ядково сирене

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

ядково сирене

Все още не знам дали е редно да наричам сиренето от ядки “сирене” и млякото от ядки “мляко”. На моменти решавам, че е ок. В други си мисля, че е абсурдно. Не че не е вкусно, напротив! Според вкуса и едното и другото могат да бъдат дори по-вкусни от оригинала, най-малкото защото ще си ги направиш в къщи и ще вложиш в тях любимите си съставки. От друга страна… не знам.

Според wikipedia сирене е: “млечен продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.”

nut-cheese-3

Така че, ако следваме логиката на wikipedia, това което получаваш днес като рецепта е: “Ядков продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на пробиотични микроогранизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, ядкова мазнина, соли, витамини, минерали и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.” Аз не виждам голяма разлика, а ти? :)))

nut-cheese-2

Ядково сирене с екстри
1 чаша микс сурови орехи* и кашу
достатъчно изворна вода, за да ги покрие

По желание
1 супена лъжица хранителна мая
1 пробиотична капсула
лимон, сушени боровинки, годжи бери, песто, маслинена паста, фета микс от подправки и др.

Инструкции
1. Постави ядките в блендера.
2. Налей достатъчно вода, за да ги покрие изцяло.
3. Включи блендера на висока скорост за 30 секунди. Спри за малко и го включи отново на висока скорост за още 30 секунди. Повтаряй с малки почивки докато не получиш фина хомогенна смес.
4. Когато ядките са добре смесени, добави хранителната маята и съдържанието на пробиотичната капсула и разбъркай с помощта на шпатула.
5. Вземи гевгир, постави на дъното му двойно прегъната марля или т.нар. “nut bag” и изсипи млякото.
6. Сгъни марлята, така че да покрие цялата смес и сложи нещо тежко отгоре, като чиния, чаша, буркан или малка саксия.
7. Прибери в хладилника и го остави там за 24 часа. Добре би било, ако в някакъв момент добавиш по-голяма тежест върху него, за да се отцеди цялата вода.
8. 24 часа по-късно, сиренето е почти готово, ако искаш да го ядеш като крема сирене. Ако искаш да изглежда като твърдо сирене – извади го от марлята, добави екстри по твой вкус и с помощта на метален ринг го оформи. Съхранявай в хладилник. Колкото по-дълго стои в хладилника, толкова повече се втвърдява. Ако пък бързаш, можеш да го изсушиш в дехидратор за 6-12 часа, зависи колко твърдо го искаш.
9. Наслади му се с чаша вино и добри приятели.

nut-cheese-5

* Моите орехи не бяха обелени, затова сиренето не е бяло. Ако държиш на бяло сирене използвай обелени ядки или само бели на цвят, като кашу, макадамия, кедрови и т.н.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: