да вземем най-доброто от всички режими на хранене!

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък (имам предвид последните години) в България, всички се обособиха в общности – суровоядци, вегани, вегетарианци, палео, високо-мазнинни, дюканки, джусъри… Сигурно има и още, но просто не съм чувала за тях. Може би е присъщо на хората да си добавяме етикети, така се чувстваме част от някаква общност, нещо по-голямо от нас. Като например българи, американци, европейци. Харесва ни да знаем, че принадлежим към нещо. И в това няма нищо лошо. Аз самата принадлежа към различни общности, в момента например към тази на селяните (защото живея на село, а не защото от както съм руса IQ-ти ми е тръгнало надолу :).

Единственият проблем на хранителните общности е, че някои хора част от тях стават на моменти леко назидателни и започват да гледат всички нас, останалите, които не сме вегани, палео и т.н. като по-долна категория човеци. Или още по-лошо, като хора, които ей сега ще се гътнат и ще умрат, защото не спазват техният начин на хранене. А той е най-добрият. Не се съмнявай и за минута в това.

Затова, в навечерието на празниците, ти предлагам малко по-различен поглед над храната. И вместо да си обясняваме един на друг кой е по-по-най, да споделим кои са най-добрите аспекти на всеки един режим и да се обогатим един друг. Защото не е случайно, че всеки един от тези режими има толкова много почитатели и последователи. Значи в него наистина има нещо изключително добро. Нещо, което ще е от полза и за останалите, въпреки етикета, който са решили да носят.

Започвам тук, но ти надграждай! Сподели в коментарите, това, което съм изпуснала и смяташ за важно!

Какво да вземеш от суровоядството:
* Да накисваш суровите ядки.
* Да ядеш повече зелени салати и диви зеленолистни.
* Спагетите от тиквички!
* Кокосовото масло и кокосовият орех като цяло.
* Суровите десерти. Мисля, че няма нужда от коментар.

Какво да вземеш от джусинга:
* Да пиеш зелени фрешове и смутита, за да си набавяш повече ценни вещества.

Какво да вземеш от веганите:
* Знанието, че храната може да е вкусна и без в нея задължително да има месо.
* Хлябът с квас.
* Растителните млека. Ако не си пил, опитай задължително!
* Комбуча!

Какво да вземеш от вегетарианството:
* Да ядеш повече дива риба и да се образоваш на тема омега 3.
(Технически рибата е месо, но това е дълга тема… Общовалидното правило за България е, че вегетарианците ядат риба.)

Какво да вземеш от аюрведа:
* Гхи! Или пречистено/преварено масло.
* Умението да добавяш различни билки и подправки към ястията си.

Какво да вземеш от палео режима:
* Да обръщаш голямо внимание на произхода на животинските продукти и най-вече с какво се хранят животните.
* Да се опиташ да намалиш зърнените и бобовите храни, защото за една част от нас те не са най-добрата храна от чисто еволюционна гледна точка.

Продуктите, които създадохме за теб:

Какво да вземеш от Уестън Прайс:
* Костният бульон.
* Черният дроб от треска.
* Суровото мляко и сурови яйца.

Какво да вземеш от кетогенната диета (високо-мазнинна, ниско-въглехидратна):
* Да си научиш урока на тема мазнини и да разбереш, че те са много добри за теб, стига да не са рафинирани.
* Да осъзнаеш, че от мазнини не се качват килограми.
* И холестеролът не е това, което си мислиш че е.

Какво да вземеш от хората на село:
* Дивата ферментация на плодове, зеленчуци и др.
* Да си отглеждаш някои продукти сам, може и на балкона.
* Ферментиралото масло.
* Да си приготвяш киселото мляко сам :))
* Да се храниш със сезонни плодове и зеленчуци.
* Да ядеш основно домашно приготвена храна (не за друго, но доставка на храна не съществува, а ресторантите са кът и там се ходи за социализиране, разбирай пиене на ракия, а не за ядене).

Какво да вземеш от Slow food движението:
* Бавното готвене.

Какво да вземеш от слънчевите хора:
* Излагането на слънце, защото витамин Д е изключително важен за здравето ни!

Какво да вземеш от балансираният подход към храненето:
* Всичко написано по-горе.
* Правилното комбиниране на храните +
* Златното правило 80-20. Или да знаеш, че ако 80% от храната ти е чиста и качествена, то можеш да живееш спокойно, че останалите 20 няма да ти навредят.

Разбирай, че от един шоколад няма да умреш, пък бил той и млечен ;)))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen