облачно с кюфтета

облачно с кюфтета

Предполагам всеки от нас в някакъв етап от живота си е опитвал българската класика сервирана под път и над път в ресторанти, улични лавки и местни кръчми – кюфтета със салата от зеле с моркови и лютеница. Не знам защо, но същите тези кюфтета неизменно ги свързвам и със студеното време, малка местна кръчма в някое скътано село из Родопите и дървата в камината.

Класиките обаче вече не са това, което бяха, затова днес ти предлагам да разчупиш всички стереотипи трупани с годините за това „какво точно представлява кюфтето“ и да си приготвиш сурово такова. Точно така, сурово! Но не от кайма, а от нещо по-вкусно, по-засищащо и по-интересно – сурови ядки. А тайната, както съм чувала от доста места е… в подравките.

raw-meatballs-1

Убедена съм, че всеки има или е чувал за определен микс от подправки, с чиято помощ ще направиш най-вкусното кюфте. Е, аз не съм специалист, затова реших да експериментирам и да си призная резултата надмина очакванията. Ако не ги бях направила собственоръчно, нямаше да повярвам, че не са истински…

кюфтета от слънчогледово семе
2 чаши сурово слънчогледово семе
3/4 чаша кашу и малко орехи
1 чаша сушени домати
1 малка глава червен лук

и подправките:
1/4 връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сушена чубрица
1/2 ч.л. джоджен
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. червен пипер

Инструкции:
1. Накисни ядките и сушените домати във вода за 6-8 часа.
2. Изцеди и изхвърли водата от тях и сложи ядките със сушените домати в кухненския робот.
3. Добави лука и всички подправки.
4. Блендирай на ниска скорост докато не се получи смес приличаща на кайма. Ако останат няколко несмлени добре слънчогледови семена е ок. Дегустирай! Добави още подправки по твой вкус, ако сметнеш за необходимо.
5. Оформи кюфтета и сложи в дехидратора директно върху решетъчната мрежа.
6. Суши 1 час на 145 градуса по Фаренхайт*, после намали на 115 и суши още 4-8 часа. Времето на сушене зависи от това какви кюфтета предпочиташ – леко алангле или добре изпечени :))

Поднеси със зелева салата и сурова лютеница (рецептата за нея е част от книгата “14 дни детокс”). По желание си сипи и чаша домашно червено вино и покани приятели на гости!

raw-meatballs-3

* 145 градуса по Фаренхайт = 63 градуса по целзий
115 градуса по Фаренхайт = 46 градуса по целзий

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.