суперзакуска

суперзакуска

Отне ми известно време да измисля подходящ и здравословен вариант на закуска, който да изключва зърнени. Основното ми притеснение в случая е евентуалната липса на фибри в ежедневието, което може да доведе до проблеми с перисталтиката, а това трябва да се избягва на всяка цена. Микс от ядки, семена и суперхрани е нещо, което обмислям отдавна, но все не беше на дневен ред. Е, дойде му времето и на него. А основната цел както се досещаш е да гарантирам дневния прием на фибри без да се налага да се приемат добавки.

Миксът от суперхрани също подлежи на корекции, за да ти допадне на вкус, но основата в него е комбинацията от водно и не-водно разтворими фибри за перфектен баланс. Най-лесният вариант е 50/50 несчукано ленено семе и семена от пореч. Другият е равни пропорции ленено семе, инулин, кокосови фибри и ябълков пектин.

superfoods-mix-3

Една от грешките, които допускат хората имащи проблеми с ходенето до тоалетна е да добавят към менюто си само водно разтворими фирби, като например псилиум. Това е проблем, защото псилиумът може да абсорбира 40 пъти собственото си тегло във вода и по този начин може да обезводни дебелото черво, което в дългосрочен план отново ще доведе до проблеми с перисталтиката. Ако държиш да добавяш фибрени смески към менюто си, придържай се винаги към добре комбинираните такива, за да не си създадеш нови проблеми.

микс от фибри
по 1 с.л. от любимите ти видове ядки, аз използвах орех, бадем, кашу и шам-фъстък
по 1 ч.л. златно ленено семе*, инулин и ябълков пектин
1 ч.л. мака на прах, по желание
1-2 с.л. кокосов чипс
1-2 с.л. сушени плодове, аз използвах годжи-бери

Всичко се разбърква заедно и се съхранява в затворен стъклен буркан. В идеалния вариант се сервира върху пробиотична смес – домашно кисело мляко, соево кисело мляко, цедено кокосово мляко или такова от кашу. Ако приготвяш киселото си мляко в къщи винаги добавяй към него 1-2 капсули пробиотик.

По желание може да добавиш и сезонни плодове, като нар, ябълка, круша и др. Както и 1 ч.л. кокосово масло.

superfoods-mix-2

* лененото семе е несчукано, защото целта е да служи като чисти фибри. Освен това има редица изследвания, въпреки че резултатите на някои са противоречиви, че лененото масло може да има негативен ефект върху бременни и да предизвика ранни контракции и преждевременно раждане. Ако лененото семе е несчукано (цяло) и дозата е минимална, както в горната рецепта, този проблем отпада.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.