любов от пръв поглед… гофрети без глутен

Сетивата, чрез които преценяваме дали дадена храна ни харесва или не, са най-често вкус, визия и аромат. Но освен тях съществуват още няколко, които за някои хора са не по-малко важни, за други – не чак толкова. За мен – определено са. Особено усещанията, които ни дава самата храна – текстура и хрупкавост. Затова, ако дадена храна успее да завладее всичките ми сетива наведнъж – оставам и почитател до живот.

Такъв е случаят с френските багети (франзели), френските макарони и новата ми страст – белгийските гофрети. А общото между тях е неизменната хрупкава коричка, красивата визия, невероятният аромат, който изпълва цялата къща и разбира се – неповторимият вкус.

gluten-free-waffles-2

Гофретите, които ти предлагам днес са солени и са перфектната добавка към обедната салата. Вкусни са както топли, така и студени. Хрупкави са и засищат. А най-добрата част – изключително лесни са за приготвяне (за разлика от френските макарони) и можеш да ги изпечеш предварително и да им се радваш няколко дни подред – като бързо похапване между работните срещи, в комбинация с хрупкави ферментирали зеленчуци, песто и узряло авокадо или разбира се, като добавка към всяко едно зеленчуково ястие.

Можеш също да си приготвиш тестото предварително и да го съхраняваш в хладилник до 5 дни! Така ще си изпичаш само по 1-2 гофрети преди ядене и ще им се наслаждаваш пълноценно.

И докато не съм забравила – безглутенови са.

gluten-free-waffles-3

Безглутенови гофрети, 6 бр.
1 чаша брашно от елда = 130 г
1/2 чаша оризово брашно = 80 г
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. каменна сол
2 яйца или заместител*
4 с.л. масло, зехтин или кокосово масло
1 чаша вода = 200-230 мл
50 г сирене, по желание

За напреднали: рецептата с ферментирало брашно е тук.

1. Включи гофретника да загрява.
2. Смеси сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол.
3. Добави яйцата или заместителя и разбъркай.
4. Разтопи маслото, добави и разбъркай.
5. Добави сиренето и разбъркай добре.
6. Започни постепенно да добавяш водата като бъркаш сместта. Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто, не прекалено рядко като за палачинки, защото гофретите ще се разливат прекалено много. По-добре да сложиш по-малко вода, отколкото да прекалиш. Пробвай първо с 200 мл вода и ако е малко – добави още.
7. Сипи 100 мл (1/2 чаша) от готовата смес в центъра на гофретника и затвори без да разстилаш. Печи 8 минути (може да има разлика във времето за печене при различните гофретници, пробвай и прецени колко са достатъчни. При мен гофретите са готови на 6-тата минута, но за да придобият по-хрупкава коричка ги оставям още 2).

Вкусни са както топли, така и студени. За да ги запазиш хрупкави не прибирай в затворен съд и консумирай веднага.

* Добър заместител на яйцата за солени гофрети са нахутено брашно с малко вода или соево кисело мляко. Ако използваш заместител се налага и редукция на водата в рецептата, затова я добавяй постепенно.

Вдъхновението за рецептата е от тук.

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.