Когато говорим за крем супа към нея неизменно върви и нещо, което да й се добави директно преди сервиране, за да я направи по-вкусна, по-богата и изобщо по… И това нещо обикновено е сметана.
Както знаеш обаче, аз, както и над 60% от хората по света сме нетолерантни към лактоза, затова сметана не е добър вариант за здравословен обяд, особено такъв, който се консумира често, като супата. Затова винаги съм била в търсене на перфектния заместител и днес с огромно удоволствие ти го представям.
Перфектният заместител на сметаната в супите е кремът от бял лук, при това е по-вкусен дори от самата сметана! Да, да, напълно сериозно говоря. Пробвай задължително!
Крем от бял лук
3-4 глави бял лук с люспите се запичат във фурната на 200 градуса за 45 минути.
Оставят се да изстинат леко и се обелват.
След това се блендират с малко зехтин, сол, лимонов сок, вода и подправки на вкус до финна консистенция на крем.
Съхранява се в хладилник до 7 дни.
Може да запечеш повече лук и да го съхраняваш в камерата, или да запазиш директно соса в камерата в малки пакетчета или замразени като кубчета лед.
Рецептата е от тук, където може да видиш и видео за приготвянето на крема.