Опитвам се да приготвям печива без глутен от доста време насам и с малки изключения претърпявам неуспех след неуспех. Правих опит с хляб в машина за хляб, кекс и какво ли още не и всеки път консистенцията на печивото не беше достатъчно добра за ядене, камо ли публикация. Пробвах също различни смески и брашна – бяло безглутеново, от нахут, от елда и т.н. Различни набухватели и сгъстители. Нищо.
Докато в един прекрасен ден не попаднах в кухнята на Soul kitchen и разпитах подробно как точно приготвят техния невероятно вкусен хляб от елда. Не успях да си издействам цялата рецепта, но и малкото което разбрах ми беше достатъчно, за да си повярвам достатъчно за нов опит. Този път с бакпулвер.
Точно така. Безглутеновите хлебчета, понички и изобщо дребни печива стават точно както ми се иска с бакпулвер. Вече пробвах на 2 пъти и резултатът всеки път е един и същ – перфектни са! При изпичане се надигат, а отвътре стават меки и пухкави. Ако трябва да съм максимално честна, дори ще кажа, че стават по-хубави от пшеничните. И по-вкусни. Опитай задължително!
безглутенови понички или мини палачинки
2 яйца
1/2 + 1/4 чаша бяло безглутеново брашно
1 с.л. стевия или фруктоза на прах
1/2 ч.л. каменна сол
7 с.л. домашно кисело мляко или соево
1 ч.л. бакпулвер*
За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.
Разбий яйцата и постепенно добавяй брашното бъркайки постоянно.
След това добави подсладителя и солта и разбъркай отново.
Добавяй лъжица по лъжица киселото мляко и разбърквай.
Накрая добави и бакпулвера и миксирай добре.
Трябва да получиш сравнително гъста смес като за палачинки, която да може да се изсипва сама от лъжицата.
Изпечи в машина за понички, на фурна или на тиган като палачинки.
Получават се 24 бр.
* Внимавай за съдържанието на бакпулвера. В него обикновено има сода, лимонена киселина и нишесте. Нишестето не трябва да е пшенично, а от безглутеново, например царевично.