божествено вкусен морковен сладкиш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Рядко се изказвам толкова крайно, когато говоря за храна, камо ли пък здравословна такава. В крайна сметка всички знаем, че здравословната храна не е вкусна, нали? :)))

Шегувам се, разбира се. Убедена съм, че няма по-вкусна храна от домашно приготвената, особено когато се използват качествени натурални съставки, защото човек няма как да сбърка с домашен морков, млечни орехи и сладки натурални фурми…

Идеята за този сладкиш дойде от Персия и последния брой на списание GoodFood. А историята започна така: “Персите обичат за десерт плодове с много чай и по няколко хапки баклава или бухти, напоени със сироп или розова вода. В тяхната кухня няма торти и пудинги, но обичат ядки и именно на тази тяхна любов отдава почит сладкишът, рецептата за който ви предлагаме. Той е и чудесен (безглутенов) завършек на едно богато персийско угощение. Не забравяйте чая! Поднесете го черен, без мляко, разбира се.”

carrot-cake-4

Оригиналната рецепта за този божествен десерт ще намериш в GoodFood, защото моята е леко различна. Спестих си яйцата и замених захарта с фурми, а маслото с кокосово такова. По този начин получих сладкиш без глутен, без млечни, без яйца и без захар. И въпреки всички тези “без”, той определено не е безвкусен, напротив. Сладкишът се топи в устата, а всяка следваща хапка те кара да искаш още…

Благодарение също на всички тези “без”, сладкишът може да е суров, дехидриран или леко запечен. Пробвай и трите варианта и намери своя любим. Сушенето и запичането добавят невероятен аромат, който се разнася из цялата къща и е трудно да му устоиш, затова ги предпочитам пред напълно суровия сладкиш. Всичко обаче е въпрос на избор. Твоят.

carrot-cake-5

сладкиш с моркови
500 гр. настъргани моркови
300 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови бадеми или микс с орехи
100 гр. обелен суров шам-фъстък, натрошен на едри парчета
100 мл. кокосово масло
кокосови стърготини и канела, по желание

Изчисти фурмите от костилките и блендирай на паста.
Смели бадемите и орехите на брашно. Натроши шам-фъстъка на едри парчета.
Настържи морковите на едро и разбъркай на ръка с фурмите и ядките.
Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към останала смес и разбъркай добре. По желание добави кокосови стърготини и 2 ч.л. канела на прах.
Изсипи сместа във форма за торта, заглади и прибери в хладилника да стегне.

По желание изсуши в дехидратор за около 6 часа или запечи леко във фурната за около 20 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за торта. Поръси с натрошен шам-фъстък, изсушени розови цветчета или годжи-бери и поднеси с чаша чай. Аз го предпочитам зелен.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: