топла & студена асай бери смути купа

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И в кулинарията, както и във всичко останало си има мода, течения и тенденции, които ту ни увличат, ту ни омръзват, и после отново. Кръговрата на живота :))

И днес, в светлината на новата година, ти представям новото 20 на хоризонта – смути купа или ако искаме да се придържаме към оригинала – smoothie bowl, която да си призная идва точно навреме, когато смутито се поизтърка малко и взе да ни омръзва.

Всъщност смути купата си е смути, но в него има доста по-малко течни съставки, за разлика от класическото смути, и поради тази причина е трудно за пиене и се сервира в купа с лъжичка. Другият плюс на сгъстеното смути е, че точно тази му консистенция позволява да му добавяме нови елементи като акцент и за допълнителен вкус. Или с други думи казано – може да му метнем каквото си решим отгоре и да си играем с вкусовете до безкрай.

Но, това не е всичко.

Смути купата също така си има 2 разновидности – топла и студена, а разликата между тях двете пък е в температурата на използваните съставки. В студената имаме замразени такива и консистенцията на смутито се доближава до тази на божествено вкусен сладолед. А в топлата добавяме елементи на стайна температура.

Интересното е, че само заради тази малка подробност – топла или студена, смути купата може да придобие коренно различен вкус дори и при използването на една и съща рецепта. Затова съветът ми е да експериментираш и да решиш кой вариант ти допада повече. На мен лично ми харесват и двете :))

И за да завърша подобаващо, ще добавя и 3-ти акцент на днешната рецепта – прословутата нова звезда на хоризонта от супер храни – асай бери, която вече може да се набави и у нас от тук.

Асай е екзотичен плод, идващ от тропическите гори на Амазония, който се води мощен източник на антиоксиданти. На външен вид прилича на българската боровинка, но вкуса му често се оприличава на червено вино с щипка шоколад. Знам, звучи доста екзотично и наистина е. Аз поне откакто имам пакет с асай бери вкъщи съм буквално пристрастена към него и го добавям към всичко – смутита, чиа семена, капучино, дори и в овесените ядки на мъжа ми. Пробвай и ще ме разбереш.

Та, след това доста дълго интро, в което видяхме 3-те нови тенденции, които най-вероятно ще залеят и България през 2017 (топла смути купа, студена смути купа и асай бери) е ред и на самите рецепти.

Надявам се да ти харесат толкова, колкото и на мен. Bon appetit!

Продуктите, които създадохме за теб:

Основа за смути купа*
40 мл кокосово-оризово мляко или друга течност
1 ч.л. чиа семена
1/4 ч.л. асай бери

В купа се разтваря асай бери в млякото и се добавят чиа семената.
Разбърква се добре и се оставя семената да набъбнат за около 15-30 минути или се приготвят от предния ден и се съхраняват в хладилник. Смути сместта се добавя отгоре.

Топла смути купа
1 банан
1/4 авокадо**
1 шепа спанак
1/2 – 1 ч.л. асай бери
1/4 чаша течност*** или колкото да завърти блендера

Всичко се слага в блендера и се пюрира до фина консистенция.
Изсипва се върху основата и се консумират заедно.
Отгоре има добавен натрошен шам-фъстък и чипс от кокос.

Студена смути купа
1 замразен банан
1/2 чаша замразени боровинки
1/4 авокадо**
1/4 чаша течност*** или колкото да завърти блендера

Всичко се слага в блендера и се пюрира до фина консистенция чрез pulse бутона (този за разбиване на лед). За да се получи в блендер е добре да се използва високо-оборотен такъв, моят е 1400 w.

* основата е за набавяне на фибри. Може да се използват накиснати чиа семена, безглутенови овесени ядки, сварена елда и др. Основата не е задължителен елемент.
** авокадото е добавено за кремообразна консистенция, но и за мазнина, защото без мазнина организма ни не усвоява мастно-разтворимите витамини. Може да се замени с кокосово масло.
*** течността е по желание, може да е вода, кокосово мляко, друго мляко или сок. В случая използвах сок от нар.

P.S. Хранителната добавка ONE може да се добавя към смути рецептите и да се приемат заедно.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: