безглутенов киш

В градината ни има няколко неща, които се поддържат почти целогодишно, като магданоз и различни видове салати и зеленолистни. Други се появяват за малко, пролетта, лятото или есента. Като тиквичките например. Разполагаме с няколко корена тиквички, които раждат толкова много цвят, че имаме свежи тиквички почти ежедневно в периода им на разцвет. На моменти повече отколкото можем да изядем. Затова и чисто зеленчуковите ястия тип рататуи (или „специалитета на татко“, но затова друг път) се превърнаха в ежедневие в къщи.

Днес обаче ти предлагам рецепта, в която основен акцент е не самата тиквичка, а нейният цвят. Нежен, деликатен и крехък, цветът от тиквичка може да се яде суров, запечен или пълнен и се счита за специалитет във всичките му разновидности. В случая е използван суров като допълнителен акцент върху друго любимо ястие – солен киш.

garden-zucchini

За разликите между пай, тарт, галета и киш съм писала тук. Варианти на безглутенова основа за всяко едно от четирите можеш да намериш тук (маслен, с яйца) и тук (без яйца и без масло). И двете вариации на тесто могат да се използват на практика за всичко – тарт, пай, пица и т.н., говоря от опит.

Според мен по-вкусно е масленото тесто, но това е напълно нормално, в крайна сметка чисто еволюционно, ние хората винаги сме били привлечени от мазнината. Тя, заедно със сладкото, са субстанциите, които са най-трудно откриваеми в природата и човек инстинктивно иска колкото се може повече от тях. Факт, от който съвременната индустрия и кулинарията се възползват ежедневно.

gluten-free-kitsch-3

Безглутенов киш, 4 бр., основа
1/2 чаша безглутеново брашно от елда
1/4 чаша смлени на брашно слънчогледови семки
1/4 чаша краве масло или кокосово масло
2 яйца
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. каменна сол

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Смели ядките на брашно, добави останалите сухи съставки и завърти леко в кухненския робот.
Добави маслото и блендирай докато сместта не стане на трохи.
Добави яйцата и блендирай отново, сместта трябва да се завърти на топка и спри веднага.
Намажи дъното и стените на формите за киш с масло или пропусни, ако използваш силиконови. След това разстели тестото и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути или докато основата не се втвърди и запече леко.

Безглутенов киш, пълнеж
2-3 яйца
1 чаша броколи
1 малка тиквичка
1 ч.л. каменна сол
цвят от тиквичка и червен касис

Разбий яйцата. Нарежи броколито и тиквичката на дребно и смеси всички съставки.
Излей сместта върху предварително запечената основа и печи още 15-20 минути или докато не се запече отгоре.
Изчакай да изстине леко и добави цвета от тиквичка и касиса.
Сервира се топъл или студен.

gluten-free-kitsch-2

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.