
Сладкият картоф обикновено участва в супи, салати и основни ястия, точно както небеизвестният си събрат – обикновения картоф. Но от опитите ми да го имплементирам в къщи установих, че ние, за разлика от други хора, не си падаме по сладкия привкус в основните ястия. Затова реших да пробвам да приготвя с него нещо сладко с остатъците от продуктите за френските макарони. Десерт с бадемово брашно, нерафинирана захар и зрънца ванилия. И не сбърках.
Представи си нещо средно между крем и кекс, което се топи в устата и е нежно като коприна. А всяка хапка те отнася нагоре-нагоре, лек като перце, пухкав като облак… Изключително вкусен десерт нареждащ се автоматично сред топ 10 на сладостите, които приготвям в къщи. Пробвай, няма да съжаляваш!
мини кексчета със сладък картоф
500 г сладък картоф
2 яйца (заместител 1 банан)
150 г нерафинирана захар
150 г бадеми смляни на брашно
50 г масло или кокосово масло
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. хималайска сол
1/4 шушулка зрънца ванилия
Свари сладкия картоф, докато не омекне напълно. Излей водата и остави да изстине.
Разбий яйцата, като постепенно добавяш към тях захарта.
Добави всичко останало към яйцата и разбъркай добре, на ръка или в кухненски робот.
Разсипи в малки форми и печи на 180 градуса за 10 минути и после на 160 градуса за още 30. Следи фурната и завърти тавата, ако се налага. На 20-тата минута от печенето може да покриеш кексчетата, за да не загорят отгоре.
Остави да изстинат в тавата и съхранявай в хладилник. Вкусни са както топли, така и охладени.
Оригиналът на рецептата е от тук.
P.S. Сладкият картоф е рядко срещан и малко познат зеленчук в България, но искренно се надявам за в бъдеще това да се промени. Сладкият картоф е спряган като един от най-добрите източници на естествен прогестерон, но всъщност най-добрият източник е дивият “ям” (wild yam). Моля да не се бъркат, в България във вид на зеленчук се намира само сладък картоф, а “ям” може да бъде намерен под формата на крем или добавка.