крем супа от сладък картоф & зехтин с див лук

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Идея за използване на сладък картоф от рецептата-майка за зеленчуци на фурна за приготвяне на крем супа. Бързо, лесно и изключително вкусно, с лек опушен привкус от запичането на фурна, който обикновено липсва при супите. Пробвай, може да ти хареса :))

Крем супа от сладък картоф
1 сладък картоф
1 морков
1 глава лук
1 стрък целина
2 скилидки запечен чесън (пюре от чесън)
1/2 алабаш и/или ряпа
сол и зехтин
вода (или костен бульон)

Всичко се нарязва, поръсва се със сол и зехтин, и се запича във фурната за 30-40 минути.

Когато зеленчуците са готови се отделят по един резен (кубче) от сладкия картоф, алабаша и ряпата. Останало се блендира заедно с водата или бульона. Запечените зеленчуци могат да се съхраняват и в хладилник и да се блендират с топла вода/бульон директно преди консумация.

Гарнира се със зехтин с див лук, див лук, микрозеленолистни и кубчетата запечени зеленчуци.

Зехтин с див лук
1/2 връзка див лук (chives)
1/2 връзка магданоз, по желание
1/2 чаша зехтин

Дивият лук и магданоза се нарязват и се накисват в зехтина за 30-60 минути.
Блендират се до хомогенна смес и се прецеждат през фина цедка.
Овкусеният зехтин се съхранява на хладно място, но не в хладилник, и се използва за допълнителен аромат и вкус на различни супи, зеленчуци, риба и месо. Има свеж и много приятен аромат.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: