денят е по-сладък с безглутенови понички в него

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Опитвам се да приготвям печива без глутен от доста време насам и с малки изключения претърпявам неуспех след неуспех. Правих опит с хляб в машина за хляб, кекс и какво ли още не и всеки път консистенцията на печивото не беше достатъчно добра за ядене, камо ли публикация. Пробвах също различни смески и брашна – бяло безглутеново, от нахут, от елда и т.н. Различни набухватели и сгъстители. Нищо.

Докато в един прекрасен ден не попаднах в кухнята на Soul kitchen и разпитах подробно как точно приготвят техния невероятно вкусен хляб от елда. Не успях да си издействам цялата рецепта, но и малкото което разбрах ми беше достатъчно, за да си повярвам достатъчно за нов опит. Този път с бакпулвер.

Точно така. Безглутеновите хлебчета, понички и изобщо дребни печива стават точно както ми се иска с бакпулвер. Вече пробвах на 2 пъти и резултатът всеки път е един и същ – перфектни са! При изпичане се надигат, а отвътре стават меки и пухкави. Ако трябва да съм максимално честна, дори ще кажа, че стават по-хубави от пшеничните. И по-вкусни. Опитай задължително!

gluten-free-donuts-3

безглутенови понички или мини палачинки
2 яйца
1/2 + 1/4 чаша бяло безглутеново брашно
1 с.л. стевия или фруктоза на прах
1/2 ч.л. каменна сол
7 с.л. домашно кисело мляко или соево
1 ч.л. бакпулвер*

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Разбий яйцата и постепенно добавяй брашното бъркайки постоянно.
След това добави подсладителя и солта и разбъркай отново.
Добавяй лъжица по лъжица киселото мляко и разбърквай.
Накрая добави и бакпулвера и миксирай добре.
Трябва да получиш сравнително гъста смес като за палачинки, която да може да се изсипва сама от лъжицата.
Изпечи в машина за понички, на фурна или на тиган като палачинки.
Получават се 24 бр.

* Внимавай за съдържанието на бакпулвера. В него обикновено има сода, лимонена киселина и нишесте. Нишестето не трябва да е пшенично, а от безглутеново, например царевично.

gluten-free-donuts-2

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: