какво е “кръстосано замърсяване” и как да го избегнеш

Понякога една малка и невинно изглеждаща грешка може да има тежки последици, особено когато говорим за безопасност на храните. А малката и невинно изглеждаща, или да кажем невидима грешка, се нарича микро-организми.

Някои от тези бактерии предизвикват леки неразположения, като гадене, температура и учестено ходене до тоалетна, но други като Salmonella-та, имат нужда само от 15 до 20 клетки в недобре изпечена храна, за да причинят и по-сериозно хранително отравяне. А само една миниатюрна хапка на храна с токсина ботулизъм може да причини парализа и дори смърт. Сред бактериите, които е по-добре да не попадат в организма ти са още bacillus cereus, campylobacter jejuni, shigella, escherichia coli, listeria monocytogenes, vibrio и т.н. А кой е най-лесният начин да позволиш на тези микроби да виреят в твоята кухня, а от там и в тялото ти? Нарича се кръстосано замърсяване.

Не случайно хората казват, че едно видео се равнява на хиляда думи, затова днес вместо да описвам на дълго и на широко какво означава кръстосано замърсяване, просто ще ти го покажа:

Видеото е създадено от New Mexico State University и Drexel University и е част от кампанията на Националната интегрирана инициатива за безопасност на храните (NIFSI), съвместно с Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за обучаване на населението как да се предпазят от разнасяне на бактерии из кухнята.

В случая демонстрацията показва какво се случва докато човек мие сурово месо и призива на кампанията е “не мийте суровото месо под течаща вода”. Истината е, че термичната обработка така или иначе убива вредните бактерии по повърността на месото, а измиването под течаща вода ги разнася из цялата кухня, но това не е единственият начин да си причиниш кръстосано замърсяване.

Знам, че си достатъчно умен и вече се досещаш, че една от най-мръсните повърхности в кухнята всъщност е… дъската за рязане. И точно това е мястото, където кръстосано замърсяване се случва през цялото време.

Представи си любимата си дървена дъска за рязане, цялата на нарези във всички посоки от годините използване, в чийто пукнатини в действителност се заражда… живот. Мисля, че Дисни могат да почерпят идея за ново анимационно филмче, надграждайки бактериите в колонии, общности и цели градове.

А сега си представи как си оставил за малко, онова същото месо от филмчето горе за малко върху дървената си дъска, преди да го пъхнеш в тавата във фурната. После изплакваш набързо дъската, в крайна сметка не си я използвал, само за малко. И 1-2 часа по-късно започваш да режеш салатата си върху нея.

Мисля, че няма смисъл да продължавам. Знам, че въображението ти работи на пълни обороти и запълва картината само…

Затова, ето няколко елементарни правила, които да спазваш, за да избегнеш кръстосаното замърсяване в собствената си кухня:
– винаги измивай плодовете и зеленчуците много добре, дори и да ги белиш след това;
– но никога не мий под течаща вода сурово месо и яйца, ако държиш да ги измиеш го прави чрез накисване в съд с вода;
– никога не дегустирай месото по-рано от необходимото;
– използвай различни дъски за рязане за различните продукти и никога не смесвай тези за месо с тези за зеленчуци;
– никога не използвай дъската, съда или плота, където са стояли сурово месо или неизмити зеленчуци за нещо друго, преди внимателно да го измиеш;
– никога не оставяй изпеченото месо за повече от 2 часа извън хладилник, след това там се заражда нов живот;
– поддържай перфектна хигиена в кухнята и винаги мий ръцете си много внимателно.

А ето и къде се намират различни микроорганизми:
– bacillus cereus – в почвата – сурови зеленчуци, месо, ориз;
– campylobacter jejuni – в суровото месо и млечните продукти;
– botulinum – в почвата – сурово месо и риба, зеленчуци;
– shigella – замърсена вода, сурови зеленчуци;
– escherichia coli – в червата на хора и животни – замърсена вода, мляко, недобре изпечено месо;
– listeria monocytogenes – навсякъде – меки сирена, салати, охладени продукти;
– vibrio – в рибата;
– salmonella – в червата на хора и животни – замърсена вода, птиче месо, сурови яйца, зеленчуци.

P.S. Горното видео отговаря и на въпроса защо хора с непоносимост към глутен не бива да се хранят в заведения, където се готви с глутен. Брашното има свойството да се разпръсква из цялото помещение също толкова лесно както и водата или да остава в нарезите на дъски, плотове и други повърхности.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.