безглутенов киш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

В градината ни има няколко неща, които се поддържат почти целогодишно, като магданоз и различни видове салати и зеленолистни. Други се появяват за малко, пролетта, лятото или есента. Като тиквичките например. Разполагаме с няколко корена тиквички, които раждат толкова много цвят, че имаме свежи тиквички почти ежедневно в периода им на разцвет. На моменти повече отколкото можем да изядем. Затова и чисто зеленчуковите ястия тип рататуи (или „специалитета на татко“, но затова друг път) се превърнаха в ежедневие в къщи.

Днес обаче ти предлагам рецепта, в която основен акцент е не самата тиквичка, а нейният цвят. Нежен, деликатен и крехък, цветът от тиквичка може да се яде суров, запечен или пълнен и се счита за специалитет във всичките му разновидности. В случая е използван суров като допълнителен акцент върху друго любимо ястие – солен киш.

garden-zucchini

За разликите между пай, тарт, галета и киш съм писала тук. Варианти на безглутенова основа за всяко едно от четирите можеш да намериш тук (маслен, с яйца) и тук (без яйца и без масло). И двете вариации на тесто могат да се използват на практика за всичко – тарт, пай, пица и т.н., говоря от опит.

Според мен по-вкусно е масленото тесто, но това е напълно нормално, в крайна сметка чисто еволюционно, ние хората винаги сме били привлечени от мазнината. Тя, заедно със сладкото, са субстанциите, които са най-трудно откриваеми в природата и човек инстинктивно иска колкото се може повече от тях. Факт, от който съвременната индустрия и кулинарията се възползват ежедневно.

gluten-free-kitsch-3

Безглутенов киш, 4 бр., основа
1/2 чаша безглутеново брашно от елда
1/4 чаша смлени на брашно слънчогледови семки
1/4 чаша краве масло или кокосово масло
2 яйца
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. каменна сол

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Смели ядките на брашно, добави останалите сухи съставки и завърти леко в кухненския робот.
Добави маслото и блендирай докато сместта не стане на трохи.
Добави яйцата и блендирай отново, сместта трябва да се завърти на топка и спри веднага.
Намажи дъното и стените на формите за киш с масло или пропусни, ако използваш силиконови. След това разстели тестото и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути или докато основата не се втвърди и запече леко.

Безглутенов киш, пълнеж
2-3 яйца
1 чаша броколи
1 малка тиквичка
1 ч.л. каменна сол
цвят от тиквичка и червен касис

Продуктите, които създадохме за теб:

Разбий яйцата. Нарежи броколито и тиквичката на дребно и смеси всички съставки.
Излей сместта върху предварително запечената основа и печи още 15-20 минути или докато не се запече отгоре.
Изчакай да изстине леко и добави цвета от тиквичка и касиса.
Сервира се топъл или студен.

gluten-free-kitsch-2

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: