градината на живота

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Представи си, че разполагаш с 10 декара чиста, плодородна почва, която разчита изцяло на теб, но и от която зависи твоето собствено здраве, както и това на семейството ти. От теб, защото тази градина трябва да се засее с най-добрите семена, да се подхранва с най-добрата храна и вода за почвата и растенията, за да можеш на финала да се радваш на изобилието, което ще ти даде.

Представи си, че на финала не можеш да вземеш готови зеленчуци от градината на съседа. Не можеш да си купиш от градината в магазина. Единствената градина, чийто плодове можеш да береш е твоята собствена.

Това е градината вътре в теб. Светът, който за последните 100 години човечеството се опитва да изтреби до крак, без да се замисли и за секунда, че той поддържа живота ни.

Свят от микроорганизми, толкова голям и разнообразен, че хиляди професори и експерти от цял свят прекарват живота си в изследването му. Свят, който има тясна връзка с нашето здраве – с автоимунните заболявания, с наднорменото тегло, с имунитета, с някои видове рак, с храносмилателни проблеми, дори с мозъка и състояния като депресия. Свят толкова голям, че си има свое собствено име, всъщност си има 2 – microbiota & microbiome.

Свят толкова интересен, че ме накара да запиша допълнителна специализация, за да науча повече за него. За последните 2 месеца успях да завърша курс на тема Human microbiome в University of Colorado, да изгледам едно от големите събития по темата, което се проведе в края на миналия месец в Лозана, Швейцария и да се запозная чрез 20 часа видеа какво мислят по темата доктори и нутриционисти от цял свят.

Далече съм от мисълта, че днес за мен вече няма тайни в човешкия микробиом, но със сигурност знам много повече от преди и възнамерявам да предам това знание и на теб. Но понеже винаги съм мислела, че видеото е по-силно от думите, за да разбереш какво имам предвид, изгледай това:

Истината е, че това, което ме накара да поискам да науча повече по темата е, че за последните години работа с клиенти ми направи огромно впечатление, че над 90% от хората идващи при мен имат чревен дисбаланс. Чисто симптоматично. Въпросните 90% не са средно-статистическа извадка на населението на България, а само на клиентите ми, уточнявам.

Затова стигнах до извода, че превенцията или ранното откриване на този дисбаланс е ключов за здравето на всеки един човек. И за да ти помогна да разбереш сам за себе си дали всичко при теб е наред, с помощта на съпруга ми, създаваме модул, който да ти помогне да разбереш дали при теб има лек или по-сериозен чревен дисбаланс. Модулът ще е напълно безплатен и анонимен. Ти ще си единственият, който ще има достъп до резултатите, затова отговаряй честно и помни, че здравето ти се крепи на този баланс. В момента сме в довършителния етап и се надявам да успеем да го пуснем следващата седмица.

Така че, ако имаш здравословен проблем или пък искаш да се погрижиш за здравето си превантивно – отбивай се редовно тук. Обещавам да споделям всичко, което знам…

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: