безглутенови мини кескчета с картоф, сладък картоф

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Сладкият картоф обикновено участва в супи, салати и основни ястия, точно както небеизвестният си събрат – обикновения картоф. Но от опитите ми да го имплементирам в къщи установих, че ние, за разлика от други хора, не си падаме по сладкия привкус в основните ястия. Затова реших да пробвам да приготвя с него нещо сладко с остатъците от продуктите за френските макарони. Десерт с бадемово брашно, нерафинирана захар и зрънца ванилия. И не сбърках.

Представи си нещо средно между крем и кекс, което се топи в устата и е нежно като коприна. А всяка хапка те отнася нагоре-нагоре, лек като перце, пухкав като облак… Изключително вкусен десерт нареждащ се автоматично сред топ 10 на сладостите, които приготвям в къщи. Пробвай, няма да съжаляваш!

мини кексчета със сладък картоф
500 г сладък картоф
2 яйца (заместител 1 банан)
150 г нерафинирана захар
150 г бадеми смляни на брашно
50 г масло или кокосово масло
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 шушулка зрънца ванилия

Свари сладкия картоф, докато не омекне напълно. Излей водата и остави да изстине.
Разбий яйцата, като постепенно добавяш към тях захарта.
Добави всичко останало към яйцата и разбъркай добре, на ръка или в кухненски робот.
Разсипи в малки форми и печи на 180 градуса за 10 минути и после на 160 градуса за още 30. Следи фурната и завърти тавата, ако се налага. На 20-тата минута от печенето може да покриеш кексчетата, за да не загорят отгоре.
Остави да изстинат в тавата и съхранявай в хладилник. Вкусни са както топли, така и охладени.
Оригиналът на рецептата е от тук.

gluten-free-muffins-1

P.S. Сладкият картоф е рядко срещан и малко познат зеленчук в България, но искренно се надявам за в бъдеще това да се промени. Сладкият картоф е спряган като един от най-добрите източници на естествен прогестерон, но всъщност най-добрият източник е дивият “ям” (wild yam). Моля да не се бъркат, в България във вид на зеленчук се намира само сладък картоф, а “ям” може да бъде намерен под формата на крем или добавка.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: