Bacillus coagulans: „булдогът“ сред пробиотиците

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес продължавам с една от най-любимите ми теми – пробиотиците, като за разнообразие, вместо да си говорим отново за тях по-генерално, ще обърна по-специално внимание на един много специфичен пробиотик. При това напълно заслужено, защото днес ще засегнем и една супер важна тема – чревният дисбаланс.

Както знаеш, здравето на храносмилателната ни система зависи от различни фактори, за които вече има отделни безплатни програми тук в сайта, като храносмилане и пропускливи черва. Но то може допълнително да бъде нарушено и от още нещо – когато е налице дисбаланс между полезните и патогенните бактерии в стомашно-чревния тракт, тема за която сме си говорили много, и за която също ще има отделна безплатна програма до края на годината.

Или да го кажем по друг начин – вечната битка между добри и лоши (полезни и патогенни) микроорганизми, също е отговорна за храносмилателния ни комфорт или дискомфорт, здравето на имунната система и вътрешните възпалителни процеси. И за да ни помогне ползите да са повече от негативите, на помощ идва пробиотикът Bacillus coagulans.

Защо Bacillus coagulans превъзхожда всички други пробиотици

И така, ако си чел/а тази ми статия за пробиотиците, то най-вероятно вече знаеш, че пробиотиците са деликатни същества и оцеляването им от капсулата до стомашно-чревния ни тракт е трудна задача за повечето от тях, изискваща специални грижи.

И тук идва първата голяма разлика между Bacillus coagulans и всички тях, защото за разлика от всички останали той е уникален тип пробиотик, който притежава естествен защитен щит, който действа като вид „бронежилетка“, за да запази целостта си по време на пътуването от капсулата, през стомаха и до червата. И оцелява през целия път без никакъв проблем.

Но това не е всичко. Bacillus coagulans е уникален в сравнение с традиционните пробиотици и заради още няколко важни причини. И първата е колонизация.

Колонизация

Проблемът с повечето пробиотични бактерии е, че дори когато успеят да пристигнат живи до червата, те имат много кратък живот и не успяват да ги колонизират бързо (т.е. да се размножат и установят), затова и се налага да се приемат редовно.

За разлика от тях, Bacillus coagulans е плодовит колонизатор, който веднага след като попадне в червата започва да се размножава, да колонизира чревния тракт и да води битки като неутрализира патогенните микроорганизми и прави място за полезните, добрите пробиотици. Което означава, че ползите от приема на всички Lactobacillus и Bifidobacterium са подобрени и подсилени с помощта на B.coagulans.

Ползи за организма

Самият B. coagulans не е само пробиотик, подсилващ ефекта от останалите. Той самият също има много ползи за здравето и дори се води мощен имуномодулиращ и противо-възпалителен пробиотик.

Но редом с тях, една от може би най-важните му ползи е свързана с антибактериалните му свойства, защото медицински изследвания доказват, че той безупречно се справя със задачата като неутрализира редица патогенни бактерии, сред които дори скандалните Listeria, Candida и H. Pylori, както и устойчивите на антибиотици “superbugs“ (супер бактерии), бичът на 21 век, като Staphylococcus aureus (MRSA).

Продуктите, които създадохме за теб:

Това, което прави B. coagulans още по-специален обаче е фактът, че той произвежда една изключителна форма на млечна киселина, известна като L+ оптичен изомер, за която проучванията показват, че е още по-мощна при разграждането на храните и подобряването на тяхната смилаемост в сравнение с обикновената млечна киселина, тоест подобрява разграждането и усвояването на ценните вещества от храните.

L+ оптичен изомер е показал също, че значително:
– подобрява кръвообращението,
– нормализира киселинността на стомашния сок,
– поддържа оптималното pH в червата,
– подобрява перисталтиката,
– подпомага имунната система,
– предпазва от хронични заболявания и
– спомага за образуването на важни витамини от вида B, и по-специално за производството на витамин В12.

Медицински изследвания свързват B. coagulans още с намаляване на стомашно-чревните симптоми при възрастни с хронични проблеми, като болка и газове.

Както и го водят силно ефективен срещу колит, индуциран от Clostridium difficile, като дори помага да се предотврати повторната му поява.

Друг често срещан и свързан със стомашно-чревния тракт проблем е синдром на раздразнените черва или IBS, при което изследователите отбелязват, че добавянето на B. coagulans в продължение на 90 дни към режима е довело до значително намаляване не само на диарията, но и на други симптоми на IBS, като подуване на корема, повръщане, болка в корема и необичайна честота на изпражненията. Редом с IBS, B. Coagulans се използва още при болестта на Крон и улцерозен колит.

B. Coagulans се използва и за лечение на диария, причинена от прием на антибиотици, ротавирусни инфекции при деца, диария при пътувания и др.

В областта на сърдечно-съдовото здраве B. coagulans е изследван за поддържането на добри нива на холестерола, което спомага за намаляване на серумните нива на „лошия“ холестерол (LDL), като същевременно повишава серумните нива на „добрия“ холестерол (HDL).

Допълнителното лечение с B. coagulans се води безопасно и ефикасно и при хора, страдащи от ревматоиден артрит, при които B. coagulans подобрява нивата на болка, намалява нивата на CRP и подобрява способността на движение при ходене и изпълнение на ежедневните дейности.

Храни богати на Bacillus coagulans

По презюмпция, B. Coagulans би трябвало да присъства в някои натурално ферментирали храни, като кефир, комбуча и кисело зеле. Дали обаче е наличен в тях и колко, е въпрос на изследване на всеки конкретен продукт по отделно.

Прием

За целите на изследванията цитирани тук, приемът на B. Coagulans е бил средно 10 или 20 mg (1 или 2 милиарда CFU), което е и препоръчителната доза при дългосрочен прием, но в някои случаи са прилагани и мега дози от по 10 милиарда CFU под лекарски надзор.

Също е важно да се отбележи, че при някои от тях, като например как се отразява при ревматоиден артрит, той е бил част от цялостен протокол с хранителни добавки, като освен него хората в изследваната група се са приемали още витамините А, В, С, Д, Е, фолиева киселина и селен.

За да черпим максимум ползи от приема на B. Coagulans повечето медицински изследвания установяват минимум от 90-дневен редовен прием (3 месеца) с нормални дози, като не са забелязани странични ефекти и при дългосрочен прием от няколко месеца и нагоре.

Взаимодействия

Приемът на антибиотици, разбира се, подтиска всички пробиотици, включително B. coagulans, затова е добре да има поне няколко часа разлика между приема на B. Coagulans и антибиотици.

И има изследвания, показващи, че може да повлияе на медикаментите за подтискане на имунната система, като намали действието им. Подобни са azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), cyclosporine (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), prednisone (Deltasone, Orasone), corticosteroids (glucocorticoids) и др., затова ако приемаш такива – не използвай B. coagulans заедно с тях.

Финални заключения и лично мнение

Казвала съм го много пъти, но мисля че малко повторение от време на време не вреди – здравето на организма ни е сложен процес, за който са отговорни редица различни механизми и аз лично не вярвам, че който и да е подход, приложен сам по себе си, може да е максимално ефикасен. Пък бил той и толкова мощен като B. coagulans. Затова по-скоро бих разчитала на него като на част от цялостен режим.

И все пак, B. coagulans е един разкошен пример на качествен и мощен пробиотик, който в комбинация с едно здравословно и балансирано меню, храна богата на ценни вещества и отношение от всеки един от нас към храносмилането и баланса на чревната микрофлора, има капацитета да се окаже стъпка към фонтана на здравето, за който всички си мечтаем.

Защото Bacillus coagulans наистина е булдог. Подобрява храносмилането, бори се с патогените, прави място на добрите и освобождава L+ оптичен изомер, като по този начин влияе положително и на други системи, извън храносмилателната.

Затова и днес, B. Coagulans се нарежда сред елементите ключови за здравето ни и е наричан от не един и двама специалисти “хранителния кофактор”, който липсва на организма за по-здравословен, по-силен и по-жизнен начин на живот.

P.S. В Daily има 10 mg Bacillus coagulans, а в ONE са налични всички останали пробиотици, на които B. Coagulans прави място, затова и двете добавки могат спокойно да се приемат заедно, за да си помагат една на друга.

Използвани източници:

Bacillus coagulans: a viable adjunct therapy for relieving symptoms of rheumatoid arthritis according to a randomized, controlled trial - link

Bacillus coagulans MTCC 5856 supplementation in the management of diarrhea predominant Irritable Bowel Syndrome: a double blind randomized placebo controlled pilot clinical study - link

Effects of dietary fiber with Bacillus coagulans lilac-01 on bowel movement and fecal properties of healthy volunteers with a tendency for constipation - link

Bacillus coagulans GBI-30, 6086 limits the recurrence of Clostridium difficile-Induced colitis - link

BACILLUS COAGULANS, WebMD - link

Optimizing Digestive Health - link

Bacillus Coagulans: A Resilient Probiotic for Maximum Digestive Support - link

NCBI, Bacillus coagulans, resources - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: