40 неща, които може да прави всеки от нас, за да намали глобалното замърсяване

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Nadia Petrova

Този месец отворихме темата за замърсяването и споделихме какво правим ние, като бизнес, за да го намалим. А днес, както обещах, споделям и какво може да направи всеки един от нас.

За целта се запознах с наскоро излязлата книга DRAWDOWN – 100 решения да спрем глобалното замърсяване и въпреки, че повечето идеи в нея изискват намеса на държавно ниво или са приоритетни за едрия бизнес, аз вярвам, че големите промени започват от нас, и няма малка или голяма стъпка, важното е да има прогрес.

Така че, днес споделям една част от решенията в книгата, тези които без много затруднения може да приложи всеки един от нас. Надявам се да намериш нещо, което да вдъхнови и теб. И започваме с

Водата

Използването на вода у дома – за къпане, пране, поливане на растения – консумира енергия. Енергия за пречистване и транспортиране на водата, за нагряване, ако е необходимо, и за обработката на отпадъчните води след употреба. Всъщност, малко хора се замислят, но горещата вода се води отговорна за 1/4 от потреблението на енергия в целия свят, затова е тема, по която има какво да се подобри.

А първата стъпка е лесна и налага малко повече мисъл при използването на водата, която тече от чешмите ни вкъщи или използваме навън. При това тези идеи ще ни позволят да намалим с цели 45% загубата на вода. Като например:

1. Да спираме водата докато си мием зъбите, сапунисваме се и т.н.
2. Да използваме бутона за 1/2 доза вода в казанчето на тоалетната, когато е възможно.
3. Да се къпем по-икономично.
4. Да монтираме водо-спестяващи смесители на душа.
5. Да НЕ позволяваме наличието на течове на вода вкъщи.
6. Да поливаме цветя и растения с дъждовна вода (това изисква наличието на контейнер за задържане на такава, но не е кой знае колко сложно за реализация, особено ако живееш в къща).
7. Да използваме пералнята и миялната само на максимален капацитет, а не когато са пълни наполовина..

Какво правя аз: общо взето всичко от горните, при това от години. В Нови хан имаме и 3 огромни контейнера за събиране на дъждовна вода, които се използват за поливане на градината (направени на място, с изцяло подръчни средства).

Рециклирането

Тема, по която наистина има какво да се направи, благодарение на кофите за разделно събиране на боклук, поне в големите градове. Ако случайно не знаеш къде около теб има такива – тук има карта.

Наличието на кофи, разбира се, е само първата стъпка. Добре би било да се запознаем по-подробно и какво може да бъде рециклирано и какво не, а след това да започнем да отделяме боклука си вкъщи. Ако темата ти е интересна, пиши, и ще я разширим.

А дотогава, хартия и картон, е лесно за помнене и рециклиране. Единствената особеност тук e, че омазнената хартия и картони НЕ са подходящи за рециклиране, което означава, че повечето картонени кутии от пица, храна, мляко, сок и подобни са no-no.

Стъклото също е лесно за помнене и рециклиране. Бутилки от вода, вино, бира, сокове, алкохол, козметика и подобни просто трябва да се изхвърлят в подходящата за тях кофа. Като махаме преди това капачките им, разбира се.

И най-сложната част от всички е пластмасата, при която има особености, защото за разлика от стъклото и хартията, не всяка пластмаса може да бъде рециклирана. Лесният начин е да погледнеш етикета или дъното на опаковката за символи за рециклиране. Ако видиш някой от тях, спокойно отделяй и рециклирай!

Продуктите, които създадохме за теб:

И тук правилата са същите като горните – махай капачките, за да не затрудняваш машините за рециклиране и ако пластмасата е омазнена, я измий предварително.

Какво правя аз: на първо място избягвам, доколкото е възможно, да използвам неща, които не се рециклират и не използвам пластмаса за еднократна употреба.

А това означава:

8. Нося си бутилка за многократна употреба, за да не купувам вода в еднократни.
9. Когато пазарувам си нося чанти за многократна употреба, за да не ми се налага да използвам найлонови торбички.
10. Старая се да избягвам пакетираните храни, особено тези в не-рециклируеми опаковки.
11. Когато взимам храна за вкъщи си нося съд, в който да я сложат, за да избегна не-рециклируемата хартия (това е ново за мен и не всеки път съм подготвена, но се старая).
12. Дрехите също са сериозен замърсител, затова се опитвам да си купувам само такива, които да обичам и нося дълго. Ако темата ти е интересна, повече за устойчивата мода ще намериш в тази публикация.
13. Почти всичко, което използвам редовно е в рециклируеми опаковки (цялата ни битова химия вкъщи, добавките и т.н.).
14. Използваме рециклирана хартия и картони в офиса.
15. И, разбира се, събираме разделно боклука.

Транспортът

Транспортът произвежда цели 7 гигатона емисии въглероден диоксид (еквивалентни на емисиите на парниковите газове годишно) или 23% от свързаните с енергията емисии, което е около 14% от всички. В отделните страни, като България, транспортът може да има и много по-голям дял, който да достигне до 35% от всички емисии.

Неслучайно това е следващата важна точка и да си призная една от най-болезнените, защото не мисля, че познавам човек в България без кола… И все пак, има какво да се направи и по тази тема, като например да:

16. Ходим повече пеша, така де, как се правят 10 000 крачки на ден.
17. Използваме по-често градски транспорт.
18. Ridesharing – пътуваме комбинирано с кола, за да намалим общото използване на автомобили, колкото повече хора в една кола, толкова по-добре, и по-весело :))

19. Заменим работните срещите на дълги разстояния с видео конферентни разговори.

20. Избягваме основните замърсители в градска среда – старите автомобили например.
21. Караме електромобили и хибриди.
22. Използваме разумно и осъзнато колелета.
23. Намалим пътуванията си с друг транспорт, като самолети, кораби и т.н. до абсолютния минимум за всеки от нас.

Какво правя аз: ходя пеша, разбира се, откакто съм в София задачата е доста по-лесно изпълнима, особено и когато времето навън е хубаво. А ако ми се налага да използвам кола, приоритетно търся електромобил и се качвам на бензинов, само ако нямам никакъв друг избор.

Храната

Най-вероятно повечето от нас не се замислят по темата, но храната е сред най-сериозните замърсители на планетата Земя, като допринася за цели 1/4 от вредните емисии, а 1/2 от тях идват от отглежданите животни за мляко и месо.

Така че, нека видим и какво може да направи всеки от нас, за да не допринася към замърсяването:

24. Да не купуваме повече храна, отколкото можем да изядем. Предварителното планиране на менюто в случая е от голяма полза, както и избягването на безцелното мотаене из магазините.
25. И, разбира се, да НЕ изхвърляме храна.
26. Да наблягаме на растителната храна, като препоръките са за намаляване поне на 30% от консумацията ни на животински продукти.
27. Да купуваме основно местна храна, която не пътува от твърде далеч.
28. Да си отглеждаме сами някои храни, или поне билки и подправки.
29. Да си заформим компост, който след това да се използва като естествен тор.

Какво правя аз: отново, почти всичко от горните и не смятам, че е кой знае колко сложно. Както вече ти е известно, от 5 години насам имаме и наша зеленчукова градина, която ни носи порядъчно количество домашна храна за лятото. Но дори и човек да няма собствена градина, има много други неща, които да направим, както се вижда от списъка по-горе.

Домът

Домовете ни, сградите и инфраструктурата, които ги съставляват – представляват значителен процент от човешкото потребление на енергия, най-вече за отопление и охлаждане. Затова и не случайно, се водят значителен източник на емисии на парникови газове.

По тази тема, отново, държавната намеса е от ключово значение, но това не означава, че ние сме съвсем безгласни. Ето и някои аспекти, които можем да подобрим сами:

30. Да заменим нормалните крушки в дома си с LED осветление, което има нужда от 90% по-малко енергия.
31. Енергоспестяващи уреди в кухнята и за дома.
32. Наличието на външна и/или вътрешна изолация също намалява времето за затопляне и охлаждане на дома, откъдето и замърсяването с парникови газове.
33. “Умно стъкло” е следващата точка, тоест прозорци, които позволяват на слънцето да отоплява допълнително помещенията, отново, за да намали използването на други източници на топлина.
34. “Умен термостат” за регулиране на температурата, като например я намалява докато сме на работа, спим или времето навън се промени.
35. Монтиране на соларни панели за енергия и затопляне на вода, по-скоро приложимо за къщи.
36. Да се отопляваме по-зелено и избягваме най-големите замърсители, като въглища например.
37. Да строим повече зелени пасивни къщи, които изискват в пъти по-малко енергия за затопляне и охлаждане.

Какво правя аз: вкъщи използваме LED осветление от години, а при смяна на дограмата на къщата избрахме точно въпросното “умно стъкло”.

И въпреки, че настоящата ни къща не е много зелена, то поне знам какво ще представлява бъдещата такава – ще бъде изцяло пасивна, зелена къща със соларни панели на покрива и всички умни приспособления за спестяване на енергия, които човечеството създаде дотогава :))

Озеленяването

Тук отново ще цитирам гората.бг, които казват: “Дърветата поемат замърсения въглероден двуокис и отделят кислород. Тоест почистват въздуха от вредни газове. В днешно време горите „дезинфекцират” 50% от атмосферния въздух.

Дърветата филтрират отделените в околната среда изгорели газове и прахови частици. По тази причина, някой болници са построени до големи горски масиви…” Целият цитат е тук, а сега нека видим и какво можем да направим ние:

38. Да има повече зелени балкони.
39. Където е възможно да си направим и зелени покриви.
40. Да засаждаме дръвчета.

Да, знам, озеленяването не е чак толкова лесно, но не е и невъзможно. Още повече, че в момента имаш шанса само с едно споделяне на снимка да засадиш дръвче!

#DailyПромяна за въздуха, който дишаме.

Всичко за кампанията и как да засадиш дръвче с 1 клик на мишката, ще намериш тук.
Защото малките стъпки към големите промени започват от нас и ако се съмняваш в това, подсещай се за фразата на Margaret Mead: „Никога не се съмнявайте, че една малка група замислени, ангажирани граждани могат да променят света; наистина, това е единственото нещо, което някога го е правило.“.

Ти си на ход.

Използвани източници:

Drawdown
Climate change food calculator: What's your diet's carbon footprint? - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: