вечерята на списание Бахкус

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Вместо да пиша за вечерята, ще те оставя да прочетеш написаното от други, а тук само ще споделя някои от рецептите… Как протече чети в Капитал, Дневник и Бахкус.

Започнахме с многоцветната ми салата, снимката горе. Реших да комбинирам 2 салати, поднесени заедно, за да демонстрирам нещо, за което малко хора се сещат – че можеш да изядеш 2 салати една след друга. Често когато се чудим какво да хапнем изборът ни е ограничен, защото мислим в рамка. Избираме 1 салата, 1 предястие, 1 основно… а колко по-лесно би било да излезем от рамката и да си поръчаме 2 салати, или 2 предястия… а защо не и 2 основни. Кой каквото си иска :))

Салата номер 1:
микс от маруля, бейби спанак и рукола
тиквичка на кубчета
сушени домати на резени
зърна нар

Салата номер 2:
домати на резени
запечен на грил патладжан на резени
див чесън
кълнове от репички

Дресинг, за 2 бр:
5 мл дижонска горчица
10 мл винен оцет
30 мл студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

[divider icon=“food“ style=“none“]

Продължихме със запазената ми марка – спагети от тиквички! Тук направихме малка демонстрация как точно се приготвят спагетите, показах че тиквичките са достатъчно вкусни и сурови, така че не се налага да ги пържим преди ядене, а празните чинии след предястиято бяха и доказателството, че присъстващите ми се довериха и повярваха :))

IMG_0699-small

DSC_0018-small

Спагети от тиквички:
1/2 тиквичка
1/2 чаша зелена, червена и жълта чушка на кубчета
1/2 чаша чери-домати
1/4 чаша натрошен шам-фъстък

Продуктите, които създадохме за теб:

Тиквичката се нарязва на спагети с помощта на спиралайзер. Устройството, което виждаш на горната снимка. Използвам такъв от години, като съм го поръчвала от Англия, а добрата новина е, че Томеко вече продават такъв уред и в България :))

Дресинг, за 2 бр:
10 мл малинов оцет
30 мл студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

[divider icon=“food“ style=“none“]

След като минахме набързо през Италия с пастата, реших за основното да се доверя на французите и да поднеса като основа традиционната за Provence – socca, или нахутена палачинка. Това беше и единственото термично обработено ястие, като при него заложих на комбинация от вкусове, които преливаха от зеленолистни към нахут, патладжан и микс от сотирани зеленчуци поръсени с натрошен орех, и поднесени с песто.

DSC_0059-small

Рецептата за нахутената палачинка е тук.

А основното изглеждаше така:
канапе от зеленолистни – маруля, бейби спанак и рукола
нахутена палачинка
резен патладжан на грил
сотирани в зехтин лук, чушки, моркови, тиквички и гъби
натрошени орехи

Пестото го приготвихме на място, защото традиционната рецепта изисква сирене, а вечерята трябваше да е постна:
1 връзка пресен босилек
сока от 1 лимон
1 с.л. дижонска горчица
1/4 чаша кедрови ядки
студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

Всичко се пасира и се поднася заедно с основното.

[divider icon=“food“ style=“none“]

Десертите си ги оставям за после, а за финал днес искам да благодаря горещо на Бахкус за поканата да бъда част от техните 12 вечери на любители кулинари, на ShowHow Tomeko за невероятната база и най-професионалната кухня, в която съм била някога и разбира се на екипа от 4 невероятни дами, които бяха с мен в кухнята през цялото време и без чиято помощ нямаше да се справя. Благодаря ви!

IMG_0649-small

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: