Един от зеленчуците, който обожавам, заради наситеният му цвят зимно време е лилавият картоф, защото няма нищо по-стоплящо от малко цвят зимно време в чинията пред нас, нали :))
Лилавите картофи са супер богати на антиоксиданти, фитонутриенти и фибри – елементи, които в комплект се грижат за красотата ни и какво ли още не. Може да прочетеш за ползите от лилавия картоф тук.
Лилава крем супа
4 лилави картофа
2 резена лилаво зеле
1 глава лук
1 ч.л. гхи
каменна сол на кристали
костен бульон и/или изворна вода
Екстри
пресен корен джинджифил, на вкус
снежен крем от бял лук, на вкус
Декорация
краставица нарязана на ленти
пъдпъдъчи яйца
ядливи цветя
микрозеленолистни
Нарежи всички зеленчуци, за да са ти под ръка.
Запечи за около 3-5 мин лука с малко гхи.
Добави картофите, зелето, солта, бульона и водата, колкото да покриеш зеленчуците.
Готви на бавен огън, нека къкри леко за около 30-40 минути.
Когато супата е готова добави настърганият джинджифил.
И на финала – пасирай всичко на крем супа и поднеси топла с крем от бял лук и декорация.