кюфтенца от грах

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

За последните 3 седмици суровият грах се превърна в неизменна част от обедите и вечерите ни, като беше добавян в салати, печива или пък беше приготвян на самостоятелни ястия. Идеите ми за готвене на грах обаче се поизчерпаха на втората седмица и последния пакет био белен грах започна да бере душа в хладилника и дори да покълва. Трябваше ми рецепта включваща зелен грах, която да оползотвори последните наличности, но и да бъде достатъчно различна и интересна, за да им се насладим както се полага. И тогава ми дойде странна идея. Приготвяла съм всякакви зеленчукови кюфтенца през годините, та дори и сурови такива, защо да не приготвя и кюфтенца от грах…

peas-3

Бърз прочит на рецептите в интернет ме отведе до тази. Тя беше леко модифицирана и кокоса заменен със слънчоглед. После оптимизирана още веднъж, за да има и веган вариант и кюфтенцата ни са налице. Вкусни, сочни и невероятно лесни за изпълнение. Трябват ти само 2 чаши грах и 20 минути време…

Кюфтенца от грах, 14 бр.
2 чаши суров белен зелен грах
2 големи яйца или 1 голям сварен картоф
2 стръка зелен лук
50 гр. козе сирене или тофу
1/4 чаша брашно от слънчогледово семе*
каменна сол и черен пипер на вкус
масло от гроздови семки или кокосово масло

Зеленият лук се нарязва на дребно.
Яйцата се разбиват в кухненския робот. Към тях се добавят лука, солта, пипера, брашното и сиренето и се разбиват отново.
Добавя се грахта и се блендира за няколко секунди, за да останат парченца грах.
Сместта се оставя да престои за 10-15 минути, за да попие добре.
В нагорещен тиган се добавя малко мазнина и с помощта на лъжица се изсипват и оформят граховите кюфтенца. Пекат се по 2 минути от всяка страна и се слагат върху хартия, която да попие излишната мазнина.
Сервират се топли или студени с домашно кисело мляко и магданоз.

peas-2

* За да получиш брашно от ядки и семена – смели ги в кафемелачка или използвай допълнителната приставка на блендера.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: