бяла риба en papillote

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Бърза и супер свежа рецепта с бяла риба приготвена по френски, така де en papillote, което в буквален превод означава „в хартия“. Идеята на опаковането на рибата е да й се вдъхне повече живот с различни аромати и да се запази сочността й, нещо което при обикновено готвене на фурна се губи често…

Затова днес ти представям любимата ми рецепта за бяла риба в хартия. В случая използвах треска, но рецептата е приложима за всеки вид бяла риба. Другият чар на рецептата е, че могат да се използват всякакви видове подправки и зеленчуци с нея и ароматите им ще се преплетат уникално, заради опаковането.

En papillote има само 4 изисквания, с които да се съобразиш:

  • трябва ти филе бяла риба,
  • микс от билки, подправки и зеленчуци по твой вкус,
  • комбинация от течни съставки, които ще заформят парата в плика
  • и хартия за печене. Това е!

Бяла риба en papillote
– 1 филе треска
– пресен джинджифил на резени
– лимонена трева или лайм
– зехтин, сол и пипер
– 1/4 чаша бяло вино (или кокосово мляко за по-екзотичен аромат)
– хартия за готвене

Постели хартия за готвене върху тавичка, намажи леко със зехтин, изсипи виното и сложи филето от риба.
Нареди върху рибата джинджифила, лимонената трева (или резени лайм), сол, пипер и още малко зехтин.
Прихлупи хартията за готвене, така че да покрие цялото филе и завий по краищата плътно. Тук има видео с една от техниките на завиване. Печи около 20-30 минути на 180 градуса.

Извади от хартията, разчисти внимателно филето и сервирай с пюре и сос по избор.
В случая използвах сладък картоф, горчица и микрозеленолистни.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: