любов от пръв поглед… гофрети без глутен

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Сетивата, чрез които преценяваме дали дадена храна ни харесва или не, са най-често вкус, визия и аромат. Но освен тях съществуват още няколко, които за някои хора са не по-малко важни, за други – не чак толкова. За мен – определено са. Особено усещанията, които ни дава самата храна – текстура и хрупкавост. Затова, ако дадена храна успее да завладее всичките ми сетива наведнъж – оставам и почитател до живот.

Такъв е случаят с френските багети (франзели), френските макарони и новата ми страст – белгийските гофрети. А общото между тях е неизменната хрупкава коричка, красивата визия, невероятният аромат, който изпълва цялата къща и разбира се – неповторимият вкус.

gluten-free-waffles-2

Гофретите, които ти предлагам днес са солени и са перфектната добавка към обедната салата. Вкусни са както топли, така и студени. Хрупкави са и засищат. А най-добрата част – изключително лесни са за приготвяне (за разлика от френските макарони) и можеш да ги изпечеш предварително и да им се радваш няколко дни подред – като бързо похапване между работните срещи, в комбинация с хрупкави ферментирали зеленчуци, песто и узряло авокадо или разбира се, като добавка към всяко едно зеленчуково ястие.

Можеш също да си приготвиш тестото предварително и да го съхраняваш в хладилник до 5 дни! Така ще си изпичаш само по 1-2 гофрети преди ядене и ще им се наслаждаваш пълноценно.

И докато не съм забравила – безглутенови са.

gluten-free-waffles-3

Безглутенови гофрети, 6 бр.
1 чаша брашно от елда = 130 г
1/2 чаша оризово брашно = 80 г
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. каменна сол
2 яйца или заместител*
4 с.л. масло, зехтин или кокосово масло
1 чаша вода = 200-230 мл
50 г сирене, по желание

За напреднали: рецептата с ферментирало брашно е тук.

1. Включи гофретника да загрява.
2. Смеси сухите съставки – брашно, бакпулвер и сол.
3. Добави яйцата или заместителя и разбъркай.
4. Разтопи маслото, добави и разбъркай.
5. Добави сиренето и разбъркай добре.
6. Започни постепенно да добавяш водата като бъркаш сместта. Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто, не прекалено рядко като за палачинки, защото гофретите ще се разливат прекалено много. По-добре да сложиш по-малко вода, отколкото да прекалиш. Пробвай първо с 200 мл вода и ако е малко – добави още.
7. Сипи 100 мл (1/2 чаша) от готовата смес в центъра на гофретника и затвори без да разстилаш. Печи 8 минути (може да има разлика във времето за печене при различните гофретници, пробвай и прецени колко са достатъчни. При мен гофретите са готови на 6-тата минута, но за да придобият по-хрупкава коричка ги оставям още 2).

Продуктите, които създадохме за теб:

Вкусни са както топли, така и студени. За да ги запазиш хрупкави не прибирай в затворен съд и консумирай веднага.

* Добър заместител на яйцата за солени гофрети са нахутено брашно с малко вода или соево кисело мляко. Ако използваш заместител се налага и редукция на водата в рецептата, затова я добавяй постепенно.

Вдъхновението за рецептата е от тук.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: