солен безглутенов тарт

Приготвянето на запечено във фурната солено ястие тип тарт, пай, киш или галет ми е едно от любимите неща, заради невероятния вкус идващ от комбинацията на хрупкава коричка и фин пълнеж, но и заради огромния брой експерименти и вариации по темата. Като се започне от различни глутенови и безглутенови опции за основа и се стигне до различните комбинации от зеленчуци за пълнеж. Всички тези ястия за мен са най-лесният начин да покажеш нещо вкусно, добре изглеждащо и доста засищащо. Способно при това да нахрани 5-6, че и повече хора без проблем и най-важното – без да ти отнеме целия ден за готвене.

Това, което винаги ме е озадачавало обаче е било как да кръстя произведението си – тарт, пай, киш или галет. И специално за всички, които са изпадали в неловката ситуация да обяснят какво е това на масата, ето и основните разлики между всички тях.

Паят може да бъде солен или сладък, с тестяна основа и пълнеж. Спецификите на пая идват от основата, която обикновено е разстлана по дъното, но и по страните на съда, в който се пече. Често части от тестото за основа могат да бъдат разположени и отгоре – на ленти или изцяло. Другата специфика на пая е, че се поднася директно в съда, в който е бил изпечен, а въпросните съдове обикновено са леко накъдрени по краищата и доста добре изглеждащи. Пример за пай е ето тази сладка негова вариация.

raw-pie-berries-6

Тарт-а също може да бъде солен или сладък, с тестяна основа и пълнеж. Но, за разлика от пая, основата е само на дъното. Тарт обикновено се пече във форма, която има свалящо се дъно и се поднася изваден от формата за печене. Рецептата, която ти предлагам днес е класически пример за тарт.

eggs-tart-2

Галет-а обикновено е сладък, въпреки че не виждам проблем да се направи и солен, с тестяна основа и пълнеж. Но за разлика от горните две, галет-а има доста рустик изглед, по-грубоват, така да се каже. Обикновено прилича на нещо сглобено набързо и метнато да се изпече във фурната. Като този сладък галет тук.

vegan-brownie-galette-2

Киш пък е типично френско ястие, което на практика си е пай, но винаги е солен и без горен слой тесто. Вкусна вариация на киш ще намериш тук.

quiche-vegetarian-2

Но да се върнем на рецептата, която ти предлагам днес, а тя е безглутенов тарт, с хрупкава основа и сочен пълнеж. Да ти е вкусно!

Безглутенов тарт, основа
3/4 чаша безглутеново брашно, аз използвах елда
1/3 чаша смлени на брашно ядки, в случая орехи
1/3 чаша краве масло или кокосово масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
1-2 с.л. ледена вода

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Смели ядките на брашно, добави останалите сухи съставки и завърти леко в кухненския робот.
Добави маслото и блендирай докато сместта не стане на трохи.
Добави яйцето и блендирай отново.
На работещ блендер добави 1 с.л. ледена вода, ако се налага добави втора.
Разстели сместта на дъното на форма за тарт и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути или докато основата не се втвърди и запече леко.

Безглутенов тарт, пълнеж
6-7 яйца
1-2 чушки
1 чаша суров зелен грах
1 ч.л. каменна сол или по желание 100 гр. сирене

Разбий яйцата. Нарежи чушките на дребно и смеси всички съставки.
Излей сместта върху предварително запечената основа и печи още 25-30 минути или докато не се запече отгоре.
Изчакай да изстине леко и нарежи на порции.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.