След като разбрахме къде има глутен, нека да погледнем набързо и къде го няма…
Зърнени и алтернативи без глутен:
амарант
арарут
бакла
боб
елда
картоф
киноа
леща
маниока
нахут
ориз
рожков
сладка царевица
сладък картоф
сладък кестен
соя
тапиока
таф
просо
фонио
Безглутенови брашна*:
бадемово
елда
картофено
кокосово
киноа
микс без глутен
нахутено
оризово
тапиока
тиквено
рожков
царевично
шипково
* Имай предвид, че част от безглутеновите брашна са рафинирани, най-често оризовото и царевичното, но се срещат и други. Тоест, фактът че брашното е без глутен не го превръща автоматично в здравословна алтернатива. Всъщност рафинираното оризово брашно не се различава по нищо от рафинираното бяло пшенично такова, освен че в едното няма глутен…
Сгъстители** за безглутенови смеси:
агар агар
бакпулвер***
гуар гъм
карагенан
ксантанова гума
мая
пектин
тракагант
** Глутенът слепва и сгъстява, затова когато се готви без глутен е важно той да бъде заместен от друг слепващ агент. Най-често използваните са описани горе. Аз лично предпочитам бакпулвер пред останалите.
*** Важно е нишестето в бакпулвера да е също безглутеново, например царевично.
Рецепти без глутен можеш да намериш тук.
P.S. Изчаквах с този материал, защото очаквах да получа списък с безглутенова козметика от един от вносителите на био козметика у нас, но така и не го получих. За съдържанието на глутен в козметиката (дори и био!), моля обръщай се директно към вносителя/производителя, чиято козметика използваш.