две лесни и супер вкусни рецепти със сьомга

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Предполагам вече си забелязала, че не съм професионален шеф и не обичам твърде засуканите рецепти, но пък се старая да се храня добре и храната ми да изглежда красиво в чинията. Затова тук възнамерявам да продължа да ти давам идеи точно за такива ястия – лесни за приготвяне в домашни условия и ужасно вкусни!

Като рецептите ми за сьомга например. Едната е супер бърза и отнема точно 10 минути, а другата е лесна, но пък сьомгата се пече на бавен огън и отнема време.

Целта и на двете техники е максимално запазване цвета, аромата и сочността на рибата. Както и спестяване на време :)) В първия случай слагаш рибата във фурната за 1 час и не я закачаш повече, докато си вършиш нещо друго, а в другия рибата отнема 10 минути сумарно готвене на тигана. Казах, че са лесни, нали! Е, надявам се да ти харесат и на вкус толкова, колкото и на мен :))

Сьомга на бавен огън

сьомга филе около 500 г
сол на вкус

Сьомгата се слага върху хартия за печене и се добавя щипка сол.
Фурната се загрява на 120 градуса и сьомгата се пече в нея точно 60 минути без да се обръща.

Може да се сервира със студени салати или с топли сосове и пюрета. Ако ще сервираш със салата може да прибереш сьомгата за 1-2 минути в хладилника преди сервиране и след това да добавиш салатата върху сьомгата.

Подходящи, според мен, пюрета и салати:
– алабаш
– грах
– зеленолистни
– карфиол и ябълка
– краставици
– патладжан
– ряпа
– тиквички

Сьомга с пюре от ряпа

2 парчета сьомга филе по 150 г
масло за тигана
опушена морска сол
пюре от ряпа

Продуктите, които създадохме за теб:

Филетата сьомга се вадят от хладилника и се оставят на плота в кухнята за около половин час, за да се отпуснат.
Тиганът се загрява и се добавя маслото.
Филетата се запичат по 2 до 5 минути от всяка страна, според вкуса ти – някои ги предпочитат по-алангле, други – по-препечени. Поръсват се със сол.

Сервират се с пюре по избор (в случая използвах ряпа), краставица на мини кубчета, репички и микрозеленолистни.

Техниката за бавно готвене на сьомгата за запазване на цвета й е на chef Andy Waters. Още рецепти със сьомга може да видиш тук.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: