кюфтенца от грах

За последните 3 седмици суровият грах се превърна в неизменна част от обедите и вечерите ни, като беше добавян в салати, печива или пък беше приготвян на самостоятелни ястия. Идеите ми за готвене на грах обаче се поизчерпаха на втората седмица и последния пакет био белен грах започна да бере душа в хладилника и дори да покълва. Трябваше ми рецепта включваща зелен грах, която да оползотвори последните наличности, но и да бъде достатъчно различна и интересна, за да им се насладим както се полага. И тогава ми дойде странна идея. Приготвяла съм всякакви зеленчукови кюфтенца през годините, та дори и сурови такива, защо да не приготвя и кюфтенца от грах…

peas-3

Бърз прочит на рецептите в интернет ме отведе до тази. Тя беше леко модифицирана и кокоса заменен със слънчоглед. После оптимизирана още веднъж, за да има и веган вариант и кюфтенцата ни са налице. Вкусни, сочни и невероятно лесни за изпълнение. Трябват ти само 2 чаши грах и 20 минути време…

Кюфтенца от грах, 14 бр.
2 чаши суров белен зелен грах
2 големи яйца или 1 голям сварен картоф
2 стръка зелен лук
50 гр. козе сирене или тофу
1/4 чаша брашно от слънчогледово семе*
каменна сол и черен пипер на вкус
масло от гроздови семки или кокосово масло

Зеленият лук се нарязва на дребно.
Яйцата се разбиват в кухненския робот. Към тях се добавят лука, солта, пипера, брашното и сиренето и се разбиват отново.
Добавя се грахта и се блендира за няколко секунди, за да останат парченца грах.
Сместта се оставя да престои за 10-15 минути, за да попие добре.
В нагорещен тиган се добавя малко мазнина и с помощта на лъжица се изсипват и оформят граховите кюфтенца. Пекат се по 2 минути от всяка страна и се слагат върху хартия, която да попие излишната мазнина.
Сервират се топли или студени с домашно кисело мляко и магданоз.

peas-2

* За да получиш брашно от ядки и семена – смели ги в кафемелачка или използвай допълнителната приставка на блендера.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.