вечерята на списание Бахкус

Вместо да пиша за вечерята, ще те оставя да прочетеш написаното от други, а тук само ще споделя някои от рецептите… Как протече чети в Капитал, Дневник и Бахкус.

Започнахме с многоцветната ми салата, снимката горе. Реших да комбинирам 2 салати, поднесени заедно, за да демонстрирам нещо, за което малко хора се сещат – че можеш да изядеш 2 салати една след друга. Често когато се чудим какво да хапнем изборът ни е ограничен, защото мислим в рамка. Избираме 1 салата, 1 предястие, 1 основно… а колко по-лесно би било да излезем от рамката и да си поръчаме 2 салати, или 2 предястия… а защо не и 2 основни. Кой каквото си иска :))

Салата номер 1:
микс от маруля, бейби спанак и рукола
тиквичка на кубчета
сушени домати на резени
зърна нар

Салата номер 2:
домати на резени
запечен на грил патладжан на резени
див чесън
кълнове от репички

Дресинг, за 2 бр:
5 мл дижонска горчица
10 мл винен оцет
30 мл студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

[divider icon=“food“ style=“none“]

Продължихме със запазената ми марка – спагети от тиквички! Тук направихме малка демонстрация как точно се приготвят спагетите, показах че тиквичките са достатъчно вкусни и сурови, така че не се налага да ги пържим преди ядене, а празните чинии след предястиято бяха и доказателството, че присъстващите ми се довериха и повярваха :))

IMG_0699-small

DSC_0018-small

Спагети от тиквички:
1/2 тиквичка
1/2 чаша зелена, червена и жълта чушка на кубчета
1/2 чаша чери-домати
1/4 чаша натрошен шам-фъстък

Тиквичката се нарязва на спагети с помощта на спиралайзер. Устройството, което виждаш на горната снимка. Използвам такъв от години, като съм го поръчвала от Англия, а добрата новина е, че Томеко вече продават такъв уред и в България :))

Дресинг, за 2 бр:
10 мл малинов оцет
30 мл студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

[divider icon=“food“ style=“none“]

След като минахме набързо през Италия с пастата, реших за основното да се доверя на французите и да поднеса като основа традиционната за Provence – socca, или нахутена палачинка. Това беше и единственото термично обработено ястие, като при него заложих на комбинация от вкусове, които преливаха от зеленолистни към нахут, патладжан и микс от сотирани зеленчуци поръсени с натрошен орех, и поднесени с песто.

DSC_0059-small

Рецептата за нахутената палачинка е тук.

А основното изглеждаше така:
канапе от зеленолистни – маруля, бейби спанак и рукола
нахутена палачинка
резен патладжан на грил
сотирани в зехтин лук, чушки, моркови, тиквички и гъби
натрошени орехи

Пестото го приготвихме на място, защото традиционната рецепта изисква сирене, а вечерята трябваше да е постна:
1 връзка пресен босилек
сока от 1 лимон
1 с.л. дижонска горчица
1/4 чаша кедрови ядки
студено пресован зехтин
хималайска сол, на вкус

Всичко се пасира и се поднася заедно с основното.

[divider icon=“food“ style=“none“]

Десертите си ги оставям за после, а за финал днес искам да благодаря горещо на Бахкус за поканата да бъда част от техните 12 вечери на любители кулинари, на ShowHow Tomeko за невероятната база и най-професионалната кухня, в която съм била някога и разбира се на екипа от 4 невероятни дами, които бяха с мен в кухнята през цялото време и без чиято помощ нямаше да се справя. Благодаря ви!

IMG_0649-small

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.