Дойде момента за новото предизвикателство – “Завръщане към природата”. И може би вече се досещаш, че в следващия месец продуктите, които ще влизат в кухнята и ще се появяват на масата ти ще трябва да отговарят на него. Или с други думи казано:

Стъпка 1:

Можеш да ядеш храната само в оригиналният й вид – плодове, зеленчуци, ядки и семена, яйца, млечни и месо, но само такива дошли директно от фермата. Което означава, че не можеш да ядеш каквото и да е, което идва в пакет, на брашно или микс, независимо дали е органично, био или не. Ако е преработено и пакетирано – не го ядеш. Завръщане към корените в буквалния смисъл на думата. Ядеш само това, което би могъл да направиш или да отгледаш сам.

Например, киселото мляко е ок, ако го заквасиш сам или си купиш домашно приготвено такова. Сирене – при същите условия. Не можеш да правиш сирене и няма от къде да си набавиш домашно? Не го ядеш.

Опитай се също така да разчиташ основно на български и местни продукти, или поне такива, които биха могли да се отглеждат тук. Например ако си намериш банани отгледани в България – яж ги на воля, ако ли не – имаш на разположение изобилие от ябълки, круши и кивита, а вече навлизаме и в сезона на ягодите, черешите, пъпешите и дините.

Защо е важен произходът на храната прочети тук.

Стъпка 2:

Искам да виждаш пролетта в чинията си! А най-типичната храна за България през пролетта са зеленолистните! Сега те са най-крехки, най-вкусни и в най-голямо изобилие. Възползвай се на 100% от даровете на природата.

Пий зелено смути за закуска. Яж зелена салата-ястие на обяд. Започни вечерята с многоцветна салата. Разчитай основно на зелена, растителна храна и използвай всички останали продукти като акценти към нея.

Концентрирай се върху всичко, което можеш да ядеш и спри да мислиш за храните, които не бива. Яж изобилие от марули, тиквички, спанак, магданоз, моркови, репички, зелен лук, цвекло, рукола, зеле, апсержи, броколи, карфиол, грах, диви зеленолистни, билки и подправки… Опитвай по нещо ново всеки ден. Експериментирай. Откривай нови вкусове и комбинации. Миксирай смело и с размах. Пъпеш със селъри – вкусно! Маруля с ягоди, круша и ябълки – пристрастяващо добро… Бъди смел.

Всичко за зелените храни, както и примерни рецепти ще намериш тук.

Стъпка 3:

Превърни храненията в ритуал. Поднасяй ястията в красиви чинии. Поддържай цветя на масата. Намери си красива бутилка или бурканче за смутита и фрешове, които да носиш със себе си. Приготвяй си салата в буркан за офиса. Съхранявай храната само в стъкло. Накарай всички около теб да ти завиждат за красивата и вкусна храна, която ядеш!

Храни се само на масата. Яж бавно. Наслади се на истинския вкус на храната. Приготвяй храната в къщи. И задължително изгледай това видео на Майкъл Полан, където той обяснява защо е важно да готвим храната си сами – “How cooking can change your life”.

Стъпка 4:

Разпечатай таблицата с храни. Старай се да се придържаш към хранене в зелените сектори. Използвай неутралните (жълт сектор) от време на време и като акценти към ястията, а не като основно хранене. От оранжевите си избери един продукт, който ще остане част от ежедневието ти с 1 прием дневно (например едно кафе или чаша вино), а останалите са позволени само в свободните дни. Червените сектори са забранени.

Свали, разпечатай и разучи:

Balanced-foods

Стъпка 5:

Разполагаш с 1 свободнo ястие в седмицата, в което да се отпуснеш и да се насладиш на любимата си храна. За максимални резултати бих ти препоръчала да се придържаш към ястие с продукти от оранжевия сектор. Като например тези вкусни и сладки безглутенови понички, морковен сладкиш или пък пица без глутен.

Предимства:
 • Режимът отговаря на всички акспекти на здравословното и балансирано хранене – преобладаващо алкален, пълен с ензими и сурови храни, правилно комбиниран, включва контрол над качеството на храните и т.н.
 • За всички основни хранения са дадени принципи на приготвяне, което автоматично го превръща в най-вкусният режим, приготвен изцяло по твой вкус;
 • Режимът е подходящ за хора с понижена или повишена функция на стомаха, кандида, автоимунни заболявания и много други;
 • Ако спазваш специфичен режим поради съществуващ здравословен проблем – моля, консултирай се със специалиста, с когото работиш преди да променяш начина си на хранене!

Примерно дневно меню:

Закуска:
Основно хранене:
Междинни закуски:
 • зелено смути;
 • зелен фреш;
 • плодове или шепа сурови ядки.
Пазари и магазини, които биха ти били полезни:
 • Хранкооп – София & Варна, доставки всеки вторник;
 • Фермерския пазар на Римската стена, всяка събота;
 • производители на органични зеленчуци – Gimel & Моравско село;
 • Фармхопинг – за всички извън София – малки местни производители в селата около вас.
Филми и видеа, които ти препоръчвам да изгледаш:
Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.