солен безглутенов тарт

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Приготвянето на запечено във фурната солено ястие тип тарт, пай, киш или галет ми е едно от любимите неща, заради невероятния вкус идващ от комбинацията на хрупкава коричка и фин пълнеж, но и заради огромния брой експерименти и вариации по темата. Като се започне от различни глутенови и безглутенови опции за основа и се стигне до различните комбинации от зеленчуци за пълнеж. Всички тези ястия за мен са най-лесният начин да покажеш нещо вкусно, добре изглеждащо и доста засищащо. Способно при това да нахрани 5-6, че и повече хора без проблем и най-важното – без да ти отнеме целия ден за готвене.

Това, което винаги ме е озадачавало обаче е било как да кръстя произведението си – тарт, пай, киш или галет. И специално за всички, които са изпадали в неловката ситуация да обяснят какво е това на масата, ето и основните разлики между всички тях.

Паят може да бъде солен или сладък, с тестяна основа и пълнеж. Спецификите на пая идват от основата, която обикновено е разстлана по дъното, но и по страните на съда, в който се пече. Често части от тестото за основа могат да бъдат разположени и отгоре – на ленти или изцяло. Другата специфика на пая е, че се поднася директно в съда, в който е бил изпечен, а въпросните съдове обикновено са леко накъдрени по краищата и доста добре изглеждащи. Пример за пай е ето тази сладка негова вариация.

raw-pie-berries-6

Тарт-а също може да бъде солен или сладък, с тестяна основа и пълнеж. Но, за разлика от пая, основата е само на дъното. Тарт обикновено се пече във форма, която има свалящо се дъно и се поднася изваден от формата за печене. Рецептата, която ти предлагам днес е класически пример за тарт.

eggs-tart-2

Галет-а обикновено е сладък, въпреки че не виждам проблем да се направи и солен, с тестяна основа и пълнеж. Но за разлика от горните две, галет-а има доста рустик изглед, по-грубоват, така да се каже. Обикновено прилича на нещо сглобено набързо и метнато да се изпече във фурната. Като този сладък галет тук.

vegan-brownie-galette-2

Киш пък е типично френско ястие, което на практика си е пай, но винаги е солен и без горен слой тесто. Вкусна вариация на киш ще намериш тук.

quiche-vegetarian-2

Продуктите, които създадохме за теб:

Но да се върнем на рецептата, която ти предлагам днес, а тя е безглутенов тарт, с хрупкава основа и сочен пълнеж. Да ти е вкусно!

Безглутенов тарт, основа
3/4 чаша безглутеново брашно, аз използвах елда
1/3 чаша смлени на брашно ядки, в случая орехи
1/3 чаша краве масло или кокосово масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
1-2 с.л. ледена вода

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Смели ядките на брашно, добави останалите сухи съставки и завърти леко в кухненския робот.
Добави маслото и блендирай докато сместта не стане на трохи.
Добави яйцето и блендирай отново.
На работещ блендер добави 1 с.л. ледена вода, ако се налага добави втора.
Разстели сместта на дъното на форма за тарт и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути или докато основата не се втвърди и запече леко.

Безглутенов тарт, пълнеж
6-7 яйца
1-2 чушки
1 чаша суров зелен грах
1 ч.л. каменна сол или по желание 100 гр. сирене

Разбий яйцата. Нарежи чушките на дребно и смеси всички съставки.
Излей сместта върху предварително запечената основа и печи още 25-30 минути или докато не се запече отгоре.
Изчакай да изстине леко и нарежи на порции.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: