Дойде момента за новото предизвикателство – “Завръщане към природата”. И може би вече се досещаш, че в следващия месец продуктите, които ще влизат в кухнята и ще се появяват на масата ти ще трябва да отговарят на него. Или с други думи казано:

Стъпка 1:

Можеш да ядеш храната само в оригиналният й вид – плодове, зеленчуци, ядки и семена, яйца, млечни и месо, но само такива дошли директно от фермата. Което означава, че не можеш да ядеш каквото и да е, което идва в пакет, на брашно или микс, независимо дали е органично, био или не. Ако е преработено и пакетирано – не го ядеш. Завръщане към корените в буквалния смисъл на думата. Ядеш само това, което би могъл да направиш или да отгледаш сам.

Например, киселото мляко е ок, ако го заквасиш сам или си купиш домашно приготвено такова. Сирене – при същите условия. Не можеш да правиш сирене и няма от къде да си набавиш домашно? Не го ядеш.

Опитай се също така да разчиташ основно на български и местни продукти, или поне такива, които биха могли да се отглеждат тук. Например ако си намериш банани отгледани в България – яж ги на воля, ако ли не – имаш на разположение изобилие от ябълки, круши и кивита, а вече навлизаме и в сезона на ягодите, черешите, пъпешите и дините.

Защо е важен произходът на храната прочети тук.

Стъпка 2:

Искам да виждаш пролетта в чинията си! А най-типичната храна за България през пролетта са зеленолистните! Сега те са най-крехки, най-вкусни и в най-голямо изобилие. Възползвай се на 100% от даровете на природата.

Пий зелено смути за закуска. Яж зелена салата-ястие на обяд. Започни вечерята с многоцветна салата. Разчитай основно на зелена, растителна храна и използвай всички останали продукти като акценти към нея.

Концентрирай се върху всичко, което можеш да ядеш и спри да мислиш за храните, които не бива. Яж изобилие от марули, тиквички, спанак, магданоз, моркови, репички, зелен лук, цвекло, рукола, зеле, апсержи, броколи, карфиол, грах, диви зеленолистни, билки и подправки… Опитвай по нещо ново всеки ден. Експериментирай. Откривай нови вкусове и комбинации. Миксирай смело и с размах. Пъпеш със селъри – вкусно! Маруля с ягоди, круша и ябълки – пристрастяващо добро… Бъди смел.

Всичко за зелените храни, както и примерни рецепти ще намериш тук.

Стъпка 3:

Превърни храненията в ритуал. Поднасяй ястията в красиви чинии. Поддържай цветя на масата. Намери си красива бутилка или бурканче за смутита и фрешове, които да носиш със себе си. Приготвяй си салата в буркан за офиса. Съхранявай храната само в стъкло. Накарай всички около теб да ти завиждат за красивата и вкусна храна, която ядеш!

Храни се само на масата. Яж бавно. Наслади се на истинския вкус на храната. Приготвяй храната в къщи. И задължително изгледай това видео на Майкъл Полан, където той обяснява защо е важно да готвим храната си сами – “How cooking can change your life”.

Стъпка 4:

Разпечатай таблицата с храни. Старай се да се придържаш към хранене в зелените сектори. Използвай неутралните (жълт сектор) от време на време и като акценти към ястията, а не като основно хранене. От оранжевите си избери един продукт, който ще остане част от ежедневието ти с 1 прием дневно (например едно кафе или чаша вино), а останалите са позволени само в свободните дни. Червените сектори са забранени.

Свали, разпечатай и разучи:

Balanced-foods

Стъпка 5:

Разполагаш с 1 свободнo ястие в седмицата, в което да се отпуснеш и да се насладиш на любимата си храна. За максимални резултати бих ти препоръчала да се придържаш към ястие с продукти от оранжевия сектор. Като например тези вкусни и сладки безглутенови понички, морковен сладкиш или пък пица без глутен.

Предимства:
 • Режимът отговаря на всички акспекти на здравословното и балансирано хранене – преобладаващо алкален, пълен с ензими и сурови храни, правилно комбиниран, включва контрол над качеството на храните и т.н.
 • За всички основни хранения са дадени принципи на приготвяне, което автоматично го превръща в най-вкусният режим, приготвен изцяло по твой вкус;
 • Режимът е подходящ за хора с понижена или повишена функция на стомаха, кандида, автоимунни заболявания и много други;
 • Ако спазваш специфичен режим поради съществуващ здравословен проблем – моля, консултирай се със специалиста, с когото работиш преди да променяш начина си на хранене!

Примерно дневно меню:

Закуска:
Основно хранене:
Междинни закуски:
 • зелено смути;
 • зелен фреш;
 • плодове или шепа сурови ядки.
Пазари и магазини, които биха ти били полезни:
 • Хранкооп – София & Варна, доставки всеки вторник;
 • Фермерския пазар на Римската стена, всяка събота;
 • производители на органични зеленчуци – Gimel & Моравско село;
 • Фармхопинг – за всички извън София – малки местни производители в селата около вас.
Филми и видеа, които ти препоръчвам да изгледаш:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.