безглутенови палачинки и с какво да заменим яйцата

С нарастващо притеснение през последните месеци започнах да наблюдавам как в резултатите на клиентите ми за хранителни алергии и непоносимости все по-често, редом с глутена и млечните, започнаха да се появяват и яйцата. Няма да се повтарям защо за мен яйцата са един наистина качествен продукт, писала съм по темата тук. В случая по-важно за мен беше да намеря добри и вкусни алтернативи на въпросните яйца, за да могат клиентите ми да изкарат съответните месеци без тях спокойно.

Сигурна съм, че ако и ти си в същата ситуация, то най-вероятно вече си намерил какво да използваш, затова днес само ще споделя личния си опит по темата.

Най-често използваната алтернатива на яйца във веган средите у нас е т.нар. ленено яйце, което се прави като се смесят 3 с.л. вода + 1 с.л. смляно ленено семе. Сместта се получава наистина лепкава и върши работата на яйцето, но вкусът определено не ми допада. Точно заради вкуса на лена не съм почитател и на суровите крекери на ленена основа, затова нямам никакво намерение да го намесвам и в другите си рецепти. Това не означава да не пробваш, просто имай едно на ум.

За солени рецепти, като кюфтенца, хлебчета и т.н. много добри алтернативи са съответно картофеното пюре и нахутеното брашно. И двете слепват и придават пухкава консистенция на изделието, затова съм с две ръца “за” и за двете замени. Ако пък си падаш по солено-сладкия вкус можеш да използваш още пюриран сладък картоф (yam), тиквено пюре или морковено такова. И трите леко сладки, оранжеви и красиви.

Често използвани са, разбира се, и всякакви соеви заместители, като тофу, соево кисело мляко и соево брашно, но ако имаш автоимунно заболяване най-добре стой далече от всичко със соя.

banana-pancakes-2

И за финал – сладките алтернативи. Тук предизвикателствата са много, защото рецептата трябва да се получи пухкава, вкусна и сладка. Затова не случайно, победител се оказва – бананът. Освен, че придава на десертите правилната консистенция, бананът е също така леко сладък и благодарение на това не се налага използването на допълнителен подсладител. Друг подобен продукт е ябълковото пюре, но според сорта ябълки вкусът може да се получи и леко сладко-кисел.

А тайната съставка (нали не си мислеше, че ще минем без тайна съставка) за всички ястия, в които нещо трябва да се замести с друго нещо, особено ако са и безглутенови е… бакпулвера. Никога преди не бях използвала бакпулвер, но откакто разбрах за чудодейните му свойства да набухва, слепва и т.н. се превърна в неизменна част от готвенето ми. В бакпулвера има нишесте, затова когато купуваш следи то да е безглутеново, например царевично, препоръчително био.

1 яйце = 3 с.л. вода + 1 с.л. смляно ленено семе
1 яйце = 1/4 чаша ябълково пюре
1 яйце = 1/4 чаша бананово пюре
1 яйце = 1/4 чаша тофу или соево кисело мляко
1 яйце = 1/4 чаша картофено пюре
1 яйце = 1/4 чаша нахутено брашно разбъркано с вода
1 яйце = 1/3 чаша тиквено или морковено пюре
+ био бакпулвер

banana-pancakes-3

Безглутенови палачинки без яйца
1 ябълка
2 банана
1 чаша безглутеново брашно (смес или елда)
1 ч.л. био бакпулвер
1/3 чаша вода
1/4 ч.л. каменна сол
1/4 ч.л. канела на прах
кокосово масло или от гроздови семки за тигана

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Пюрирай ябълката и бананите в кухненския робот.
Добави сухите съставки и блендирай отново.
Започни да добавяш вода като започнеш с 1/3 чаша, блендирай и прецени консистенцията. Сместта трябва да е по-гъста от тази за стандартните тънки палачинки.
Загрей тиган на котлона намазан с кокосово масло и с помощта на лъжици оформяй малки палачинки в тигана. Запичай по 2 минути от всяка страна.

Поднеси с натрошени ядки по твой вкус, пресни плодове и за допълнително подслаждане при нужда използвай кленов сироп или мед.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.