хрупкава закуска с киноа

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Защо закуската е важна и неразделна част от деня съм обяснявала много и не се уморявам да го повтарям на клиенти и приятели. Закуската обаче сама по себе си не е достатъчна. Голямо значение има и какво точно закусваш, особено ако…

Искаш да си здрав… Най-честата грешка, която наблюдавам сред клиентите си е закуска с рафинирани зърнени като банички, кифли и изобщо тестяни изделия от бяло брашно. Дори и да оставим настрана факта, че те така или иначе не са здравословни, другият им голям проблем е, че са първото хранене за деня. Рафинираните зърнени предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвна захар и човек получава прилив на енергия и чувство на ситост и удоволствие. Проблемът е, че всичко, което е причинило рязък пик в организма ни, винаги е последвано от също толкова рязък спад. Това е и момента, в който ставаш раздразнителен, изморен и отново гладен, само 2–3 часа по-късно. И понеже подсъзнанието ти помни, че баничката преди малко те е накарала да се почувстваш добре, ти отново търсиш нещо подобно – тестяно или сладко. Чувство, което остава с теб за целия ден редом с неудържимото желание за нещо сладко. Затворен, омагьосан кръг, който ще те държи до вечерта. Изхода от ситуацията? Много е просто – избягвай рафинираните зърнени, особено за закуска.

granola-with-quinoa-1

Искаш да си слаб… Думата breakfast на английски (в превод ‘закуска’) идва от breaking the fast (разчупване на поста). Има се предвид поста, в който организма ти е бил през нощта, защото това е най-дългата част от денонощието, което изкарваш без храна. През нощта, докато спиш, тялото ти работи със забавен метаболизъм и ти си този, който ще му каже дали да го забърза на сутринта, като предпочетеш да ‘разчупиш поста’ закусвайки или пък не. С други думи казано, закуска в първия един час след ставане забързва метаболизма ти за целия ден и обратното. Ето защо хората, които закусват имат по-голям шанс да отслабнат, от тези които си я спестяват.

Искаш да ходиш редовно до тоалетна… Тук вече влизат в роля фибрите, за които се говори толкова през последните години. Фибри са просто казано несмилаеми в стомаха влакнини, които движейки се по храносмилателния тракт, избутват всичко пред себе си, помагайки ти да ходиш редовно до тоалетна и да изхвърляш ненужните отпадъци и токсини. А идеалното време за прием на фибри е закуската, заради транзитното време на тракта, което е между 18 и 24 часа.

Имайки предвид горното, как би изглеждала идеалната закуска… За мен тя е комбинация от нерафинирани зърнени – плодове – ядки и семена + добавки и подсладители за вкус. Нещо домашно приготвено и вкусно!

granola-with-quinoa-3

Закуска с киноа и овесени ядки

 • 2 чаши овесени ядки;
 • 3/4 чаша киноа (несварена);
 • 1/2 до 1 чаша микс от сурови ядки;
 • 1/2 чаша микс сурови семена;
 • 1/4 чаша кокосови фибри;
 • 1/2 чаша кокосово масло;
 • 1/2 чаша кленов сироп или агаве.

Инструкции:

 1. Смеси заедно сухите съставки;
 2. Добави кленовия сироп и разбъркай добре, може и с ръце;
 3. Намажи тавичка за готвене с кокосовото масло и изсипи равномерно сместа;
 4. Изпечи на умерена фурна за около 20-30 минути или докато станат хрупкави;
 5. Извади от фурната, остави да изстинат и съхранявай на сухо и проветливо място.

За закуска комбинирай със свежи или сушени плодове, кисело мляко, цедено кокосово мляко, соево мляко и др.

Продуктите, които създадохме за теб:

рецептата е вдъхновена от: coffee and quinoa

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: