сосове & пюрета за всеки вкус

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Предполагам помниш, че обещах тази година да е посветена на красиво поднесената храна. Е, какво по-красиво от малко цвят в чинията, казвам аз?! Нали! Затова днес ти представям идея, която може да внесе цвят, вкус, аромат и красота във всяка чиния и да се комбинира с абсолютно всичко – месо, риба, салати, мезета и какво ли не.

Ммм, сети ли се? Говорим си за Негово Величество – сосът или пюрето.

И отново, не класическото бяло картофено пюре, не пюрета за бебета (въпреки, че рецептите би трябвало да са приложими и за тях), а за пюрета (сосове) приготвени от всички останали продукти налични на пазара в България. Точно както и със запечените зеленчуци на фурна, и тук предлагам да използваме подобни (с малко разлики).

И по специално:

 • алабаш
 • броколи
 • грах
 • гъби
 • земна ябълка
 • карфиол
 • моркови
 • сладък картоф
 • ряпа
 • тиква
 • пащърнак
 • цвекло
 • ябълка
 • ямс

По принцип сос и пюре могат да се приготвят и от много други неща, като авокадо например, но горните продукти споделят обща рецепта и се приготвят по идентичен начин, затова днес ще си говорим само за тях.

Рецептата

500 г зеленчук
50-100 г масло (или 40-75 г гхи и щипка сол)
100 мл вода (mirepoix или костен бульон)
подправки на вкус, аз използвам най-често сол, черен пипер и мащерка

На снимката – пюрета от сладък оранжев картоф, лилав картоф, ряпа с мащерка, грах & земна ябълка блендирана с диво ферментирало лилаво зеле.

Приготвянето

И от тук насетне имаме 3 различни техники на изпълнение.

Вариант 1 – използваме рецептата-майка за запечени зеленчуци на фурна.

Продуктите, които създадохме за теб:

В този случай добавяш в блендера 500 г от готовият изпечен зеленчук, разтопено масло и загрята течност и блендираш. Ако нямаш високоскоростен блендер, може да се използва и ръчен пасатор.

Вариант 2 – пюрето се приготвя от нулата.

За целта нарязваш на тънки ленти зеленчука и го слагаш в тенджерка. Добавяш маслото и водата, изчакваш да кипне, намаляваш котлона колкото водата да къкри и оставяш докато зеленчука не омекне напълно. Според това, на колко дребно или едро е нарязан, може да отнеме от 15-20 до 40 минути. След това цялата смес се пюрира, като по желание може да добавиш още течност.

И вариант 3 – класическо пюре.

Тук зеленчукът се вари в течност, колкото да ги покрие и когато е готов се пасира с малко масло и част от течността. Разликата между вариант 2 и този е чисто вкусова и зависи от това дали обичаш аромата и вкуса на препечено масло или не. Аз лично съм фен на всичко препечено, затова предпочитам вариант 2.

Екстрите

За гладка текстура – от тук насетне може да оставиш сосът както е, но може да отидеш и една стъпка по-близо до професионалните готвачи с Мишлен звезди и да го минеш през цедка за по-гладка консистенция без бучки. Ако имаш високоскоростен блендер това няма да се наложи, но ако използваш ръчен пасатор или маломощен блендер може да не получиш консистенцията от снимките и тогава може да пробваш и цедката. Тя обаче със сигурност няма да повлияе на вкуса, само на визията :))

Заместители на маслото – за неизползващите масло, най-добрият заместител е гхи (претопено масло, без лактоза). Пропорцията обикновено е 1 масло към 3/4 гхи. Тоест, ако рецептата изсиква 100 г масло = 75 г гхи. Гхи също така е обезсолено, затова ще е добре да се добави още малко сол. Маслото може да се замести още с мас или кокосово масло, но ще има сериозна промяна във вкуса, затова експериментирай на свой риск. Течните растителни масла не са подходящи.

За вкус и цвят – може да се опиташ да комбинираш зеленчуците за повече вкус и цвят. Например да добавиш малко червено цвекло на пюрето от ряпа и да получиш розово пюре. Да смесиш карфиола с броколи. Или пък да добавиш шафранова вода или куркума към карфиола за златен сос и т.н. Това е мястото да развихриш въображението си и да експериментираш!

В крайна сметка, както казваше един мой познат – ако използваш хубави и вкусни продукти, няма как да сбъркаш. Така че – давай смело. Създай свой сос и вземи акъла на приятели и семейство ;))

P.S. Разликата между сос и пюре е единствено в консистенцията. Едното може да е по-рядко, а другото – по-гъсто. Реално, почти във всяка чиния на топ готвачите по света има сос или пюре като основа на ястието или за цвят и вкус, може да видиш различни идеи тук.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: