кефирът – другото “кисело мляко”

Всяка една култура в миналото е разчитала на ферментирала млечна напитка като част от ежедневното си хранене. За някои от тях, като столетниците от Кавказ, Абхазия и Окинава са изписани редица книги и публикувани безброй материали. Интересното при първите две (Кавказ и Абхазия) е, че до голяма степен дълголетието им се отдава точно на ферментиралите напитки, които са консумирали – кефир и матцони. Матцони прилича на нашето кисело мляко, но процесът на приготвяне е малко по-различен. При него млякото се оставя на топло, например плота в кухнята за около 24 часа и то ферментира само, без добавяне на закваска или пробиотици. Ето снимка на моето матцони.

Кефърът се доближава доста до матцонито, но изисква стартиращ агент – закваска или т.нар. кефирни зърна. А вкусът му е… нещо като нашата боза (също ферментирал продукт!). Ние си я обичаме и си я пием, но всеки чужденец опитал боза обикновено има да сподели поне няколко цветущи думи по темата. С други думи казано, ако киселото мляко е наистина кисело, то кефирът е кисел по две. Както при всичко останало обаче – и това не е задължително.

Например, киселото мляко, което приготвям в къщи почти никога не е наистина кисело. Съответно и кефирът ми не се получи кисел. Напротив, и двете леко сладнеят. Не ме разбирай погрешно – не се оплаквам, дори напротив :))) Предполагам се дължи на прясното мляко (домашно от пасищни крави), което използвам и закваските.

От здравословна гледна точка причината да приготвям в къщи и кефир освен кисело мляко е една – разнообразието от пробиотични бактерии, което дават различните ферментирали продукти. А както вече знаеш – природата обича разнообразието, нашите черва също.

Приготвянето на кефир е лесно и не се различава много от приготвянето на домашно кисело мляко. Единствените разлики са в температурата на млякото, към което се добавят кефирените зърна и времето за ферментация.

kefir-1

Кипни млякото и после изчакай да се охлади до 29-30 градуса. Може да използваш и сурово леко затоплено мляко.
Добави закваската за кефир и разбъркай добре.
Пресипи млякото в буркани и затвори с капаци, но не плътно.
Остави на топло място за 16-24 часа. Например на плота в кухнята около радиатора или директно върху радиатора.
Когато е готов – прибери в хладилник и консумирай с мярка :))

P.S. Кефирът е по-рядък от киселото мляко и може да варира от консистенция на айрян до леко втечнено кисело мляко.

P.P.S. В България за момента се намира свободно закваска за кефир на прах, в която има 7 бактериални щама. В кефирните зърна има доста повече, например оригиналният Кавказки кефир има 32. Кефирни зърна у нас могат да се купят единствено от човек или да се поръчат онлайн от чужбина.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.