Новият “тип” кожа, за който всички трябва да знаем

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес стартираме нова поредица от публикации, чиито автор е Стела Куцарова – козметик и консултант във facecare.bg. Човекът, който подбира персонално козметиката за моята кожа и чиято мисия е да помага на съвременната жена да избере точните продукти за домашна грижа, с които да запази младежкото си излъчване. Искрено вярвам, че Стела е козметикът, който може да помогне и на теб, както с безплатните статии, които ще публикуваме тук, така и с личния и персонализиран подход в нейния онлайн магазин.

––––

Събота е, разхождам се в един от големите търговски центрове, докато чакам детето от поредния урок. Не обичам големите магазини. Навсякъде има огледала и накъдето и да погледна, виждам дълбоката си бръчка между веждите, която пак напомня за себе си. А тенът на лицето ми е сивкав, дори и с грим.

Но следващият магазин е точно този, който ще ми реши проблема, защото е с козметика и то най-добрата, според мен. Има и консултанти. Супер!

Отговарям на основните въпроси „На каква възраст сте?“ и „Какъв тип е вашата кожа?“. Обяснявам надълго и нашироко: на 38 съм, кожата ми преди беше по-мазна, сега е по-суха. Имам бръчка, сивкав тен, но и очите ми сякаш са доста уморени и хлътнали. Ох, пак станаха много неща. Младата консултантка ме гледа леко учудено. Сигурно си помисли, че се шегувам. Скоро, все пак получавам съвет да си взема най-новото, революционно откритие на козметиката.

Но, момент, моля! На опаковката пише, че е за суха кожа, а моята сякаш не е чак толкова суха. Ами ако това е мазен крем, от който пак ще ми излязат пъпки? Но нали имам бръчки, значи ми трябва по-мазен крем. А има и колаген и др… Отново се обърках.

Е, момичета, ако и вие си купувате козметика така, трябва да ви кажа, че това е остарял и неефективен начин, и е време да знаете, че всички, които живеем в града, сме с един тип кожа. Да, няма грешка. Всички сме с така наречената „градски тип кожа“. И едва когато си дадем сметка за това, чак тогава ще можем да се справим с проблемите на кожата си, с помощта на малко на брой продукти.

Как изглежда градският тип кожа?

– често има уморен вид, повяхнал, жълтеникав или сивкав тен;
– засегната е от преждевременно стареене, фотостареене, фина разпръсната пигментация;
– има тъмни кръгове и/или торбички под очите, хлътнал околочен контур;
– с осезаема загуба на еластичност и плътност;
– видими бръчки и преждевременно отпусната.

Особеното при този тип кожа е, че гореизброените признаци могат да се наблюдават и в една по-млада възраст. Или иначе казано – говорим за преждевременно стареене.

Добре е да знаем, че разликата между естествените процеси на стареене и тези на преждевременното и фотостареенето е съществена. Вторите са резултат от стрес, липса на сън или неспокоен такъв, прекомерна работа с компютри, таблети и др., късно заспиване, лоши хранителни навици, липса на движение и най-вече прекомерно излагане на UVА лъчите, и то от най-ранна детска възраст.

Всички тези навици са предпоставка за образуването на свободни радикали (малко по-надолу ще обясня какво представляват), а те от своя страна действат деструктивно на ДНК, променят структурата и разрушават еластина и колагеновите влакна.

Продуктите, които създадохме за теб:

Парадоксално, но факт!

Наясно сме – живеем в ерата на козметиката и естетичната медицина. Повишаваме продължителността на живота си, но ако сравним  състоянието на кожата на жените 25+ с кожата на техните майки, когато са били на същата възраст, резултатът ще е в полза на майките. За съжаление, днес младите момичета страдат от симптоми на преждевременно и фотостареене по-често от когато и да е било преди.

Ако се загледаме по-внимателно, при много от тях, ще открием белези на кожата като уморен вид, тъмни кръгове, хлътване на околоочен контур, жълтеникав тен на лицето, алергии, липса на еластичност, силна дехидратация.

А до преди време всички тези симптоми бяха типични предимно за жените на възраст 35+. И точно затова въпросът „На каква възраст сте?“ при покупка на козметичен продукт, вече не от първостепенно значение.

Актуалните въпроси днес са „Кажете ми къде и как живеете?” и “Какви са навиците ви?“, а аз ще ви кажа какво да използвате. „На колко години сте?“ и „Какъв е вашият тип кожа?“ са важни, но на по-късен етап. А твърдението, че младите момичета нямат нужда от козметика, вече просто не е валидно.

И ако искаме да имаме здрава и млада кожа за по-дълго време, първо е добре да се справим с два много важни фактора, които ни влияят. Да, сигурна съм, че ви е омръзнало да ви се говори за свободни радикали и оксидативен стрес, но ако се опитваме да сме здрави, пълни с енергия, в това число и кожата ни, е добре да не забравяме за тях.

Свободните радикали

са от “лошите”, искат да ни навредят и понякога успяват. Те атакуват почти всяка молекула, като отчупват парченца от нея и погубват ценна информация. Свързвайки се с молекулата, те я увреждат, а веднъж започнал този процес се развива лавинообразно.

Щетите от свободните радикали са необратими и с натрупването им процесите на стареене настъпват преждевременно. Но това може да се случи само ако в организма нямаме достатъчно антиоксиданти – “добрите войници”, които се борят със свободните радикали.

Добрата новина е, че свободните радикали са нужни за правилното функциониране на организма. Когато сме в “нормално” състояние, тялото ни произвежда еднакъв брой свободни радикали и антиоксиданти, които да се борят с тях. Но когато сме изложени на агресивна околна среда и оксидативен стрес, се нуждаем от допълнителен външен и вътрешен прием на антиоксиданти.

Или с други думи казано, съвременният градски начин на живот често крие опасности за здравата и млада кожа, и трябва да знаем как да им противодействаме.

Каквито и процедури да си правим – инжекционни, лазерни, фракционни и др., имащи за цел да стимулират производството на колаген, ако не си доставяме достатъчно антиоксиданти като витамин С и витамин Е, за вътрешен и външен прием, ефектът ще е краткотраен. Окислителните процеси ще продължат да разграждат или блокират ензимите произвеждащи колаген.

За щастие, ние имаме власт над този процес. И не става въпрос за нещо сложно, напротив. От нас се иска да консумираме богати на антиоксиданти храни. Приемайки повече плодове, зеленчуци и др., тялото ни ще се справи по-лесно с предизвикателствата, пред които е изправено.

И сега всички си казахте “Да, но в храната вече няма необходимото количество витамини и трябва да изядем един камион с портокали, за да си набавим нужното ни количество витамин С”. Така е, факт! И затова на помощ идват хранителните добавки като One, Daily и Zen, създадени във формули без мега дози, но така че да покрият дневната ни нужда от най-важните антиоксиданти, витамини и минерали.

Хубаво е да знаем, че когато говорим за грижа за кожата – каквото е добре за вътрешен прием, е добре и за външен. Затова е добре антиоксидантите да се набавят и чрез кожата под формата на козметични продукти.

Едно от важните действия на антиоксидантите върху кожата, за което не се говори много е, че те предпазват и от белези в следствие на излагане на слънце. Предпазват кожата от ултравиолетовата радиация като не ѝ позволяват да нанася щети върху ДНК на клетките. И това е доказано от много изследвания още през 60-те години на XX век.

Как действат различните антиоксидантите върху кожата?

Антиоксидантите са много, затова днес ще разгледаме само тези, които най-често се срещат в хранителните добавки и козметиката.

Витамин С или аскорбиновата киселина наричан още и “витамин на младостта” има толкова ползи за тялото, че е трудно да се опишат в няколко изречения. Той е от изключително значение за синтеза на колаген в дермата. Предпазва кожата от слънчево увреждане, придава блясък на кожата, изравнява тена и подпомага производството на колаген и еластин.

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който се използва за лечение при много от кожните проблеми. Хидратира и подхранва кожата. Витамин Е и витамин С работят в синергия и са често срещана комбинация в противостареещата грижа.

Витамин А – най-силното му действие за кожата е мощната регенерация на клетките, а в комбинация с витамин C стимулира синтеза на колаген. Спектърът на лечебното му действие е голям, що се отнася до кожни проблеми – от акне, псориазис, невродермит до подобряване на еластичността и плътността на зрялата кожа.

Цинк – Подпомага активността на антиоксидантните ензими.  От изключително значение за здравата кожа, без цинк раните трудно заздравяват. Отговорен е за възстановяването на всички тъкани и клетки. Фибробластите третирани с Цинк са по-устойчиви на ултравиолетовата радиация.

Ресвератрол –  Една от най-популярните напоследък съставки с много мощно антиоксидантно действие. Регенерира и удължава живота на клетките.

Coenzyme Q10 – Микронутрирент с изключително антиоксидантно действие. Подобрява регенерационите процеси и по този начин пази кожата от преждевременно стареене. Намалява бръчките, повишава клетъчната енергия, стимулира енергийните нужди на кожата, подходящ при изморена и бледа кожа.

Генестин – екстракт от соя. Активира имунната система на кожата, подпомага антиоксидантите в тялото. Изключително подходящ при кожа склонна към слънчева алергия, в дългосрочен план подсилва UV- защитата, предотвратява появата на мехури при изгаряне.

Огромните ползи на антиоксидантите

Преди да стигнете до следващите редове, е добре да знаете, че най-дълго и най-сериозни клинични проучвания са правени с продукти, съдържащи витамин С, витамин А и витамин Е. Затова и по-голямата част от информацията относно антиоксидантите важи предимно за тях.

А това са само някои от най-съществените им ползи:
– те са мощна превенция на процесите на стареене;
– блокират разграждането на колаген и подпомагат производството му (този ефект се постига най-вече от продукти с витамин С в комбинация с Ретинол);
– това е най-добрата естествена защита от ултравиолетовите лъчи.

По какви критерии да избираме антиоксиданти?

Най-важно е антиоксидантите да са в така наречената “стабилна формула”. Всички знаем какво се случва със сока от портокал след 20-30 мин. Окислява се и вече окисленият витамин С не ни носи никакви ползи, а обратно – дори ни вреди. Така е и с козметичните продукти.

Как да разберем дали антиоксидантите са в “стабилна формула”?

Ако антиоксидантите са стабилизирани, задължително ще бъде изписано на опаковката. Много често, те самите се влагат в козметиката като стабилизиращи продукти. Също така е добре е да са в тъмна опаковка, както и да не се държат на слънчево място, близо до отоплителни източници. И една хитринка – предпочитайте по-малката опаковка на продукта с цел по-бързо използване.

И вместо заключение: в случай, че сте с “градски тип кожа” и си избирате козметика, най-важно е да търсите продукти с антиоксиданти за дневна грижа. Дали ще изберете серум, олио, крем или комбинация от тях, е спрямо основния тип кожа и нейните особености.

Но най-важно е антиоксидантите да бъдат в “стабилна формула”. Само тогава кожата ще е с блясък, равен тен, плътна и здрава, а да не забравяме, и предпазена от UV лъчите. Като бонус, използването на антиоксиданти ще усили действието на слънцезащитния продукт, който използвате в момента.

P.S. Ако търсите информация или продукти, на които да бъде изписано, че са за “градски тип кожа” ще е трудно да откриете. Имайте предвид, че това е доста нов термин и все още малко фирми го използват и изписват върху опаковката. Засега ще е по-лесно просто да търсите козметика с най-добрите антиоксиданти.

Консултацията е важна!

И разбира се, ако все още се колебаете, то бъдете сигурни, че винаги е добра идея да се консултирате със специалист преди да си купите продукт, който не е подходящ за Вас.

–––
P.S. Консултациите, които прави Стела от facecare.bg са безплатни и могат да се случат както по телефона, така и на място.

P.P.S. И подсещам, че в ZEN има вложен най-мощният антиоксидант в света – астаксантин (6000 пъти по-мощен от витамин С, 800 пъти по-мощен от CoQ10, 550 пъти по-силен от витамин Е, наличен във водораслите, с които се храни дивата сьомга и от където идва розовият й цвят).

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Здравейте! Казвам се Стела Куцарова - козметик и консултант във facecare.bg. Помагам на съвременната жена да избере точните продукти за домашна грижа, с които да запази младежкото си излъчване. Вярвам, че за да имаме красива и здрава кожа е нужна индивидуална програма, която да се следва дългосрочно.

Още публикации: