пробиотиците – знаеш ли тези 8 неща за тях

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес продължавам със статиите с практическа насоченост, обръщайки поглед към една от любимите ми теми – пробиотиците. И въпреки че темата с пробиотиците е широко засягана в последните години къде ли не, ми се искаше да направя една малко по-различна статия и да включа в нея елементи, за които по-рядко се говори. Като например:

– как се съхраняват,
– защо повечето не оцеляват преминаването през стомаха,
– как и кога е най-добре да се приемат,
– има ли значение дали се ротират,
– какво означават различните щамове,
– и да се приемат ли пребиотици заедно с тях.

Надявам се да ти е от полза! И така, започваме, разбира се със:

Съхранението им

което е супер важно и задължително е указано на опаковката – затова винаги чети какво препоръчва производителят. Има пробиотици, които се съхраняват в хладилник и други, които нямат нужда от него.

Проблемни са обикновено пробиотиците, изискващи хладилник, защото е възможно някъде по веригата някой да се е объркал и да си купиш скъп продукт, който не върши нищо. Например, виждала съм в магазин да се продава такъв пробиотик на касата, вместо да е сложен в хладилна витрина, където му е мястото. Подобни пробиотици не е добра идея да се поръчват и онлайн, поради същата причина.

Затова – знай какво купуваш, къде се съхранява и следи къде го съхранява магазина или аптеката, от които си го набавяш. Срокът на годност също е ключов и обикновено варира от 1 до 2 години за пробиотиците. Така че, стъпка №1 при купуване на пробиотик е да прочетеш как се съхранява и да видиш срока му на годност.

Следващият фактор, който не е за пренебрегване е

Дали оцеляват преминавайки през стомаха

Това е един от въпросите, който е държал не една и две лаборатории будни нощем, защото пробиотиците е редно да действат в червата, но повечето от тях не стигат до там, тъй като солната киселина в стомаха ги убива безмилостно. В крайна сметка, ролята й е да прави точно това – да неутрализира всички външни микроорганизми, попадащи в нас, затова не й се сърди много.

Та, благодарение на въпроса „как да оцелеят повече от тях“ вече има създадени няколко механизма това да се случва, като най-известните са:

– двойни капсули (едната се разтваря в стомаха, втората в червата),
– забавено разтваряне (с помощта на слепващ агент) и
– микро инкапсулиране.

Продуктите, които създадохме за теб:

От горните 3 най-често срещани са двойните капсули и микро инкапсулирането. При двойните капсули единственият възможен недостатък е броят щамове в тях, защото самата двойна капсула е обемна и остава малко място за самите пробиотици, въпреки че има и изключения, виж надолу за какво още да следиш. При забавеното разтваряне е добре да се проучи как е постигнато и какъв слепващ агент е използван. Иначе любимата ми техника е микро инкапсулирането, която позволява със сравнително малко пробиотици да се постигат добри резултати.

При всички останали формули, които не използват никоя от горните 3 техники, се разчита на обем – тоест прави се богата формула с много щамове и огромен брой пробиотици, за да може все пак някаква част да достигне червата. Когато обаче са микро енкапсулирани такъв свръх обем не се налага, защото се приема, че колкото има – толкова преминават.

Дозата също е важна

особено, ако се приемат с терапевтична цел. Тук препоръката е добавката с пробиотици да съдържа минимум 8-10 милиарда живи пробиотика от няколко различни щама. И ако спазват една от горните 3 техники, тази бройка обикновено е достатъчна. Ако обаче не са защитени – е добре да се приемат много повече, като някои компании предлагат по 25, 50 и дори 100 милиарда на таблетка.

При големите концентрации е възможно пробиотиците да дойдат в повече, но това лесно се засича, защото се появява лека диария. Тогава е редно да се намали дозировката или да се разреди приема.

Рутината, кога да се приемат и как

е четвъртият ключов момент, защото и те като всичко останало си изискват отдаденост и редовен прием.

Като за начало, заради оцеляването им в стомаха, е добре да се приемат на празен стомах, за да може да преминат колкото се може по-бързо през солната киселина, защото независимо от техниката за запазването им – прекалено дългото стоене в стомаха ще неутрализира много от тях.

След това е добре да се избягват топли напитки (кафе, чай, топли супи, бульони) около 10-15 минути преди и след приема на пробиотици, защото топлината също ги убива. Не случайно кисело мляко се прави на максимум 50 градуса – всяка температура над тази им идва в повече и намалява шансовете им за оцеляване.

И, разбира се, за максимални резултати е редно да се пият редовно, особено ако едва сега започваш да ги приемаш. В такъв случай препоръките са да не пропускаш дни и да си ги набавяш буквално всеки ден, за да може те да се почувстват стабилни, да колонизират червата с добри щамове и ти да се радваш на всички възможни ползи от тях, като по-здрава и красива кожа, стабилна имунна система, здрави черва и т.н.

Ротацията на различни видове

е следващият аспект, който приемам за важен. Тук има 2 важни момента. За да ме разбереш, първо приеми, че бактериалният състав във всеки един от нас е една екосистема, която има нужда от разнообразие, за да процъфтява. Точно както всичко в природата. И от това следват 2 важни извода.

Първо, добре е да се приемат няколко различни щама пробиотици, а не само един. Тук има разкошно видео, което показва как богатата екосистема се отразява на природата и това е приложимо във всяка една сфера, най-вече за микробиома ни.

И второ, в най-добрия случай дори говорим за комбинацията от прием на пробиотици и прием на ферментирали храни, които са богати на друг вид – почвени щамове, които се водят по-стабилни, по-силни и като цяло по-добри от всичко останало.

Дали обаче единият вид е достатъчен или не, все още не е много ясно, затова аз предпочитам да играя на сигурно и да си набавям и двата вида. Особено, ако едните така или иначе са комплект от all in ONE формула и не се налага да ги мисля много, много.

Различните видове и каква роля имат

е следващата точка. Пробиотиците със звездичка* присъстват в ONE:

Bifidobacterium bifidum* – най-преобладаващият пробиотик у новородените и в дебелото черво. Насърчава усвояването на ценни вещества, блокира действието на някои вредни бактерии, поддържа имунния отговор и предотвратява диарията. Помага в борбата с кандида и е подходящ за лечение на диарийни епизоди, причинени от ентеропатогенни Ешерихия коли микроорганизми. Подобрява вагиналната микрофлора.

Bifidobacterium longum* – подкрепя функцията на черния дроб, намалява възпалението, помага за прочистването от олово и някои тежки метали.

Bifidobacterium breve* – спомага за населяването на червата със здрава колония и изблъсква лошите бактерии. Подходящ при диария, синдром на раздразненото дебело черво и колики при бебета.

Bifidobacterium infantis – облекчава симптомите на раздразнено дебело черво, диария и запек. Подобрява вагиналната микрофлора. Подпомага разграждането на оксалатите.

Bifidobacterium Lactis* – е един от най-мощните пробиотици, за който има изследвания, че се грижи за имунитета ни, бори се с туморите, подобрява усвояемостта на ценните вещества (витамини и минерали) и намалява лошия холестерол. Наличен най-вече в суровото мляко, от където и всички ползи от него. Изследвания го свързват още с подобряване работата на стомашно-чревния тракт, намаляване на чревната пропускливост, нормализиране на перисталтиката, намаляване симптомите на синдрома на раздразнените черва, помага при лактозна непоносимост. В устата ни пък се бори с кариесите като намалява броя на бактериите, причиняващи ги. По отношение на имунна система – засилва имунитета при по-възрастното поколение, блокира действието на H. pylori, бори се с инфекциите и помага при различни алергии като тушира възпаленията.

Lactobacillus casei* – поддържа имунитета, блокира действието на H. pylori и помага в борбата с инфекциите. Намалява действието на алергиите и подобрява холестерола.

Lactobacillus acidophilus* – облекчава от газове и подуване, влияе положително на хора с лактозна нетолерантност. При изследвания е редуцирал E. coli с 61%, понижил е нивата на холестерола и е помогнал за създаването на витамин К. Важен и за имунното укрепване на чревно асоциираната лимфоидна тъкан. Има положителен ефект за възстановяване на вагиналната флора при жените.

Lactobacillus bulgaricus* – мощен пробиотичен щам, който се бори с вредните бактерии, нахлуващи в храносмилателната система и е достатъчно стабилен да издържи на киселинния стомашен сок. Неутрализира токсините и естествено произвежда собствени антибиотици. Проучвания на български учени свързват щама с противотумурно действие, имуномодулираща, противоязвена и антибиотична активност.

Lactobacillus brevis – оцелява пътуването в стомашно-чревния тракт, укрепва имунитета на клетките, поддържа есетествените Т-клетки убийци и неутрализира H. pylori.

Lactobacillus rhamnosus* – поддържа бактериалния баланс и здравата кожа, като действа положително и при атопичен дерматит. Участва в борбата с инфекциите на пикочните и дихателните пътища, намалява тревожността, като понижава хормоните на стреса и невротрансмитерните рецептори на гама-аминомаслената киселина. Също оцелява в стомашно-чревния тракт.

Bacillus subtilis – произвеждащи ендоспори пробиотици, устойчиви на топлина. Извиква мощен имунен отговор и поддържа чревно асоциираната лимфоидна тъкан. Подтиска растежа на лоши бактерии като салмонела и други патогени.

Bacillus coagulans – антибактериални, произвеждащи ендоспори пробиотици, устойчиви на топлина, които подобряват хранителната абсорбция.

Saccharomyces boulardii – пробиотичен щам дрожди, които възстановяват естествената флора на дебелото и тънките черва и подобряват растежа на чревни клетки. Доказано ефективен при лечение на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон. Има антитоксично и антимикробно въздействие и намалява възпаленията.

Противопоказания

или кой и защо не бива да приема пробиотици. Реално, когато говорим за пробиотици винаги нещата са цветя и рози, нали! Те са добри, полезни, здравословни и т.н.

За съжаление обаче, не е точно така и все пак има състояния, при които някои щамове могат да навредят. Писала съм по темата и друг път, но е редно да го спомена и тук – говорим за хистаминова непоносимост, при която като цяло се избягват някои пробиотици, защото могат да увеличат освобождаването на хистамин.

И те са: Lactobacillus bulgaricus, L casei, S thermophilus & L rauteri.

Пребиотиците

са последната точка, която ще обсъдим днес – какво представляват накратко и важни ли са. И пребиотиците всъщност са просто храна за пробиотиците. Нещото, което им позволява да оцеляват и да се размножават и сами. Най-често това са фибрите (влакнините) в някои храни, като сред най-добрите пребиотици се водят цикорията, инулинът, глюкомананът, артишокът, зеленият банан (plantain) и т.н.

По принцип всички растителни храни са и пребиотици, просто някои са по-пребиотични от други :)) Има дори теория сред докторите, занимаващи се с микробиома, че не е нужно да се приемат много пробиотици, но е важно да се набавят различни видове пребиотици (тоест да се консумират много различни видове растителни храни, като броят им не бива да пада под 30-50 различни вида на седмица) и микрофлората ни ще процъфтява и сама.

От тази гледна точка са доста важни. Въпросът обаче е – трябва ли да ги приемаме като хранителна добавка заедно с пробиотиците. И тук отговорът ми е двояк.

От една страна, ако синбиотика е на капсула – НЕ. Причината е, че пребиотиците са по-обемни (все пак са фибри) и когато са добавени в капсулата те неизменно заемат по-голяма част от капсулата. Място, което аз бих предпочела да е запазено за пробиотика.

От друга страна, ако са в прахова формула или се приемат отделно, и не влияят на броя пробиотици в доза – определено ДА. Това ще помогне на пробиотиците да се размножават и да създават собствени колонии много по-бързо, както и да се чувстват доста по-добре.

Затова за всички, които приемат пробиотиците си с ONE – I’ve got you covered с цели 10 елемента, които играят ролята и на пребиотици! Ако пък си сред хората, които приемат пробиотици на таблетки – просто се старай да има достатъчно фибри в менюто ти за деня. За да си помогнеш с бройката от 30 – прави си многоцветните ми салати (10 зеленчука в салата), запичай различни зеленчуци на фурна (още 10) и т.н.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

P.S. За всички, които пият ONE – пробиотиците в нея са микро инкапсулирани, като брой са почти 12 милиарда от 8 различни щама, имаме 10 елемента, играещи ролята на пребиотици, шейка не се съхранява в хладилник и има срок на годност 2 години. И ако все още не приемаш ONE, може да си го набавиш от тук.

Използвани източници:

Probiotics.org
Dr. Axe - Probiotics Benefits, Foods and Supplements - link
Др. Татяна Итова - Какво са пробиотиците? - link
CSNN protocols

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: