топ 3 на здравословните режими на хранене през 2017-та

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш от години следя какво се случва на здравословния небосклон по света, и тази година за първи път забелязвам нещо, което ми допада много – от крайностите, в които се намираха всички, изведнъж на световно ниво започна да се говори повече за по-балансиран подход в храненето. Точно като за нас, нали!

Затова реших да те запозная малко по-подробно с последните тенденции в здравословните режими на хранене (не използвам нарочно думата диета, защото тя визира нещо, което се прави временно, а днес ще обсъждаме постоянни режими на хранене).

И така, след като суровоядството, веганството, та дори и палео храненето започват полека да отшумяват, защото са твърде крайни и неподходящи за спазване за дълъг период от време, на тяхно място през 2017 виждаме да се появяват по-балансираните им събратя. Нека видим и кои са те:

Първобитен (primal)

е новото 20 в здравословните среди и е тук, за да замести палео храненето. Приликите между двата режима са, че и двата обръщат сериозно внимание на произхода на храната, като акценти са пасищното месо и яйца, както и био, биодинамично отглеждане на древни култури зеленчуци.

А разликите са в храните, които присъстват в менюто. И докато палео храненето разчиташе основно на месо и зеленчуци, то при primal храненето е позволено всичко – включително зърнени, бобови, млечни и т.н. Единственото изискване към тях е да са доколкото е възможно от древни култури и приготвени по древен метод (например хляб от лимец с квас, вместо пшеница с мая, кафяв/пълнозърнест ориз и т.н.) и да са отгледани по колкото се може по-натурален начин.

Звучи доста по-лесно изпълнимо за ежедневно хранене, нали :))

Та, ако решиш да се храниш по този начин и ти – в България вече има голям избор от подходящите продукти. Като започнем с био зеленчуците на Гимел, Софина и Моравско село. Минем през био млечните и яйцата на Хармоника, пасищните ферми за месо като Ливади, Амброзия и Слънчевата ферма. И стигнем до стотиците магазини за хляб с квас, които се появяват навсякъде из страната.

Общо взето, primal храненето е философия, която изповядвам отдавна и в момента се радвам, че вече си има име. Но, понеже аз съм още по-балансирана и от това, продължавам със следващата тенденция, която става все по-популярна по света:

Правилото 80-20

или казано по друг начин – любимият ми режим на хранене, който се базира на тезата, че „перфекционизмът е скучен“. Затова и правилото при нея е просто – ако приемем, че през 80% от времето се храниш по определен начин (независимо дали е primal, paleo, био, безглутеново или нещо друго), то в останалите 20% му отпускаш края и ядеш каквото си поискаш!

Продуктите, които създадохме за теб:

Свежо, нали! В действителност, това е начинът ми на хранене през последните години, благодарение на който запазих разсъдъка си и балансираният си подход в ежедневието. И разбира се – го препоръчвам горещо.

Единственият проблем с правилото 80-20 според експертите е, че хората често не знаят къде да дръпнат чертата и колко точно е 20%. Дали тези 20% са приложими всеки ден, като си хапнеш парче торта, или пък се броят калории, или пък е валидно за 20% от храненията в рамките на седмицата?

Разбира се, различните специалисти си го тълкуват по различен начин, но аз за себе си съм приела, че 20% са брой хранения в рамките на седмицата. Това означава, че от общо 21 хранения в седмицата (3 пъти на ден по 7 дни) имам 3-4, в които му отпускам края. Това може да е 1 цял ден например, в който ям каквото ми падне за закуска, обяд и вечеря.

Но в моя случай са по-скоро излизанията и хапванията навън, когато си позволявам пица, нещо сладко или каквото ми се яде в момента. Така балансирам и в рамките на деня, защото например мога да си изпия смутито за закуска, да хапна салата-ястие вкъщи за обяд, а вечерта да се поглезя на срещата с приятели.

Сред почитателите на правилото 80-20 (освен мен ;) са още Жизел Бюндхен, Миранда Кер, Оливия Мун, Джилиан Майкълс, Кейт Босуърт и много други…

А сега идва ред и на последният топ режим за 2017, който започна да нашумява миналата година, но тази достига нови висоти:

Средиземноморската диета

Като по поръчка за мен, защото според ДНК теста ми се оказа, че трябва да се храня точно така – с повече зеленчуци, риба и моно-ненаситени мазнини (зехтин, бадеми, …) и по-малко зърнени, бобови и наситени мазнини (месо, млечни и т.н.).

Средиземноморската диета е и единствената титулована от различни експерти, вкл. тези в Харвард, като истински здравословна и помагаща ни да постигнем дълголетие. При нея обаче все пак има някои противоречия кои точно храни попадат в менюто за всеки ден, и кои се хапват по-рядко, затова мисля да й отделя самостоятелен пост.

А сега по традиция, нека видим и какво представлява

Моят режим на хранене

Всъщност, той е точно комбинация от горните 3, но с още 1 изключително важно според мен условие – не спазвам стриктно, който и да е режим, а по-скоро персонализирам, за да се съобразя с личните си заложби и ям само храните, които са ми вкусни.

Тоест, внимавам с произхода на храната (primal) доколкото ми е възможно, спазвам правилото 80-20 и клоня към Средиземноморската диета. Но, от всички тези режими съм взела само нещата, които са ми истински вкусни и избягвам неподходящите за мен, дори и да влизат в режима (например млечните).

Затова и не се оплаквам и не се чувствам ощетена по какъвто и да било начин. В крайна сметка, когато менюто ти е изпълнено с вкусни храни – нямаш причина да се оплакваш, нали :))

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно!

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: