
Всеки, който е бил при мен на лекция или уъркшоп знае за любовта ми към закуските с преобладаващо съдържание на фибри. В тази статия обяснявам подробно защо, затова днес няма да се повтарям, но пък ще ти дам идея за празнична полезна закуска! Точно така, всичко е възможно, стига да имаш желание да експериментираш и намериш малко време да се задържиш в кухнята за около 10 минути :)
Идеята дойде от овесените ядки, които ядем всяка сутрин зимно време и мисълта да променя леко формата им на поднасяне, ей така, за разкош. Съставките са същите – овесени ядки, течност, подсладител и плод. Формата – напълно различна.
Спрях се на ананас-а като плод, заради множеството му полезни свойства, но най-вече заради съдържанието му на ензима бромелин, който улеснява храносмилането. А комбинацията от овесени ядки плюс ананас се доказа не само изключително полезна, но и доста вкусна…
сладкиш с ананас
2 чаши овесени ядки*, смлени на брашно
1 чаша соево мляко /можеш да замениш с оризово или вода/
1/4 чаша кокосово масло
3 с.л. кленов сироп, мед или нерафинирана захар
1 ч.л. сода
1 малък добре узрял ананас
За напреднали: ферментирай овесените ядки след като ги смелиш на брашно.
Инструкции:
1. Смели овесените ядки на брашно с помощта на кафемелачка, приставка за блендер или кухненски робот.
2. Добави към брашното содата и разбъркай.
3. Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към него подсладителя и смеси със сухите съставки. Добави млякото и бъркай докато не получиш хомогенна смес.
4. Махни кората на ананаса, нарежи на шайби и подреди на дъното на форма за торта.
5. Излей останалата смес отгоре и печи в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
* в био магазините вече се продават и безглутенови овесени ядки