къде няма глутен?

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

След като разбрахме къде има глутен, нека да погледнем набързо и къде го няма…

Зърнени и алтернативи без глутен:
амарант
арарут
бакла
боб
елда
картоф
киноа
леща
маниока
нахут
ориз
рожков
сладка царевица
сладък картоф
сладък кестен
соя
тапиока
таф
просо
фонио

Безглутенови брашна*:
бадемово
елда
картофено
кокосово
киноа
микс без глутен
нахутено
оризово
тапиока
тиквено
рожков
царевично
шипково

* Имай предвид, че част от безглутеновите брашна са рафинирани, най-често оризовото и царевичното, но се срещат и други. Тоест, фактът че брашното е без глутен не го превръща автоматично в здравословна алтернатива. Всъщност рафинираното оризово брашно не се различава по нищо от рафинираното бяло пшенично такова, освен че в едното няма глутен…

Сгъстители** за безглутенови смеси:
агар агар
бакпулвер***
гуар гъм
карагенан
ксантанова гума
мая
пектин
тракагант

** Глутенът слепва и сгъстява, затова когато се готви без глутен е важно той да бъде заместен от друг слепващ агент. Най-често използваните са описани горе. Аз лично предпочитам бакпулвер пред останалите.
*** Важно е нишестето в бакпулвера да е също безглутеново, например царевично.

Рецепти без глутен можеш да намериш тук.

P.S. Изчаквах с този материал, защото очаквах да получа списък с безглутенова козметика от един от вносителите на био козметика у нас, но така и не го получих. За съдържанието на глутен в козметиката (дори и био!), моля обръщай се директно към вносителя/производителя, чиято козметика използваш.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: