G-index хранене, рецепти с нисък индекс – под 55

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, мисля че вече се убеди, че G-index храненето е много, много добра идея. Особено, ако искаш да ядеш вкусни храни, да не качваш излишни килограми, да изпитваш истинско удоволствие от храната и да ставаш все по-красив/а :))

Затова и днес събрах на едно място доста мои рецепти, отговарящи на условието за нисък до среден G-index, за да се ориентираш по-добре в ситуацията и да пробваш някои от тях.

Всички рецепти тук са с добър G-index. Повечето са с нисък – под 55, някои със среден – до 69, но няма с висок, а в следващи публикации ще дам идеи и за комбинации на храни с висок G-index и правилното им балансиране. Но преди това ще трябва да си поговорим малко и за втората страна на G-index-а – G-load (очаквай публикацията във вторник).

А до тогава ти предлагам само абсолютно безопасни за добрата ти форма идеи – рецепти с нисък индекс – под 55.

Закуска

Споделяла съм неведнъж, че аз лично спазвам периодично гладуване от години насам и първото ми хранене за деня е на обяд, но съпругът ми не е като мен и евентуалната липса на сутрешното му хапване е табу. Задължително присъствие в деня.

Затова и ето няколко идеи за закуски с подробни рецепти, тук, в сайта, като ги разделям на сладки и солени, защото знам, че има любители и на двете категории.

Сладки закуски

Петнайсет (15) супер лесни закуски
сладки закуски с фибри
чиа пудинг с боровинки

Едно от задължителните условия нещо сладко да е с нисък индекс е подсладителят да е кокосова захар или ксилитол от бреза. Тоест, това с което го подслаждаш да отговаря на условията.

В някои от моите рецепти подсладителят е правилният, в други – можеш просто да го замениш. Добрата новина е, че като обем стандартната захар и кокосовата са сравнително еднакви, единствено на сладост не са. Кокосовата е не толкова сладка, колкото нормалната, но в крайна сметка, нали това е целта…

Другият трик за намаляване на индекса е добавянето на фибри и/или протеин. Разгледай идеите и прецени кои ще ти допадне най-много като вариант.

Продуктите, които създадохме за теб:

Солени закуски

домашно кисело мляко
кокосово кисело мляко
кефир
брокочини
– сварени яйца | омлет | бъркани яйца и т.н.
безглутенови гофрети
кето закуска

Мисля, че се ориентира, при солените закуски най-лесният избор са класиките – кисело мляко в различните му варианти, яйца, приготвени по любим за теб начин или модерните напоследък яйчени хлебчета, авокадо и сьомга.

Обяд | вечеря

Понеже всички сме различни, идеите за обяд и вечеря ги комбинирам в едно. Просто, за мен, обядът е най-важното хранене за деня, защото ми е първо. Освен това е добре да е по-леко, за да мога да продължа с работния си ден, без да ми се доспи и достатъчно засищащо, за да изкарам до вечеря…

Така че, да, обикновено включва протеини (яйца, риба) и мазнини (авокадо, майонеза, млечни), и може спокойно да бъде и вечеря.

За други – салата и супа са напълно достатъчни за обяд, защото към 15-16 ч имат и нещо междинно. Така че – пробвай различни варианти и подбери какво работи лично за теб.

Рецепти с яйца:

шакшука
копринено гладък омлет
безглутенов тарт
безглутенов киш
брокочини
обяд за шампиони
хлебчета с тиквичка

Рецептите, които виждаш тук са ми лични фаворити и варират от такива, които могат да се приготвят веднъж и да си имаш за седмица напред (като брокочините, киш и тарт), до рецепти, които са толкова вкусни, че трудно остават за второ хранене (като шакшуката). Така че – дай им шанс, няма да съжаляваш :))

Основни ястия и гарнитури

ферментирали зеленчуци
– всички салати и запечени зеленчуци (тиквичка, патладжан, чушки и т.н.)
2 супер лесни рецепти със сьомга
бяла риба en papillote
7 идеи за приготвяне на карфиол
броколи с нар

Тук отново нещата не са никак сложни – имаме протеин (риба, месо, дреболии) и към тях добавяме зеленчуци с нисък G-index, като салати, кръстоцветни (броколи, карфиол, зеле) и не-сладки зеленчуци (домати, краставици, чушки, патладжан, тиквички и т.н.).

Супи, салати-ястия и др.

лечебна супа с джинджифил
крем супа с карфиол и ябълки
салата-ястие с авокадо и месо
салата-ястие с черна леща
пица с блат от карфиол

Мисля, че няма да те изненадам като споделя, че съм голям фен на супите. Особено на тези с нисък G-index, каквито обаче не се намират лесно по родните заведения, където често в супата има за основа картоф. Въпреки това, подходящи супи има, затова и този месец реших да съм на супер лек режим на хранене и обядвам само със зеленчукови супи, като им добавям костен бульон за засищане :))) Пробвай и това, доста е вкусно, засищащо и лесно за организиране.

Междинна закуска | Десерти

шоколадово брауни
pignoli
– шепа ядки (с уговорката, че са накиснати и малко)
– и всичко от идеите за закуска по-горе.

Тази категория храни, както разбра от тук, е добре да се избягва, но ако не ти е възможно, прилагам няколко идеи за десерти с нисък G-index. Спецификата при тях е, че винаги са приготвени с подходящ подсладител (обикновено кокосова захар или ксилитол от бреза) и използват брашна с нисък гликемичен индекс, като кокосово, бадемово, от елда и т.н.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!И ще се радвам да споделяш рецептите, които приготвяш с нас и да ме тагваш в Instagram!

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: