пица с блат от карфиол

пица с блат от карфиол

Имайки предвид любовта ми към пицата в цялата и съвкупност, та дори и до мечтата ми да си имам пещ за пица, можеш да си представиш, че всичко което е свързано с пица и не включва традиционна пица за мен си е живо кощунство спрямо оригинала. Докато не реших да не ям нишестяни и зърнени за месец… И докато началото на този месец не беше изпълнено с пици, които не само че ухаеха невероятно, но и като им видех тънката, хрупкава коричка ми се насълзяваха очите. Така де, и аз съм човек.

Но както винаги съм си знаела, човек се оказва най-креативен точно във времена на криза. Така намерих суровите десерти преди години, които се развиха до страст от тонове кухненско оборудване и 2 написани книги, а днес… ами днес просто ми се ядеше пица. Спомних си, че съм виждала на няколко места пица с блат от карфиол (позволен зеленчук по време на режима), разтърсих се и намерих оригиналът, или поне девойката твърди, че тя я е измислила, та коя съм аз да споря…

Блатът от карфиол няма нищо общо с тесто за пица, ако трябва да сме честни. Всичко мога да преглътна, но не и факта, че не е хрупкав. Добрата новина е, че освен блата, вкусът на пицата идва и от плънката, а там човек може спокойно да се развихри до степен да забрави, че пицата не хрупка. Освен това се приготвя бързо, защото няма месене, втасване и т.н.

cauliflower-pizza-4

И така, за всички любители на пицата, които са на моя или подобен режим – представям ви пица без брашно, пък било то и безглутеново.

за блата
2 чаши настърган карфиол
2 чаши настъргана биволска моцарела
2 яйца
сол, черен пипер, риган, чесън и други подправки на вкус

веган блат
1 глава настърган карфиол
3/4 чаши смляни на брашно ядки или семена
1/4 чаша чиа семена
1/2 до 3/4 чаша вода
сол, черен пипер, риган, чесън и други подправки на вкус

Оригиналът настоява за сварен и охладен карфиол, в който не видях логика, затова си настъргах директно суровия. Имах някакви надежди, че така ще хрупка, но не би.
Карфиолът, моцарелата и разбитото яйце (или семената и водата) се разбъркват заедно с подправките и се изсипват върху хартия за печене като се сплескват леко с лъжица.
Фурната се загрява на 200 градуса и блата се слага на долно ниво за печене, за да се изпече добре и от долу за около 15-20 минути. Добре е да се наглежда докато не добие този вид:

cauliflower-pizza-3

Вади се от фурната и се слага плънка по твой вкус и желание. Плънката трябва да е предварително приготвена, като целта е само да се запече горния слой и да не изгори блата. Пицата се връща във фурната и се слага на най-горно ниво с включен горен реотан за около 5 минути.

За плънка използвах лютеница и малко ементал, а след като я извадих от фурната поръсих с рукола.

cauliflower-pizza-2

Оригиналът на рецептата е взет от тук.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.