
Идея за използване на сладък картоф от рецептата-майка за зеленчуци на фурна за приготвяне на крем супа. Бързо, лесно и изключително вкусно, с лек опушен привкус от запичането на фурна, който обикновено липсва при супите. Пробвай, може да ти хареса :))
Крем супа от сладък картоф
1 сладък картоф
1 морков
1 глава лук
1 стрък целина
2 скилидки запечен чесън (пюре от чесън)
1/2 алабаш и/или ряпа
сол и зехтин
вода (или костен бульон)
Всичко се нарязва, поръсва се със сол и зехтин, и се запича във фурната за 30-40 минути.
Когато зеленчуците са готови се отделят по един резен (кубче) от сладкия картоф, алабаша и ряпата. Останало се блендира заедно с водата или бульона. Запечените зеленчуци могат да се съхраняват и в хладилник и да се блендират с топла вода/бульон директно преди консумация.
Гарнира се със зехтин с див лук, див лук, микрозеленолистни и кубчетата запечени зеленчуци.
Зехтин с див лук
1/2 връзка див лук (chives)
1/2 връзка магданоз, по желание
1/2 чаша зехтин
Дивият лук и магданоза се нарязват и се накисват в зехтина за 30-60 минути.
Блендират се до хомогенна смес и се прецеждат през фина цедка.
Овкусеният зехтин се съхранява на хладно място, но не в хладилник, и се използва за допълнителен аромат и вкус на различни супи, зеленчуци, риба и месо. Има свеж и много приятен аромат.