облачно с кюфтета

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

облачно с кюфтета

Предполагам всеки от нас в някакъв етап от живота си е опитвал българската класика сервирана под път и над път в ресторанти, улични лавки и местни кръчми – кюфтета със салата от зеле с моркови и лютеница. Не знам защо, но същите тези кюфтета неизменно ги свързвам и със студеното време, малка местна кръчма в някое скътано село из Родопите и дървата в камината.

Класиките обаче вече не са това, което бяха, затова днес ти предлагам да разчупиш всички стереотипи трупани с годините за това „какво точно представлява кюфтето“ и да си приготвиш сурово такова. Точно така, сурово! Но не от кайма, а от нещо по-вкусно, по-засищащо и по-интересно – сурови ядки. А тайната, както съм чувала от доста места е… в подравките.

raw-meatballs-1

Убедена съм, че всеки има или е чувал за определен микс от подправки, с чиято помощ ще направиш най-вкусното кюфте. Е, аз не съм специалист, затова реших да експериментирам и да си призная резултата надмина очакванията. Ако не ги бях направила собственоръчно, нямаше да повярвам, че не са истински…

кюфтета от слънчогледово семе
2 чаши сурово слънчогледово семе
3/4 чаша кашу и малко орехи
1 чаша сушени домати
1 малка глава червен лук

и подправките:
1/4 връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сушена чубрица
1/2 ч.л. джоджен
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. червен пипер

Инструкции:
1. Накисни ядките и сушените домати във вода за 6-8 часа.
2. Изцеди и изхвърли водата от тях и сложи ядките със сушените домати в кухненския робот.
3. Добави лука и всички подправки.
4. Блендирай на ниска скорост докато не се получи смес приличаща на кайма. Ако останат няколко несмлени добре слънчогледови семена е ок. Дегустирай! Добави още подправки по твой вкус, ако сметнеш за необходимо.
5. Оформи кюфтета и сложи в дехидратора директно върху решетъчната мрежа.
6. Суши 1 час на 145 градуса по Фаренхайт*, после намали на 115 и суши още 4-8 часа. Времето на сушене зависи от това какви кюфтета предпочиташ – леко алангле или добре изпечени :))

Поднеси със зелева салата и сурова лютеница (рецептата за нея е част от книгата “14 дни детокс”). По желание си сипи и чаша домашно червено вино и покани приятели на гости!

raw-meatballs-3

* 145 градуса по Фаренхайт = 63 градуса по целзий
115 градуса по Фаренхайт = 46 градуса по целзий

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: