пица с блат от карфиол

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

пица с блат от карфиол

Имайки предвид любовта ми към пицата в цялата и съвкупност, та дори и до мечтата ми да си имам пещ за пица, можеш да си представиш, че всичко което е свързано с пица и не включва традиционна пица за мен си е живо кощунство спрямо оригинала. Докато не реших да не ям нишестяни и зърнени за месец… И докато началото на този месец не беше изпълнено с пици, които не само че ухаеха невероятно, но и като им видех тънката, хрупкава коричка ми се насълзяваха очите. Така де, и аз съм човек.

Но както винаги съм си знаела, човек се оказва най-креативен точно във времена на криза. Така намерих суровите десерти преди години, които се развиха до страст от тонове кухненско оборудване и 2 написани книги, а днес… ами днес просто ми се ядеше пица. Спомних си, че съм виждала на няколко места пица с блат от карфиол (позволен зеленчук по време на режима), разтърсих се и намерих оригиналът, или поне девойката твърди, че тя я е измислила, та коя съм аз да споря…

Блатът от карфиол няма нищо общо с тесто за пица, ако трябва да сме честни. Всичко мога да преглътна, но не и факта, че не е хрупкав. Добрата новина е, че освен блата, вкусът на пицата идва и от плънката, а там човек може спокойно да се развихри до степен да забрави, че пицата не хрупка. Освен това се приготвя бързо, защото няма месене, втасване и т.н.

cauliflower-pizza-4

И така, за всички любители на пицата, които са на моя или подобен режим – представям ви пица без брашно, пък било то и безглутеново.

за блата
2 чаши настърган карфиол
2 чаши настъргана биволска моцарела
2 яйца
сол, черен пипер, риган, чесън и други подправки на вкус

веган блат
1 глава настърган карфиол
3/4 чаши смляни на брашно ядки или семена
1/4 чаша чиа семена
1/2 до 3/4 чаша вода
сол, черен пипер, риган, чесън и други подправки на вкус

Оригиналът настоява за сварен и охладен карфиол, в който не видях логика, затова си настъргах директно суровия. Имах някакви надежди, че така ще хрупка, но не би.
Карфиолът, моцарелата и разбитото яйце (или семената и водата) се разбъркват заедно с подправките и се изсипват върху хартия за печене като се сплескват леко с лъжица.
Фурната се загрява на 200 градуса и блата се слага на долно ниво за печене, за да се изпече добре и от долу за около 15-20 минути. Добре е да се наглежда докато не добие този вид:

cauliflower-pizza-3

Вади се от фурната и се слага плънка по твой вкус и желание. Плънката трябва да е предварително приготвена, като целта е само да се запече горния слой и да не изгори блата. Пицата се връща във фурната и се слага на най-горно ниво с включен горен реотан за около 5 минути.

Продуктите, които създадохме за теб:

За плънка използвах лютеница и малко ементал, а след като я извадих от фурната поръсих с рукола.

cauliflower-pizza-2

Оригиналът на рецептата е взет от тук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: