добри новини – организмът ти обича суров шоколад!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Някои вярват в любовта от пръв поглед. Други казват, че трае цял живот. Какво мисля аз ли? Аз вярвам и на двете, особено ако говорим за… шоколад.

За тази тъмна, неустоимо вкусна и опияняваща субстанция са се изписали и изговорили тонове материали, до толкова че някои неща са ни ясни като бял ден. Други обаче не чак толкова…

Знаеш ли например, че истинските сурови какаови зърна, освен че помагат за намаляване на вътрешните възпаления в организма са и ферментирал продукт! Точно така, в тях има пробиотични бактерии, точно както има в киселото мляко, киселото зеле и кефирът. Тоест какаовите зърна допринасят за еко-разнообразието от добри микроорганизми живеещи в нас! По-добра новина от тази… здраве му кажи!

Ако искаш да научиш повече за фазите през които преминават какаовите зърна от дървото до шоколада, виж тук.

За да съм сигурна в процеса, попитах и Мария от “ГАЙО шоколад”, ето какво ми отговори тя: “Относно ферментацията на какаовите зърна, това е най-важният процес преди какаото да дойде при нас. След брането на зърната, те се оставят за няколко седмици в специални съдове да ферментират. По време на този процес се развиват всички вкусове на какаото. Колкото по-добре едни зърна са ферментирали, толкова са и по-скъпи. Различават се от неферментиралите, когато в сурово състояние са крехки и с хубав кафяв цвят вътре.”

Добри новини, нали! Кой да предположи, че редом с киселото зеле, пробиотици има и в какаовите зърна…

Единствената специфика в случая е да запазим какаовите зърна сурови, приготвяйки си шоколад, което означава да не ги нагряваме над определена температура. Всички знаем, че прагът е 45 градуса, затова следващият път като си разтопяваш какаовата паста – внимавай малко повече в нагряването. Важно е.

И така, как да запазиш пробиотиците живи? Трудна задача, защото единственият вариант да приготвиш нещо със суров кулинарен шоколад, какаова паста или какаово масло е да го разтопиш. Вариантите, които използвам са 2:
– в дехидратор, който да поддържа стабилни 45 градуса (отнема около 40-60 минути според количеството шоколад) и
– на водна баня, като не позволяваш на водата да кипне и в идеалния вариант проверяваш температурата на пастата с термометър.

Следва миксирането с подсладител. Ако целта е подхранване на добрите бактерии препоръчвам качествен мед или кленов сироп. Захарта, за съжаление има свойството да подхранва лошите. Добавянето на мед обаче може да се обърка във всеки един момент, защото при охлаждането медът и шоколадът имат свойството да се разделят. Може би това е и причината масово шоколадът да се прави със захар, захарта не причинява такива проблеми :)). За да избегна разделянето правя нещо лесно – темперирам. Тоест, всички съставки, които се разбъркват с шоколада трябва да са на една и съща температура. Това обикновенно означава, че слагам 3 метални чашки в дехидратора – една с кулинарен шоколад за разтопяване, една с мед и една с екстри.

raw-ferrero-rocher-truffles-3

Продуктите, които създадохме за теб:

И въпреки, че обяснението звучи трудно, в действителност приготвянето на домашен шоколад с мед е изключително лесно. Като 1-2-3!

1 – Слагаш суровата какаова паста и меда в метални чашки в дехидратора на 45 градуса за 60 минути (или на леко отворена на 50 градуса фурна).
2 – Вадиш и разбъркваш добре на ръка.
3 – Изсипваш върху хартия за печене или форми за шоколад и прибираш в хладилника да стегне.

Voila! Имаш си домашен, истински и полезен шоколад. А утре те очаква рецепта за невероятно вкусен шоколадов мус с тиква и парченца какаови зърна.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: