суперзакуска

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

суперзакуска

Отне ми известно време да измисля подходящ и здравословен вариант на закуска, който да изключва зърнени. Основното ми притеснение в случая е евентуалната липса на фибри в ежедневието, което може да доведе до проблеми с перисталтиката, а това трябва да се избягва на всяка цена. Микс от ядки, семена и суперхрани е нещо, което обмислям отдавна, но все не беше на дневен ред. Е, дойде му времето и на него. А основната цел както се досещаш е да гарантирам дневния прием на фибри без да се налага да се приемат добавки.

Миксът от суперхрани също подлежи на корекции, за да ти допадне на вкус, но основата в него е комбинацията от водно и не-водно разтворими фибри за перфектен баланс. Най-лесният вариант е 50/50 несчукано ленено семе и семена от пореч. Другият е равни пропорции ленено семе, инулин, кокосови фибри и ябълков пектин.

superfoods-mix-3

Една от грешките, които допускат хората имащи проблеми с ходенето до тоалетна е да добавят към менюто си само водно разтворими фирби, като например псилиум. Това е проблем, защото псилиумът може да абсорбира 40 пъти собственото си тегло във вода и по този начин може да обезводни дебелото черво, което в дългосрочен план отново ще доведе до проблеми с перисталтиката. Ако държиш да добавяш фибрени смески към менюто си, придържай се винаги към добре комбинираните такива, за да не си създадеш нови проблеми.

микс от фибри
по 1 с.л. от любимите ти видове ядки, аз използвах орех, бадем, кашу и шам-фъстък
по 1 ч.л. златно ленено семе*, инулин и ябълков пектин
1 ч.л. мака на прах, по желание
1-2 с.л. кокосов чипс
1-2 с.л. сушени плодове, аз използвах годжи-бери

Всичко се разбърква заедно и се съхранява в затворен стъклен буркан. В идеалния вариант се сервира върху пробиотична смес – домашно кисело мляко, соево кисело мляко, цедено кокосово мляко или такова от кашу. Ако приготвяш киселото си мляко в къщи винаги добавяй към него 1-2 капсули пробиотик.

По желание може да добавиш и сезонни плодове, като нар, ябълка, круша и др. Както и 1 ч.л. кокосово масло.

superfoods-mix-2

* лененото семе е несчукано, защото целта е да служи като чисти фибри. Освен това има редица изследвания, въпреки че резултатите на някои са противоречиви, че лененото масло може да има негативен ефект върху бременни и да предизвика ранни контракции и преждевременно раждане. Ако лененото семе е несчукано (цяло) и дозата е минимална, както в горната рецепта, този проблем отпада.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: