът може да се получи и леко сладко-кисел.

А тайната съставка (нали не си мислеше, че ще минем без тайна съставка) за всички ястия, в които нещо трябва да се замести с друго нещо, особено ако са и безглутенови е… бакпулвера. Никога преди не бях използвала бакпулвер, но откакто разбрах за чудодейните му свойства да набухва, слепва и т.н. се превърна в неизменна част от готвенето ми. В бакпулвера има нишесте, затова когато купуваш следи то да е безглутеново, например царевично, препоръчително био.

1 яйце = 3 с.л. вода + 1 с.л. смляно ленено семе
1 яйце = 1/4 чаша ябълково пюре
1 яйце = 1/4 чаша бананово пюре
1 яйце = 1/4 чаша тофу или соево кисело мляко
1 яйце = 1/4 чаша картофено пюре
1 яйце = 1/4 чаша нахутено брашно разбъркано с вода
1 яйце = 1/3 чаша тиквено или морковено пюре
+ био бакпулвер

banana-pancakes-3

Продуктите, които създадохме за теб:

Безглутенови палачинки без яйца
1 ябълка
2 банана
1 чаша безглутеново брашно (смес или елда)
1 ч.л. био бакпулвер
1/3 чаша вода
1/4 ч.л. каменна сол
1/4 ч.л. канела на прах
кокосово масло или от гроздови семки за тигана

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Пюрирай ябълката и бананите в кухненския робот.
Добави сухите съставки и блендирай отново.
Започни да добавяш вода като започнеш с 1/3 чаша, блендирай и прецени консистенцията. Сместта трябва да е по-гъста от тази за стандартните тънки палачинки.
Загрей тиган на котлона намазан с кокосово масло и с помощта на лъжици оформяй малки палачинки в тигана. Запичай по 2 минути от всяка страна.

Поднеси с натрошени ядки по твой вкус, пресни плодове и за допълнително подслаждане при нужда използвай кленов сироп или мед.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: