сладкиш за закуска… мисията изпълнена!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

сладкиш за закуска… мисията изпълнена

Всеки, който е бил при мен на лекция или уъркшоп знае за любовта ми към закуските с преобладаващо съдържание на фибри. В тази статия обяснявам подробно защо, затова днес няма да се повтарям, но пък ще ти дам идея за празнична полезна закуска! Точно така, всичко е възможно, стига да имаш желание да експериментираш и намериш малко време да се задържиш в кухнята за около 10 минути :)

Идеята дойде от овесените ядки, които ядем всяка сутрин зимно време и мисълта да променя леко формата им на поднасяне, ей така, за разкош. Съставките са същите – овесени ядки, течност, подсладител и плод. Формата – напълно различна.

Спрях се на ананас-а като плод, заради множеството му полезни свойства, но най-вече заради съдържанието му на ензима бромелин, който улеснява храносмилането. А комбинацията от овесени ядки плюс ананас се доказа не само изключително полезна, но и доста вкусна…

pineapple-dessert-2

сладкиш с ананас
2 чаши овесени ядки*, смлени на брашно
1 чаша соево мляко /можеш да замениш с оризово или вода/
1/4 чаша кокосово масло
3 с.л. кленов сироп, мед или нерафинирана захар
1 ч.л. сода
1 малък добре узрял ананас

За напреднали: ферментирай овесените ядки след като ги смелиш на брашно.

Инструкции:
1. Смели овесените ядки на брашно с помощта на кафемелачка, приставка за блендер или кухненски робот.
2. Добави към брашното содата и разбъркай.
3. Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към него подсладителя и смеси със сухите съставки. Добави млякото и бъркай докато не получиш хомогенна смес.
4. Махни кората на ананаса, нарежи на шайби и подреди на дъното на форма за торта.
5. Излей останалата смес отгоре и печи в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

* в био магазините вече се продават и безглутенови овесени ядки

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: