различните типове кожа и как да се грижим за тях

Следващата седмица тук ще се появи протокол за проблемна кожа (такава с диагноза), а по-следващата – програма за младост и красота, която ще е фокусирана основно върху нещата, които да правим за себе си извън външната грижа. Но както знаеш, нещата са доста по-комплексни от това, затова тази седмица искам да балансирам темата като споделя с теб по-подробно 2 допълнителни фактора, които са не по-малко важни:

  • как да си определим типа кожа
  • и как да се грижим за нея базирано на тази диагностика.

А когато говорим за външна грижа аз лично виждам грешка, която се допуска изключително често – много жени не разпознават правилно основният тип на собствената си кожа и съответно се грижат за нея по неподходящ начин, използват грешните продукти и разбира се – не получават желаният резултат. Да не говорим, че могат и да си навредят. Затова днес ще ти дам няколко базови идеи как да определиш своя тип кожа и за какво да внимаваш според това.

И така, започваме с един елементарен тест, който да проведеш вкъщи, за да определиш типа на кожата си. В идеалния вариант обаче е добре да се довериш на специалиста, който се грижи външно за кожата, за мен това е Вероник, която ми прави мини диагностика всеки път като ме види. Ако обаче нямаш доверен експерт, ето как да прецениш в домашни условия какъв е основният тип на твоята кожа:

  • Измий лицето си добре и след това НЕ слагай нищо върху него, остави го чисто.
  • Изчакай да минат около 1-2 часа.
  • Вземи мека салфетка и леко я притисни за малко на различни части от лицето си – чело, носле, брадичка, бузи. След всяко притискане погледни салфетката. Ако върху салфетката има голямо мазно петънце, кожата в този участък е мазна или ако пък няма такова – кожата в този участък е суха. Ако по салфетката има много малко малко мазно отпечатъче – кожата в този участък е нормална.

Ако пък горното ти се струва много сложно, ето още една идея как да си определиш типа кожа с помощта на професионалистите – като използваш тази програма за диагностика. Научи повече за нея като кликнеш на картинката:

А сега преминаваме и към същината на темата – различните основни типове кожа и как да се грижим за тях:

Нормална кожа

Или казано по друг начин – само за късметлии. Тип кожа, който се среща най-рядко и честно казано е перфектен, затова и в beauty средите все още спорят дали има такова чудо като „нормална кожа“ или не.

На теория – хората с такава кожа имат естествено сияен тен, гладка кожа без пори, акне и други кожни проблеми, запазена марка за другите типове кожа. При този тип е възможно временно омазняване на части от лицето, например когато навън е твърде топло, но генерално е наистина перфектна.

Как да се грижиш за нея външно: използвай по-леки продукти, защото тя няма нужда от много. Лосион, серум и крем сутрин и вечер, и това е.

След 30-40: възможно е с годините нормалната кожа да се изсуши и да премине към суха, затова е добре от 30 нагоре да следиш състоянието й, за да вземеш мерки навреме, ако започне да се променя. Фактори, които биха предизвикали такава промяна са работни помещения с климатици, които изсушават кожата, твърде много слънце или солариуми, недостатъчен прием на вода или неправилна козметика.

Суха кожа

Това е типа кожа, който привидно изглежда много добре – пълна липса на пори и много ниско омазняване. Но, за съжаление, „много хубаво не е на хубаво“, както казват старите баби. Хората с този тип кожа имат наистина перфектна такава до към 25-30 годишна възраст, но след това сухата кожа става твърде суха и първите признаци на остаряване стават по-видими по-бързо. Или разбирай – бръчките са налице по-рано и хората с този тип кожа често изглеждат по-състарени от едни години нагоре, ако не се грижат за себе си.

Как да се грижиш за нея външно в 2 стъпки:

Номер 1 е, разбира се, овлажняване, овлажняване и пак – овлажняване. При това с всички сили и по всички възможни канали – хидратиращ серум, хидратиращ крем, пиене на много вода и сауна (сауната помага на водата да хидратира кожата отвътре-навън). Колкото повече, толкова повече. И, разбира се, избягвай всичко, което я изсушава допълнително – като сапуни, твърде често измиване на лицето, варовита вода и твърде топла вода.

И номер 2 всъщност е добавяне на мазнина, защото реално сухата кожа е такава без мазнина, и тя трябва да се компенсира. Затова и за този тип кожа са най-подходящи популярните напоследък измиващи и кремове с натурални мазнини, като зехтин, кокосово масло и много други.

Казус: привидно суха кожа, но с проблеми по нея от време на време. Това може да означава, че кожата ти по принцип не е суха, но я изсушаваш по някакъв начин – с неправилни продукти за външна употреба или пък просто не пиеш достатъчно вода. В такъв случай спри всички мазила за няколко дни, постарай се да пиеш по 2-3 литра вода на ден и тогава си направи отново теста за типа кожа.

Как да се грижиш за нея вътрешно: пий много вода (оптималният прием е 30 мл на 1 кг тегло, затова за жена тежаща 60 кг например това са 1.8 литра вода на ден). И включи повече качествени мазнини и мастно-разтворими витамини в деня си, като омега 3, витамин А и Е.

Мазна кожа

Имаш акне, големи пори, проблемна кожа, лъщене и изобщо всички признаци на твърде много себум (мазнина) по нея – добре дошла в клуба на жената с мазна кожа. Една от най-неприятните типове кожа в първите 30 години от живота, която обаче после се превръща в благословия. Защо ли? Защото след 30 кожата постепенно става от мазна към нормална, изчиства се и бръчките се появяват по-късно и са по-малко. Така че, ако трябва да генерализираме – жените със суха кожа изглеждат добре до 30, но тези с мазна – след това. Не е зле, нали :))

Как да се грижиш за нея външно: избягвай допълнителното омазняване, като супер популярните напоследък продукти за почистване и кремове с мазнина. Почистването на лицето с кокосово масло или зехтин може да се отразява супер на жените със суха и нормална кожа, но не и на теб. Поддържането на кожата чиста също е ключово, за да се минимизират негативите от мазнината, но не и прекаленото такова, защото с него сваляш естествената й защита. Но добро измиване с подходящите продукти 2 пъти на ден – сутрин и вечер е добра идея, например с измиващ гел или гел-пяна за мазна кожа, лавандулова или минерализираща вода.

Как да се грижиш за нея вътрешно: мазната кожа, може да е и проблемна сама по себе си (но не е задължително, например аз имам мазна кожа на места, но нямам проблеми с нея), което пък може да е последствие от възпалителни процеси, които протичат вътре в тялото или невъзможност на организма да детоксира, в който случай кожата често е най-потърпевша. Затова – обърни по-сериозно внимание на протокола за проблемна кожа, който ще споделя тези дни и вземи мерки.

Чувствителна кожа

Чувствителността е допълнителна характеристика към основния тип кожа. Тя може да се раздразни буквално от всичко и по всяко време, като реагира със зачервяване, дразнене, подуване, обриви, пъпки и какво ли не дори и от обикновено измиване или пък от поредния продукт. Но, не бъркай реакцията през годините към 1-2 продукта с чувствителна кожа, хората с чувствителна кожа реагират към много повече от това и доста по-често.

Как да се грижиш за нея външно: ежеседмично маска за дълбока хидратация, ежедневно хидратиращ серум сутрин и вечер под крема за основния тип кожа (честата хидратация намаля проявите на чувствителност). Също ще трябва да избягваш пилинг с абразивни почистващи (скраб за лице например и подобни), силни алкохоли, мазнини, сапуни и изсушаващи продукти. По-скоро мий с розова вода или нормална, нито твърде топла, нито твърде студена и винаги тествай новите серуми и кремове на малка част от лицето си за няколко дни, преди да започнеш да използваш върху цялото лице.

Как да се грижиш за нея вътрешно: чувствителната кожа също като мазната може да е налице вследствие на вътрешни възпалителни процеси, затова и за нея – протокола за проблемна кожа ще е важен.

Комбинирана кожа

Най-често срещаният тип кожа, която както виждаме от името й е смесена. Това означава, че може да е мазна в Т зоната (чело, нос, брадичка), суха или нормална по краищата на овала на лицето и бузите. Забавление от класа :)))

Как да се грижиш за нея: най-важното при този тип кожа е, че подходът изисква различни продукти в различните зони, или поне да се научиш къде какво да НЕ използваш. Виж горните типове кожа за идеи.

Но, това не е всичко!

В beauty средите реално разделят кожата още на хидратирана и дехидратирана, еластична-нееластична и всички възможни комбинации с описаните горе. Затова отново – ако видът на кожата ти не отговаря на визията ти за нея – работи с добър специалист по правилната й диагностика, за да можеш след това да се грижиш за нея и по най-добрият възможен начин.

Личният ми опит

В моя случай например, благодарение на диагностиките, които ми прави Вероник и подбора на козметика, който използвам базирано на това – кожата ми изглежда по-добре отвсякога и вместо с годините да става по-зле, имам усещането, че нещата се движат към по-добро.

Кожата на лицето ми в момента е нормална към комбинирана, но буквално до преди 2 години си беше откровено мазна, макар и без кой знае какви проблеми, просто не изглеждаше като на порцеланова кукла, каквато винаги съм искала да я видя. Така че аз съм от примерите, че на 40 кожата може да изглежда по-добре отколкото на 20-30 :)))

От друга страна, кожата на ръцете ми от нормална стана тотално суха, мисля че е заради твърде варовитата вода в Нови хан, затова тя не изглежда толкова добре сега, колкото ми се иска и за нея се грижа по различен начин.

Разбира се, извън външната грижа, аз полагам за себе си и вътрешна такава, но за това – към края на месеца, когато ще се насладиш на безплатната ми програма за младост и красота.

О, и още нещо – една от грешките, които допусках лично аз беше, че разчитах само на крем, докато един ден не чух изказване на Худа Катан (царицата на красотата), която каза: „още като видя една жена и мога да преценя дали използва серум, крем или и двете“. Е, от тогава аз използвам и двете и разлика определено има, към по-добро.

А сега е ред и на наградата от миналата седмица, която отива при:

Моля, niapola да пише на team@nadiapetrova.bg, за да си получи наградата :)))

Статията е написана с помощта на лицензиран козметик, с който се опитахме да те преведем през дебрите на типовете кожа по най-разбираемият възможен начин. Надявам се да сме успяли :))

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.