![](https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2013/11/carrot-cake-3-640x910.jpg)
Рядко се изказвам толкова крайно, когато говоря за храна, камо ли пък здравословна такава. В крайна сметка всички знаем, че здравословната храна не е вкусна, нали? :)))
Шегувам се, разбира се. Убедена съм, че няма по-вкусна храна от домашно приготвената, особено когато се използват качествени натурални съставки, защото човек няма как да сбърка с домашен морков, млечни орехи и сладки натурални фурми…
Идеята за този сладкиш дойде от Персия и последния брой на списание GoodFood. А историята започна така: “Персите обичат за десерт плодове с много чай и по няколко хапки баклава или бухти, напоени със сироп или розова вода. В тяхната кухня няма торти и пудинги, но обичат ядки и именно на тази тяхна любов отдава почит сладкишът, рецептата за който ви предлагаме. Той е и чудесен (безглутенов) завършек на едно богато персийско угощение. Не забравяйте чая! Поднесете го черен, без мляко, разбира се.”
Оригиналната рецепта за този божествен десерт ще намериш в GoodFood, защото моята е леко различна. Спестих си яйцата и замених захарта с фурми, а маслото с кокосово такова. По този начин получих сладкиш без глутен, без млечни, без яйца и без захар. И въпреки всички тези “без”, той определено не е безвкусен, напротив. Сладкишът се топи в устата, а всяка следваща хапка те кара да искаш още…
Благодарение също на всички тези “без”, сладкишът може да е суров, дехидриран или леко запечен. Пробвай и трите варианта и намери своя любим. Сушенето и запичането добавят невероятен аромат, който се разнася из цялата къща и е трудно да му устоиш, затова ги предпочитам пред напълно суровия сладкиш. Всичко обаче е въпрос на избор. Твоят.
сладкиш с моркови
500 гр. настъргани моркови
300 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови бадеми или микс с орехи
100 гр. обелен суров шам-фъстък, натрошен на едри парчета
100 мл. кокосово масло
кокосови стърготини и канела, по желание
Изчисти фурмите от костилките и блендирай на паста.
Смели бадемите и орехите на брашно. Натроши шам-фъстъка на едри парчета.
Настържи морковите на едро и разбъркай на ръка с фурмите и ядките.
Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към останала смес и разбъркай добре. По желание добави кокосови стърготини и 2 ч.л. канела на прах.
Изсипи сместа във форма за торта, заглади и прибери в хладилника да стегне.
По желание изсуши в дехидратор за около 6 часа или запечи леко във фурната за около 20 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за торта. Поръси с натрошен шам-фъстък, изсушени розови цветчета или годжи-бери и поднеси с чаша чай. Аз го предпочитам зелен.