хрупкава закуска с киноа

Защо закуската е важна и неразделна част от деня съм обяснявала много и не се уморявам да го повтарям на клиенти и приятели. Закуската обаче сама по себе си не е достатъчна. Голямо значение има и какво точно закусваш, особено ако…

Искаш да си здрав… Най-честата грешка, която наблюдавам сред клиентите си е закуска с рафинирани зърнени като банички, кифли и изобщо тестяни изделия от бяло брашно. Дори и да оставим настрана факта, че те така или иначе не са здравословни, другият им голям проблем е, че са първото хранене за деня. Рафинираните зърнени предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвна захар и човек получава прилив на енергия и чувство на ситост и удоволствие. Проблемът е, че всичко, което е причинило рязък пик в организма ни, винаги е последвано от също толкова рязък спад. Това е и момента, в който ставаш раздразнителен, изморен и отново гладен, само 2–3 часа по-късно. И понеже подсъзнанието ти помни, че баничката преди малко те е накарала да се почувстваш добре, ти отново търсиш нещо подобно – тестяно или сладко. Чувство, което остава с теб за целия ден редом с неудържимото желание за нещо сладко. Затворен, омагьосан кръг, който ще те държи до вечерта. Изхода от ситуацията? Много е просто – избягвай рафинираните зърнени, особено за закуска.

granola-with-quinoa-1

Искаш да си слаб… Думата breakfast на английски (в превод ‘закуска’) идва от breaking the fast (разчупване на поста). Има се предвид поста, в който организма ти е бил през нощта, защото това е най-дългата част от денонощието, което изкарваш без храна. През нощта, докато спиш, тялото ти работи със забавен метаболизъм и ти си този, който ще му каже дали да го забърза на сутринта, като предпочетеш да ‘разчупиш поста’ закусвайки или пък не. С други думи казано, закуска в първия един час след ставане забързва метаболизма ти за целия ден и обратното. Ето защо хората, които закусват имат по-голям шанс да отслабнат, от тези които си я спестяват.

Искаш да ходиш редовно до тоалетна… Тук вече влизат в роля фибрите, за които се говори толкова през последните години. Фибри са просто казано несмилаеми в стомаха влакнини, които движейки се по храносмилателния тракт, избутват всичко пред себе си, помагайки ти да ходиш редовно до тоалетна и да изхвърляш ненужните отпадъци и токсини. А идеалното време за прием на фибри е закуската, заради транзитното време на тракта, което е между 18 и 24 часа.

Имайки предвид горното, как би изглеждала идеалната закуска… За мен тя е комбинация от нерафинирани зърнени – плодове – ядки и семена + добавки и подсладители за вкус. Нещо домашно приготвено и вкусно!

granola-with-quinoa-3

Закуска с киноа и овесени ядки

 • 2 чаши овесени ядки;
 • 3/4 чаша киноа (несварена);
 • 1/2 до 1 чаша микс от сурови ядки;
 • 1/2 чаша микс сурови семена;
 • 1/4 чаша кокосови фибри;
 • 1/2 чаша кокосово масло;
 • 1/2 чаша кленов сироп или агаве.

Инструкции:

 1. Смеси заедно сухите съставки;
 2. Добави кленовия сироп и разбъркай добре, може и с ръце;
 3. Намажи тавичка за готвене с кокосовото масло и изсипи равномерно сместа;
 4. Изпечи на умерена фурна за около 20-30 минути или докато станат хрупкави;
 5. Извади от фурната, остави да изстинат и съхранявай на сухо и проветливо място.

За закуска комбинирай със свежи или сушени плодове, кисело мляко, цедено кокосово мляко, соево мляко и др.

рецептата е вдъхновена от: coffee and quinoa

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.