кефирът – другото “кисело мляко”

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Всяка една култура в миналото е разчитала на ферментирала млечна напитка като част от ежедневното си хранене. За някои от тях, като столетниците от Кавказ, Абхазия и Окинава са изписани редица книги и публикувани безброй материали. Интересното при първите две (Кавказ и Абхазия) е, че до голяма степен дълголетието им се отдава точно на ферментиралите напитки, които са консумирали – кефир и матцони. Матцони прилича на нашето кисело мляко, но процесът на приготвяне е малко по-различен. При него млякото се оставя на топло, например плота в кухнята за около 24 часа и то ферментира само, без добавяне на закваска или пробиотици. Ето снимка на моето матцони.

Кефърът се доближава доста до матцонито, но изисква стартиращ агент – закваска или т.нар. кефирни зърна. А вкусът му е… нещо като нашата боза (също ферментирал продукт!). Ние си я обичаме и си я пием, но всеки чужденец опитал боза обикновено има да сподели поне няколко цветущи думи по темата. С други думи казано, ако киселото мляко е наистина кисело, то кефирът е кисел по две. Както при всичко останало обаче – и това не е задължително.

Например, киселото мляко, което приготвям в къщи почти никога не е наистина кисело. Съответно и кефирът ми не се получи кисел. Напротив, и двете леко сладнеят. Не ме разбирай погрешно – не се оплаквам, дори напротив :))) Предполагам се дължи на прясното мляко (домашно от пасищни крави), което използвам и закваските.

От здравословна гледна точка причината да приготвям в къщи и кефир освен кисело мляко е една – разнообразието от пробиотични бактерии, което дават различните ферментирали продукти. А както вече знаеш – природата обича разнообразието, нашите черва също.

Приготвянето на кефир е лесно и не се различава много от приготвянето на домашно кисело мляко. Единствените разлики са в температурата на млякото, към което се добавят кефирените зърна и времето за ферментация.

kefir-1

Кипни млякото и после изчакай да се охлади до 29-30 градуса. Може да използваш и сурово леко затоплено мляко.
Добави закваската за кефир и разбъркай добре.
Пресипи млякото в буркани и затвори с капаци, но не плътно.
Остави на топло място за 16-24 часа. Например на плота в кухнята около радиатора или директно върху радиатора.
Когато е готов – прибери в хладилник и консумирай с мярка :))

P.S. Кефирът е по-рядък от киселото мляко и може да варира от консистенция на айрян до леко втечнено кисело мляко.

P.P.S. В България за момента се намира свободно закваска за кефир на прах, в която има 7 бактериални щама. В кефирните зърна има доста повече, например оригиналният Кавказки кефир има 32. Кефирни зърна у нас могат да се купят единствено от човек или да се поръчат онлайн от чужбина.

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: