изкушаващо вкусен безглутенов блат за пица

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Всеки път казвам на клиентите си да следят блога ми, защото целта на рецептите, които публикувам тук не е да покажа какво ядем в къщи или колко съм добра в кухнята. Целта им е да са от полза за тях/вас. Затова и в масовия случай самите рецепти отговарят на определени ограничения – ястието да е без глутен, без млечни, без ядки и т.н.

За да усложня малко повече нещата, тази седмица реших да готвя не само по зададен параметър, а директно по резултати на мой клиент. Говорим за резултати към хранителни алергии и непоносимости, които успяха дори мен да извадят от зоната ми на комфорт в кухнята. Ограниченията, с които се сблъсках са следните:

~ без глутен
~ без краве и овче млечни
~ без някои бобови – нахут, боб, леща и грах
~ без някои ядки – кашу, бадем, фъстък, шам-фъстък, кокос
~ без мая и захар
~ без яйца.

Има ли смисъл да казвам, че тази последната точка ми взе съня. Подготвяйки се за режима си поръчах дори “Small plates, sweet treats” на Aran Goyoaga (небезизвестният автор зад блога cannelle et vanille), само за да установя, че разполагам с 300 страници безглутенови рецепти и във всяка една от тях има яйца.

Бърз преглед на рецептите в интернет допълва картинката. В масовия случай се използва нахутено брашно, защото “лепне” добре. Често в рецептите има мая. И разбира се, отново яйца. Дори и в моите рецепти. Да не говорим пък за сложността на изпълнение при някои – поглеждаш я и неизменно разбираш, че това ще ти отнеме поне половин ден и все още не си сигурен дали на финала ще ядеш или ще разполагаш с маса храна достойна за кофата.

Аз, от другата страна, обичам рецептите да са лесни и по възможност да не включват прекалено много съставки. Все пак трябва да ни остане време да се насладим и на други аспекти от живота си, извън храната, нали?

Та, съобразявайки се с горното решавам, че ще ядем пица (още по темата за пицата има тук + една рецепта за пица с блат от карфиол и… яйца). Решавам да използвам нещо тествано и познато – основата за безглутеновия ми тарт, като замествам леко някои съставки. Резултатът е тесто, което позволява разточване, тънка коричка и невероятен вкус. Mission accomplished.

gluten-free-vegan-pizza-crust-3

блат за пица без глутен и яйца
1 сварен картоф
2 с.л. соево мляко или вода
1/4 чаша слънчогледово семе смляно на брашно
3/4 чаша брашно от елда
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. каменна сол
3 с.л. зехтин

За напреднали: замести бакпулвера с безглутенова квас и остави брашното да втасва 8-12 часа.

Продуктите, които създадохме за теб:

Използвайки кухненския робот блендирай картофа и соевото мляко.
Добави всички сухи съставки и блендирай отново.
На работещ робот започни да добавяш зехтина лъжица по лъжица или докато тестото не стане на трохи.
Извади от робота, тестото трябва да е достатъчно лепкаво, за да оформя топка с ръце и да може да се разточва.
Разточи блат за пица и печи на предварително загрята фурна на максимални градуси и най-долно ниво на тавичката за около 5 минути.
Извади от фурната, добави плънка по твой избор и печи още 10-15 минути или докато блата покафенее в краищата.

gluten-free-vegan-pizza-crust-2

Плънката в случая е лютеница (вместо доматен сос), тиквички и козе сирене. След изваждане от фурната е поръсена с листа тученица.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: