зелена плодова салата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Комбинацията на зеленолистни и плодове не е нещо ново за повечето хора, които пият смути всеки ден. Не е и нещо кой знае колко революционно, но за сметка на това е доста противоречиво. Убедена съм, че при голяма част от вас, веднага изниква и въпросът “нали не трябва да комбинираме плодовете с други храни?”. Хубав въпрос със сложен отговор. Но преди да отговоря на него искам да направя 2 много важни уточнения – какво всъщност е плод и какво е зеленолистно.

Та така, какво всъщност е плод? Когато правим разделение на плодове и зеленчуци обикновено се водим от вкусовите си рецептори и по презюмпция всичко сладко е плод, а всичко неутрално или солено – зеленчук. От ботаническа гледна точка обаче нещата не са толкова прости. В интерес на истината извън класическите плодове, които всички знаем, като ябълка, круша, банан и др. доста от “зеленчуците”, които ядем всеки ден реално са плодове. Добри примери са домат, грах, сладък пипер, патладжан, зелен боб, както и всички от семейство тиквови – краставица, тиквичка, диня, пъпеш и разбира се тиква.

Всъщност излиза, че класическата българска шопска салата (домат, краставица и чушка) си е чиста плодова салата. Изненада, нали?

А сега да видим какво е зеленолистно. Отново от кулинарна гледна точка сме свикнали да ги разглеждаме като зеленчуци, но от ботаническа те са по-скоро в графата “тревисти растения”. Такива са всички растения, които нямат стъбло, което се вдървенява (не знам дали има такава дума), а по-скоро се разлистват от корена нагоре на отделни или самостоятелни листенца. Представи си маруля, магданоз, спанак, рукола и др. и ще добиеш представа какво е тревисто растение, или за по-кратко – трева.

Така, след като разбрахме кое какво е, нека видим защо не бива плодовете да се комбинират с други храни. Имайки предвид, че живеем в България, всеки в някакъв етап от живота си е правил домашно вино или ракия, или поне е виждал как се прави такова. Процесът се нарича “захарна ферментация”. За да се случи тя, разбира се, плодът има нужда от смилане и време. Това е и причината плодовете препоръчително да се хапват на празен стомах – целта е да не се задържат излишно време в стомаха, за да не започне процесът на ферментация*, който при повечето хора би се изразил с подуване на стомаха и газове.

Когато ядем плодовете на празен стомах това няма как да се случи, защото те се смилат и източват бързо. Когато обаче ги тупнем върху пълен такъв, особено върху добре комбинирани предварително месо и нещо тестяно, ситуацията се забавя доста, понякога с часове и ферментацията има достатъчно време да се развихри с пълна сила. За да съм напълно откровена ферментират не само плодовете, а всичко, което се задържа по-дълго време в тракта, но най-вече храните съдържащи захар като чиста захар, плодове и нишестяни / тестяни храни.

По отношение на тревите, в тях на практика няма захар, затова те могат да се комбинират с абсолютно всичко без излишни драми за организма и стомаха. Единствената специфика при тях е, че трябва да бъдат добре сдъвкани и ослюнчени. Точно затова проблем при комбинациите са по-скоро смутитата, а не салатите. Смутитата са смляни на пюре, но това не означава смляни на съставните си части, затова и при някои хора пиенето на смути може да причини проблем. Писала съм по темата и преди, но в резюме – ензимът, който ги смила (амилаза) се намира на 60% в слюнката и ако смутито не бъде сдъвкано или ослюнчено, то ще се задържи в стомаха по-дълго от нормално и заради плодовете в него може да започне да ферментира.

Като генерално заключение – комбинацията от плодове и треви е ок, стига да дъвчеш повече, да ослюнчваш и да ги ядеш на празен стомах. А бонусът при яденето на зелено-плодова салата е, че е наистина много вкусна и няма нужда от дресинг.

За хората, които все пак се притесняват да комбинират плодове и треви, ето таблицата с комбинациите от Matthew Kenney academy за плодове и треви, която да спазват, за да нямат проблеми с храносмилателния тракт:

fruits-vegetables-combinations

Продуктите, които създадохме за теб:

* Има различни видове ферментация. В стомаха не би трябвало да се случва такава, а само в тънките и дебелото черво. Ферментация в стомаха може да бъде причинена от захар (глюкоза, галактоза, фруктоза) и от прираст на бактерии, които не бива да са там.

** И за да не водим дълги спорове на тема разделно хранене – ензимът, който смила плодове и треви е един и същ – амилаза. 60% от него се отделя от слюнчените жлези, останалите 40% от панкреаса.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: