безглутенови палачинки и какво е “глутен”

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Една от новите модерни думи в речника на българина е “глутен” и мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че за в бъдеще все повече и повече ще чуваме комбинацията от думи “без глутен”. Най-късно до 1–2 години всеки ще влиза в супермаркета и ще пита “Имате ли безглутенов хляб?”, сервитьорите в заведенията гордо ще рекламират последния безглутенов десерт, а палачинките без глутен ще станат част от любимите рецепти на всяка загрижена за детето си мама.

И това не е случайно.

Глутен идва от латинското “gluten” (лепило) и целта му е точно такава – да слепва, да сгъстява. Оттам и огромната му употреба в кулинарията, където като започнем от най-обикновения хляб и повечето тестени изделия, глутенът намира приложение в куп други храни като соев сос, кетчуп, горчица, в различни медикаменти, дори и в козметиката.

Проблемът идва отново от тази му слепваща характеристика, благодарение на която в света на здравословното хранене, глутенът е познат като анти-нутриент. Тоест той не само не дава нищо ценно на организма, но и спомага за извличането на попадналите в организма ни ценни вещества. Продуктите с голямо съдържание на глутен като белия хляб имат също така гликемичен индекс от 50 нагоре и фактор възпаление над -350 за 100 гр, което е реален риск за здравето на всеки един човек.

Какво означава това лично за теб…

Означава, че глутенът е сред топ 3 алергена на нашето съвремие, които могат да ти причинят леки неудобства като главоболие, болка с неясен произход и постоянна умора, но могат да отключат и над 300 сериозни здравословни проблема, сред които авто-имунни заболявания като хашимото, множествена склероза, Алцхаймер, аутизъм, дори и рак… Затова няма да прекаля, ако нарека глутена бавен убиец. Той уврежда тялото ти малко по малко, ден след ден, година след година. Понякога без никакви симптоми, докато не те повали изведнъж. Друг път бързо и ефикасно, особено при малки деца, които са били захранени прекалено рано.

gluten-free-pancakes-1

Стигна се до тук, защото за последните 50 години пшеницата бе постоянно и регулярно сортово модифицирана, за да се увеличи съдържанието й на глутен. Ако нашите баби и дядовци са яли хляб със съдържание на глутен около 5%, то в днешно време такава със съдържание под 18% се води фуражна, а хубавата пшеница, достойна за кулинарни постижения в кухнята, трябва да има съдържание на глутен над 35%. Това е прекаляване с определена субстанция на принципа на захарта и солта, с която организма ни не може да се справи, особено ако му я подаваме 3 пъти на ден като повечето българи.

Изхода от ситуацията? Сведи храните с глутен до минимум. Замени пшеницата с алтернативни житни култури. Ако пък имаш съмнения за алергична реакция – изключи от менюто си напълно всичко с глутен.

Най-богатата на глутен зърнена култура у нас е пшеницата, независимо дали говорим за бяло брашно, типово или пълнозърнесто. Добри алтернативи са брашно и зърно от лимец, камут, шпелта, овес, ръж и др. Сред безглутеновите зърнени се подреждат ориз, царевица, нахут, киноа, елда, амарант и други.

Продуктите, които създадохме за теб:

Лесни заменки в любимите ти рецепти:
За десерти – овесено брашно, шпелта, царевица, киноа, кокосово и бадемово брашно.
За хляб – лимец, шпелта, ръж и готови безглутенови смески.

В магазините в България вече лесно се намират всякакви видове брашна, безглутеновите зърнени са също отдавна на пазара, а да си сготвиш паста от киноа е лесно като детска игра. Единственото, което трябва да направиш е следващия път като си в магазина да помислиш за здравето на семейството си преди да посегнеш отново към рафтовете с пухкав, бял и вкусен хляб, и да пробваш нещо различно…

gluten-free-pancakes-2

Безглутенови палачинки[list type=“icon“ style=“none“ icon=“asterisk“ icon_color=“#555″]

  • 2 чаши брашно от нахут
  • 1 1/2 чаши вода
  • щипка сол и масло за намазване (кокосово или гхи)

[/list]

Инструкции:
1. Смеси брашното от нахут с водата и солта и разбъркай добре. В сместта не трябва да има бучки брашно и консистенцията набодобява тази на всяка друга смес за палачинки.
2. Загрей тигана добре.
3. Намажи го с малко масло и запичай палачинките по 3 наведнъж, като обръщаш на 2-3 минути.

Хапвай солени или сладки, по всяко време на денонощието :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: