различните типове кожа и как да се грижим за тях

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Следващата седмица тук ще се появи протокол за проблемна кожа (такава с диагноза), а по-следващата – програма за младост и красота, която ще е фокусирана основно върху нещата, които да правим за себе си извън външната грижа. Но както знаеш, нещата са доста по-комплексни от това, затова тази седмица искам да балансирам темата като споделя с теб по-подробно 2 допълнителни фактора, които са не по-малко важни:

  • как да си определим типа кожа
  • и как да се грижим за нея базирано на тази диагностика.

А когато говорим за външна грижа аз лично виждам грешка, която се допуска изключително често – много жени не разпознават правилно основният тип на собствената си кожа и съответно се грижат за нея по неподходящ начин, използват грешните продукти и разбира се – не получават желаният резултат. Да не говорим, че могат и да си навредят. Затова днес ще ти дам няколко базови идеи как да определиш своя тип кожа и за какво да внимаваш според това.

И така, започваме с един елементарен тест, който да проведеш вкъщи, за да определиш типа на кожата си. В идеалния вариант обаче е добре да се довериш на специалиста, който се грижи външно за кожата, за мен това е Вероник, която ми прави мини диагностика всеки път като ме види. Ако обаче нямаш доверен експерт, ето как да прецениш в домашни условия какъв е основният тип на твоята кожа:

  • Измий лицето си добре и след това НЕ слагай нищо върху него, остави го чисто.
  • Изчакай да минат около 1-2 часа.
  • Вземи мека салфетка и леко я притисни за малко на различни части от лицето си – чело, носле, брадичка, бузи. След всяко притискане погледни салфетката. Ако върху салфетката има голямо мазно петънце, кожата в този участък е мазна или ако пък няма такова – кожата в този участък е суха. Ако по салфетката има много малко малко мазно отпечатъче – кожата в този участък е нормална.

Ако пък горното ти се струва много сложно, ето още една идея как да си определиш типа кожа с помощта на професионалистите – като използваш тази програма за диагностика. Научи повече за нея като кликнеш на картинката:

А сега преминаваме и към същината на темата – различните основни типове кожа и как да се грижим за тях:

Нормална кожа

Или казано по друг начин – само за късметлии. Тип кожа, който се среща най-рядко и честно казано е перфектен, затова и в beauty средите все още спорят дали има такова чудо като „нормална кожа“ или не.

На теория – хората с такава кожа имат естествено сияен тен, гладка кожа без пори, акне и други кожни проблеми, запазена марка за другите типове кожа. При този тип е възможно временно омазняване на части от лицето, например когато навън е твърде топло, но генерално е наистина перфектна.

Как да се грижиш за нея външно: използвай по-леки продукти, защото тя няма нужда от много. Лосион, серум и крем сутрин и вечер, и това е.

След 30-40: възможно е с годините нормалната кожа да се изсуши и да премине към суха, затова е добре от 30 нагоре да следиш състоянието й, за да вземеш мерки навреме, ако започне да се променя. Фактори, които биха предизвикали такава промяна са работни помещения с климатици, които изсушават кожата, твърде много слънце или солариуми, недостатъчен прием на вода или неправилна козметика.

Продуктите, които създадохме за теб:

Суха кожа

Това е типа кожа, който привидно изглежда много добре – пълна липса на пори и много ниско омазняване. Но, за съжаление, „много хубаво не е на хубаво“, както казват старите баби. Хората с този тип кожа имат наистина перфектна такава до към 25-30 годишна възраст, но след това сухата кожа става твърде суха и първите признаци на остаряване стават по-видими по-бързо. Или разбирай – бръчките са налице по-рано и хората с този тип кожа често изглеждат по-състарени от едни години нагоре, ако не се грижат за себе си.

Как да се грижиш за нея външно в 2 стъпки:

Номер 1 е, разбира се, овлажняване, овлажняване и пак – овлажняване. При това с всички сили и по всички възможни канали – хидратиращ серум, хидратиращ крем, пиене на много вода и сауна (сауната помага на водата да хидратира кожата отвътре-навън). Колкото повече, толкова повече. И, разбира се, избягвай всичко, което я изсушава допълнително – като сапуни, твърде често измиване на лицето, варовита вода и твърде топла вода.

И номер 2 всъщност е добавяне на мазнина, защото реално сухата кожа е такава без мазнина, и тя трябва да се компенсира. Затова и за този тип кожа са най-подходящи популярните напоследък измиващи и кремове с натурални мазнини, като зехтин, кокосово масло и много други.

Казус: привидно суха кожа, но с проблеми по нея от време на време. Това може да означава, че кожата ти по принцип не е суха, но я изсушаваш по някакъв начин – с неправилни продукти за външна употреба или пък просто не пиеш достатъчно вода. В такъв случай спри всички мазила за няколко дни, постарай се да пиеш по 2-3 литра вода на ден и тогава си направи отново теста за типа кожа.

Как да се грижиш за нея вътрешно: пий много вода (оптималният прием е 30 мл на 1 кг тегло, затова за жена тежаща 60 кг например това са 1.8 литра вода на ден). И включи повече качествени мазнини и мастно-разтворими витамини в деня си, като омега 3, витамин А и Е.

Мазна кожа

Имаш акне, големи пори, проблемна кожа, лъщене и изобщо всички признаци на твърде много себум (мазнина) по нея – добре дошла в клуба на жената с мазна кожа. Една от най-неприятните типове кожа в първите 30 години от живота, която обаче после се превръща в благословия. Защо ли? Защото след 30 кожата постепенно става от мазна към нормална, изчиства се и бръчките се появяват по-късно и са по-малко. Така че, ако трябва да генерализираме – жените със суха кожа изглеждат добре до 30, но тези с мазна – след това. Не е зле, нали :))

Как да се грижиш за нея външно: избягвай допълнителното омазняване, като супер популярните напоследък продукти за почистване и кремове с мазнина. Почистването на лицето с кокосово масло или зехтин може да се отразява супер на жените със суха и нормална кожа, но не и на теб. Поддържането на кожата чиста също е ключово, за да се минимизират негативите от мазнината, но не и прекаленото такова, защото с него сваляш естествената й защита. Но добро измиване с подходящите продукти 2 пъти на ден – сутрин и вечер е добра идея, например с измиващ гел или гел-пяна за мазна кожа, лавандулова или минерализираща вода.

Как да се грижиш за нея вътрешно: мазната кожа, може да е и проблемна сама по себе си (но не е задължително, например аз имам мазна кожа на места, но нямам проблеми с нея), което пък може да е последствие от възпалителни процеси, които протичат вътре в тялото или невъзможност на организма да детоксира, в който случай кожата често е най-потърпевша. Затова – обърни по-сериозно внимание на протокола за проблемна кожа, който ще споделя тези дни и вземи мерки.

Чувствителна кожа

Чувствителността е допълнителна характеристика към основния тип кожа. Тя може да се раздразни буквално от всичко и по всяко време, като реагира със зачервяване, дразнене, подуване, обриви, пъпки и какво ли не дори и от обикновено измиване или пък от поредния продукт. Но, не бъркай реакцията през годините към 1-2 продукта с чувствителна кожа, хората с чувствителна кожа реагират към много повече от това и доста по-често.

Как да се грижиш за нея външно: ежеседмично маска за дълбока хидратация, ежедневно хидратиращ серум сутрин и вечер под крема за основния тип кожа (честата хидратация намаля проявите на чувствителност). Също ще трябва да избягваш пилинг с абразивни почистващи (скраб за лице например и подобни), силни алкохоли, мазнини, сапуни и изсушаващи продукти. По-скоро мий с розова вода или нормална, нито твърде топла, нито твърде студена и винаги тествай новите серуми и кремове на малка част от лицето си за няколко дни, преди да започнеш да използваш върху цялото лице.

Как да се грижиш за нея вътрешно: чувствителната кожа също като мазната може да е налице вследствие на вътрешни възпалителни процеси, затова и за нея – протокола за проблемна кожа ще е важен.

Комбинирана кожа

Най-често срещаният тип кожа, която както виждаме от името й е смесена. Това означава, че може да е мазна в Т зоната (чело, нос, брадичка), суха или нормална по краищата на овала на лицето и бузите. Забавление от класа :)))

Как да се грижиш за нея: най-важното при този тип кожа е, че подходът изисква различни продукти в различните зони, или поне да се научиш къде какво да НЕ използваш. Виж горните типове кожа за идеи.

Но, това не е всичко!

В beauty средите реално разделят кожата още на хидратирана и дехидратирана, еластична-нееластична и всички възможни комбинации с описаните горе. Затова отново – ако видът на кожата ти не отговаря на визията ти за нея – работи с добър специалист по правилната й диагностика, за да можеш след това да се грижиш за нея и по най-добрият възможен начин.

Личният ми опит

В моя случай например, благодарение на диагностиките, които ми прави Вероник и подбора на козметика, който използвам базирано на това – кожата ми изглежда по-добре отвсякога и вместо с годините да става по-зле, имам усещането, че нещата се движат към по-добро.

Кожата на лицето ми в момента е нормална към комбинирана, но буквално до преди 2 години си беше откровено мазна, макар и без кой знае какви проблеми, просто не изглеждаше като на порцеланова кукла, каквато винаги съм искала да я видя. Така че аз съм от примерите, че на 40 кожата може да изглежда по-добре отколкото на 20-30 :)))

От друга страна, кожата на ръцете ми от нормална стана тотално суха, мисля че е заради твърде варовитата вода в Нови хан, затова тя не изглежда толкова добре сега, колкото ми се иска и за нея се грижа по различен начин.

Разбира се, извън външната грижа, аз полагам за себе си и вътрешна такава, но за това – към края на месеца, когато ще се насладиш на безплатната ми програма за младост и красота.

О, и още нещо – една от грешките, които допусках лично аз беше, че разчитах само на крем, докато един ден не чух изказване на Худа Катан (царицата на красотата), която каза: „още като видя една жена и мога да преценя дали използва серум, крем или и двете“. Е, от тогава аз използвам и двете и разлика определено има, към по-добро.

А сега е ред и на наградата от миналата седмица, която отива при:

Моля, niapola да пише на team@nadiapetrova.bg, за да си получи наградата :)))

Статията е написана с помощта на лицензиран козметик, с който се опитахме да те преведем през дебрите на типовете кожа по най-разбираемият възможен начин. Надявам се да сме успяли :))

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: