какво е “кръстосано замърсяване” и как да го избегнеш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Понякога една малка и невинно изглеждаща грешка може да има тежки последици, особено когато говорим за безопасност на храните. А малката и невинно изглеждаща, или да кажем невидима грешка, се нарича микро-организми.

Някои от тези бактерии предизвикват леки неразположения, като гадене, температура и учестено ходене до тоалетна, но други като Salmonella-та, имат нужда само от 15 до 20 клетки в недобре изпечена храна, за да причинят и по-сериозно хранително отравяне. А само една миниатюрна хапка на храна с токсина ботулизъм може да причини парализа и дори смърт. Сред бактериите, които е по-добре да не попадат в организма ти са още bacillus cereus, campylobacter jejuni, shigella, escherichia coli, listeria monocytogenes, vibrio и т.н. А кой е най-лесният начин да позволиш на тези микроби да виреят в твоята кухня, а от там и в тялото ти? Нарича се кръстосано замърсяване.

Не случайно хората казват, че едно видео се равнява на хиляда думи, затова днес вместо да описвам на дълго и на широко какво означава кръстосано замърсяване, просто ще ти го покажа:

Видеото е създадено от New Mexico State University и Drexel University и е част от кампанията на Националната интегрирана инициатива за безопасност на храните (NIFSI), съвместно с Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за обучаване на населението как да се предпазят от разнасяне на бактерии из кухнята.

В случая демонстрацията показва какво се случва докато човек мие сурово месо и призива на кампанията е “не мийте суровото месо под течаща вода”. Истината е, че термичната обработка така или иначе убива вредните бактерии по повърността на месото, а измиването под течаща вода ги разнася из цялата кухня, но това не е единственият начин да си причиниш кръстосано замърсяване.

Знам, че си достатъчно умен и вече се досещаш, че една от най-мръсните повърхности в кухнята всъщност е… дъската за рязане. И точно това е мястото, където кръстосано замърсяване се случва през цялото време.

Представи си любимата си дървена дъска за рязане, цялата на нарези във всички посоки от годините използване, в чийто пукнатини в действителност се заражда… живот. Мисля, че Дисни могат да почерпят идея за ново анимационно филмче, надграждайки бактериите в колонии, общности и цели градове.

А сега си представи как си оставил за малко, онова същото месо от филмчето горе за малко върху дървената си дъска, преди да го пъхнеш в тавата във фурната. После изплакваш набързо дъската, в крайна сметка не си я използвал, само за малко. И 1-2 часа по-късно започваш да режеш салатата си върху нея.

Мисля, че няма смисъл да продължавам. Знам, че въображението ти работи на пълни обороти и запълва картината само…

Продуктите, които създадохме за теб:

Затова, ето няколко елементарни правила, които да спазваш, за да избегнеш кръстосаното замърсяване в собствената си кухня:
– винаги измивай плодовете и зеленчуците много добре, дори и да ги белиш след това;
– но никога не мий под течаща вода сурово месо и яйца, ако държиш да ги измиеш го прави чрез накисване в съд с вода;
– никога не дегустирай месото по-рано от необходимото;
– използвай различни дъски за рязане за различните продукти и никога не смесвай тези за месо с тези за зеленчуци;
– никога не използвай дъската, съда или плота, където са стояли сурово месо или неизмити зеленчуци за нещо друго, преди внимателно да го измиеш;
– никога не оставяй изпеченото месо за повече от 2 часа извън хладилник, след това там се заражда нов живот;
– поддържай перфектна хигиена в кухнята и винаги мий ръцете си много внимателно.

А ето и къде се намират различни микроорганизми:
– bacillus cereus – в почвата – сурови зеленчуци, месо, ориз;
– campylobacter jejuni – в суровото месо и млечните продукти;
– botulinum – в почвата – сурово месо и риба, зеленчуци;
– shigella – замърсена вода, сурови зеленчуци;
– escherichia coli – в червата на хора и животни – замърсена вода, мляко, недобре изпечено месо;
– listeria monocytogenes – навсякъде – меки сирена, салати, охладени продукти;
– vibrio – в рибата;
– salmonella – в червата на хора и животни – замърсена вода, птиче месо, сурови яйца, зеленчуци.

P.S. Горното видео отговаря и на въпроса защо хора с непоносимост към глутен не бива да се хранят в заведения, където се готви с глутен. Брашното има свойството да се разпръсква из цялото помещение също толкова лесно както и водата или да остава в нарезите на дъски, плотове и други повърхности.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: