Skip links

изкушаващо вкусен безглутенов блат за пица

Всеки път казвам на клиентите си да следят блога ми, защото целта на рецептите, които публикувам тук не е да покажа какво ядем в къщи или колко съм добра в кухнята. Целта им е да са от полза за тях/вас. Затова и в масовия случай самите рецепти отговарят на определени ограничения – ястието да е без глутен, без млечни, без ядки и т.н.

За да усложня малко повече нещата, тази седмица реших да готвя не само по зададен параметър, а директно по резултати на мой клиент. Говорим за резултати към хранителни алергии и непоносимости, които успяха дори мен да извадят от зоната ми на комфорт в кухнята. Ограниченията, с които се сблъсках са следните:

~ без глутен
~ без краве и овче млечни
~ без някои бобови – нахут, боб, леща и грах
~ без някои ядки – кашу, бадем, фъстък, шам-фъстък, кокос
~ без мая и захар
~ без яйца.

Има ли смисъл да казвам, че тази последната точка ми взе съня. Подготвяйки се за режима си поръчах дори “Small plates, sweet treats” на Aran Goyoaga (небезизвестният автор зад блога cannelle et vanille), само за да установя, че разполагам с 300 страници безглутенови рецепти и във всяка една от тях има яйца.

Бърз преглед на рецептите в интернет допълва картинката. В масовия случай се използва нахутено брашно, защото “лепне” добре. Често в рецептите има мая. И разбира се, отново яйца. Дори и в моите рецепти. Да не говорим пък за сложността на изпълнение при някои – поглеждаш я и неизменно разбираш, че това ще ти отнеме поне половин ден и все още не си сигурен дали на финала ще ядеш или ще разполагаш с маса храна достойна за кофата.

Аз, от другата страна, обичам рецептите да са лесни и по възможност да не включват прекалено много съставки. Все пак трябва да ни остане време да се насладим и на други аспекти от живота си, извън храната, нали?

Та, съобразявайки се с горното решавам, че ще ядем пица (още по темата за пицата има тук + една рецепта за пица с блат от карфиол и… яйца). Решавам да използвам нещо тествано и познато – основата за безглутеновия ми тарт, като замествам леко някои съставки. Резултатът е тесто, което позволява разточване, тънка коричка и невероятен вкус. Mission accomplished.

gluten-free-vegan-pizza-crust-3

блат за пица без глутен и яйца
1 сварен картоф
2 с.л. соево мляко или вода
1/4 чаша слънчогледово семе смляно на брашно
3/4 чаша брашно от елда
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
3 с.л. зехтин

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Използвайки кухненския робот блендирай картофа и соевото мляко.
Добави всички сухи съставки и блендирай отново.
На работещ робот започни да добавяш зехтина лъжица по лъжица или докато тестото не стане на трохи.
Извади от робота, тестото трябва да е достатъчно лепкаво, за да оформя топка с ръце и да може да се разточва.
Разточи блат за пица и печи на предварително загрята фурна на максимални градуси и най-долно ниво на тавичката за около 5 минути.
Извади от фурната, добави плънка по твой избор и печи още 10-15 минути или докато блата покафенее в краищата.

gluten-free-vegan-pizza-crust-2

Плънката в случая е лютеница (вместо доматен сос), тиквички и козе сирене. След изваждане от фурната е поръсена с листа тученица.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.