ядково сирене

ядково сирене

Все още не знам дали е редно да наричам сиренето от ядки “сирене” и млякото от ядки “мляко”. На моменти решавам, че е ок. В други си мисля, че е абсурдно. Не че не е вкусно, напротив! Според вкуса и едното и другото могат да бъдат дори по-вкусни от оригинала, най-малкото защото ще си ги направиш в къщи и ще вложиш в тях любимите си съставки. От друга страна… не знам.

Според wikipedia сирене е: “млечен продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.”

nut-cheese-3

Така че, ако следваме логиката на wikipedia, това което получаваш днес като рецепта е: “Ядков продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на пробиотични микроогранизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, ядкова мазнина, соли, витамини, минерали и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.” Аз не виждам голяма разлика, а ти? :)))

nut-cheese-2

Ядково сирене с екстри
1 чаша микс сурови орехи* и кашу
достатъчно изворна вода, за да ги покрие

По желание
1 супена лъжица хранителна мая
1 пробиотична капсула
лимон, сушени боровинки, годжи бери, песто, маслинена паста, фета микс от подправки и др.

Инструкции
1. Постави ядките в блендера.
2. Налей достатъчно вода, за да ги покрие изцяло.
3. Включи блендера на висока скорост за 30 секунди. Спри за малко и го включи отново на висока скорост за още 30 секунди. Повтаряй с малки почивки докато не получиш фина хомогенна смес.
4. Когато ядките са добре смесени, добави хранителната маята и съдържанието на пробиотичната капсула и разбъркай с помощта на шпатула.
5. Вземи гевгир, постави на дъното му двойно прегъната марля или т.нар. “nut bag” и изсипи млякото.
6. Сгъни марлята, така че да покрие цялата смес и сложи нещо тежко отгоре, като чиния, чаша, буркан или малка саксия.
7. Прибери в хладилника и го остави там за 24 часа. Добре би било, ако в някакъв момент добавиш по-голяма тежест върху него, за да се отцеди цялата вода.
8. 24 часа по-късно, сиренето е почти готово, ако искаш да го ядеш като крема сирене. Ако искаш да изглежда като твърдо сирене – извади го от марлята, добави екстри по твой вкус и с помощта на метален ринг го оформи. Съхранявай в хладилник. Колкото по-дълго стои в хладилника, толкова повече се втвърдява. Ако пък бързаш, можеш да го изсушиш в дехидратор за 6-12 часа, зависи колко твърдо го искаш.
9. Наслади му се с чаша вино и добри приятели.

nut-cheese-5

* Моите орехи не бяха обелени, затова сиренето не е бяло. Ако държиш на бяло сирене използвай обелени ядки или само бели на цвят, като кашу, макадамия, кедрови и т.н.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.