топ 3 на здравословните режими на хранене през 2017-та

Както знаеш от години следя какво се случва на здравословния небосклон по света, и тази година за първи път забелязвам нещо, което ми допада много – от крайностите, в които се намираха всички, изведнъж на световно ниво започна да се говори повече за по-балансиран подход в храненето. Точно като за нас, нали!

Затова реших да те запозная малко по-подробно с последните тенденции в здравословните режими на хранене (не използвам нарочно думата диета, защото тя визира нещо, което се прави временно, а днес ще обсъждаме постоянни режими на хранене).

И така, след като суровоядството, веганството, та дори и палео храненето започват полека да отшумяват, защото са твърде крайни и неподходящи за спазване за дълъг период от време, на тяхно място през 2017 виждаме да се появяват по-балансираните им събратя. Нека видим и кои са те:

Първобитен (primal)

е новото 20 в здравословните среди и е тук, за да замести палео храненето. Приликите между двата режима са, че и двата обръщат сериозно внимание на произхода на храната, като акценти са пасищното месо и яйца, както и био, биодинамично отглеждане на древни култури зеленчуци.

А разликите са в храните, които присъстват в менюто. И докато палео храненето разчиташе основно на месо и зеленчуци, то при primal храненето е позволено всичко – включително зърнени, бобови, млечни и т.н. Единственото изискване към тях е да са доколкото е възможно от древни култури и приготвени по древен метод (например хляб от лимец с квас, вместо пшеница с мая, кафяв/пълнозърнест ориз и т.н.) и да са отгледани по колкото се може по-натурален начин.

Звучи доста по-лесно изпълнимо за ежедневно хранене, нали :))

Та, ако решиш да се храниш по този начин и ти – в България вече има голям избор от подходящите продукти. Като започнем с био зеленчуците на Гимел, Софина и Моравско село. Минем през био млечните и яйцата на Хармоника, пасищните ферми за месо като Ливади, Амброзия и Слънчевата ферма. И стигнем до стотиците магазини за хляб с квас, които се появяват навсякъде из страната.

Общо взето, primal храненето е философия, която изповядвам отдавна и в момента се радвам, че вече си има име. Но, понеже аз съм още по-балансирана и от това, продължавам със следващата тенденция, която става все по-популярна по света:

Правилото 80-20

или казано по друг начин – любимият ми режим на хранене, който се базира на тезата, че „перфекционизмът е скучен“. Затова и правилото при нея е просто – ако приемем, че през 80% от времето се храниш по определен начин (независимо дали е primal, paleo, био, безглутеново или нещо друго), то в останалите 20% му отпускаш края и ядеш каквото си поискаш!

Свежо, нали! В действителност, това е начинът ми на хранене през последните години, благодарение на който запазих разсъдъка си и балансираният си подход в ежедневието. И разбира се – го препоръчвам горещо.

Единственият проблем с правилото 80-20 според експертите е, че хората често не знаят къде да дръпнат чертата и колко точно е 20%. Дали тези 20% са приложими всеки ден, като си хапнеш парче торта, или пък се броят калории, или пък е валидно за 20% от храненията в рамките на седмицата?

Разбира се, различните специалисти си го тълкуват по различен начин, но аз за себе си съм приела, че 20% са брой хранения в рамките на седмицата. Това означава, че от общо 21 хранения в седмицата (3 пъти на ден по 7 дни) имам 3-4, в които му отпускам края. Това може да е 1 цял ден например, в който ям каквото ми падне за закуска, обяд и вечеря.

Но в моя случай са по-скоро излизанията и хапванията навън, когато си позволявам пица, нещо сладко или каквото ми се яде в момента. Така балансирам и в рамките на деня, защото например мога да си изпия смутито за закуска, да хапна салата-ястие вкъщи за обяд, а вечерта да се поглезя на срещата с приятели.

Сред почитателите на правилото 80-20 (освен мен ;) са още Жизел Бюндхен, Миранда Кер, Оливия Мун, Джилиан Майкълс, Кейт Босуърт и много други…

А сега идва ред и на последният топ режим за 2017, който започна да нашумява миналата година, но тази достига нови висоти:

Средиземноморската диета

Като по поръчка за мен, защото според ДНК теста ми се оказа, че трябва да се храня точно така – с повече зеленчуци, риба и моно-ненаситени мазнини (зехтин, бадеми, …) и по-малко зърнени, бобови и наситени мазнини (месо, млечни и т.н.).

Средиземноморската диета е и единствената титулована от различни експерти, вкл. тези в Харвард, като истински здравословна и помагаща ни да постигнем дълголетие. При нея обаче все пак има някои противоречия кои точно храни попадат в менюто за всеки ден, и кои се хапват по-рядко, затова мисля да й отделя самостоятелен пост.

А сега по традиция, нека видим и какво представлява

Моят режим на хранене

Всъщност, той е точно комбинация от горните 3, но с още 1 изключително важно според мен условие – не спазвам стриктно, който и да е режим, а по-скоро персонализирам, за да се съобразя с личните си заложби и ям само храните, които са ми вкусни.

Тоест, внимавам с произхода на храната (primal) доколкото ми е възможно, спазвам правилото 80-20 и клоня към Средиземноморската диета. Но, от всички тези режими съм взела само нещата, които са ми истински вкусни и избягвам неподходящите за мен, дори и да влизат в режима (например млечните).

Затова и не се оплаквам и не се чувствам ощетена по какъвто и да било начин. В крайна сметка, когато менюто ти е изпълнено с вкусни храни – нямаш причина да се оплакваш, нали :))

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.