Как да скулптурираме тялото с термогенеза чрез охлаждане

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес продължавам темата за термогенезата или как да скулптурираме тялото, без да изпадаме в крайни режими на хранене и изтощителни тренировки. Както обещах тя ще е разделена на 2 – термогенеза чрез охлаждане на тялото и термогенеза с помощта на определени храни. Втората тема, очаквай в събота, а днес ще си говорим за охлаждането и как може да ни помогне то.

По този въпрос има интересен TED talk на учения от NASA – Ray Cronise, What’s the ‘coolest’ way to lose weight, който твърди, че използвайки тялото си като термостат и правилно излагайки го на студ, увеличаваме драстично загубата на тегло.

Cronise дава за пример олимпийския шампион Майкъл Фелпс и диетата му от 8-10 000 калории, въпреки която той остава слаб. „Тогава разбрах, че студената вода, в която тренира всеки ден, принуждава организма на Фелпс да се бори постоянно, за да поддържа температурата си”, казва той пред публика от медицински експерти…

Единственият проблем с охлаждането е, че на теория звучи добре, но на практика е доста трудно приложимо, защото нека не се заблуждаваме – кой обича да му е студено… А за да активираме кафявата мазнина и да включим в режим термогенеза се налага да стоим на температура, която не просто да е леко по-хладна, а такава, която ще ни накара да треперим от студ

И според основните източници, вариантите са:

На първо място, с най-силен ефект на термогенеза, е потапянето в студена вода – басейн, море, вана и т.н. При потапянето, тялото се охлажда най-бързо, кафявата мазнина (BAT – brown adipose tissue) се активира веднага и започва да гори калории.

На второ, са студените или контрастни душове, при които ефектът е по-забавен, но все още силен, заради наличието на вода, която се води най-ефективна за постигането на термогенеза чрез охлаждане.

И на последно място е охлаждането чрез студена температура на възхуда, което отнема най-много време за активиране на BAT и изисква температура от 19 градуса по Целзий, ако човек е облечен само по тениска.

Темата е доста сериозна и наистина изисква много адекватно и правилно излагане на студ, за да НЕ си навреди човек, затова ако ти е интересно – пиши, ще потърся по-подробна информация и ще пиша по нея отново.

При излагането на студено обаче се сблъсках и с проблем – оказва се, че ефектът от охлаждането зависи от това колко кафява мазнина (BAT) има във всеки един от нас, и ако някой може да изгори 400 калории от потапянето в студена вода, то при друг ефектът може да е едва 40 изгорени калории. Като генерално правило – младите имат повече кафява мазнина, а 50 годишните имат съвсем малко от нея.

Продуктите, които създадохме за теб:

Тоест, отслабване чрез охлаждане се води по-скоро метод за младото поколение от гледна точка на ефективност и евентуални проблеми свързани със здравословното състояние на всеки един от нас.

Затова, за всички над 50, по-добрият подход е термогенеза с помощта на определени храни – както обещах, ще публикувам пълният списък в събота, така както го споделиха на конгреса на ESPEN.

Скулптуриране на тялото чрез охлаждане обаче ми звучеше твърде примамливо, за да се откажа лесно, затова продължих да търся информация по темата и проучвайки допълнително ефекта на термогенеза чрез охлаждане, се натъкнах и на медицинска информация за криолиполиза – неинвазивна процедура, която е едно ниво над нормалното охлаждане, и която на този етап се води както безопасна, така и изключително ефикасна с висока степен на удовлетвореност на пациентите, и не зависи от възрастта.

Процедурата е създадена от учените на университета в Харвард д-р Дитер Манщайн и д-р Р. Рокс Андерсън. Двамата изследователи първоначално са се заинтересували от състояние, известно като „psiculle panniculitis“, което кара кърмачетата да показват признаци на загуба на мазнини в бузите след смучене на ледени близалки.

След много опити и грешки, лекарите успяват да установят връзка между излагането на студени температури и намаляването на локализираните мастни натрупвания. Тоест, за разлика от термогенезата чрез охлаждане, при криолиполиза можем да решим точно в кой участък от тялото искаме да намалим обема.

В усилието си да разграждат мазнините без да навредят на съседните структури на тялото, Манщайн и Андерсън създават прототипно устройство, което дава невероятни резултати при температура от -7°C. Експериментът е бил приветстван с голям успех и така малко по-късно се ражда криолиполизата. Съществуват няколко технологии, чрез които може да бъде извършвана терапията. Те работят на един и същ принцип, и се различават само по температурата, която използват, продължителността на терапията, и големината на зоната, която може да се третира на един път.

Най-старата и най-разпространена в САЩ е процедурата CoolSculpting. В Европа и България най-популярна и резултатна се оказа технологията CoolTech, която работи на – 8°C, позволява третиране на две зони наведнъж, и към днешна дата с нея са извършени десетки клинични проучвания и над милион успешни процедури за премахване на мазнини в определени зони на тялото.

Мисля, че няма да те изненадам, че след като научих горното, темата ми стана изключително интересна и реших, че искам да разбера малко по-добре процесите на охлаждане и криолиполиза.

За охлаждането ще пиша тепърва още, като споделя какво може да прави всеки един от нас безопасно, но преди това, нека видим и разликите между двете – охлаждане и криолиполиза, за чиято цел се свързах с един от експертите в областта на криолиполизата в България – Д-р Валентина Трачева от bodyaesthetics.bg


Д-р Валентина Трачева е лекар по дентална медицина, посветен на цялостната здравословна грижа за естетическия вид на кожата, тялото и лицето. Tя проучва и практикува неинвазивни машинни процедури за оформяне на тялото и събира в своя Лазерен център Body Aesthetics екип от професионалисти с медицинско образование и специализация в областта на естетическите процедури, с които посещават множество форуми и обучения.

Надя: Доколкото разбирам, охлаждането помага на организма да намалява обема на мастните клетки, чрез ефекта на термогенеза, но дори и тогава, мастните клетки все още са налице. Има ли нещо, което можем да направим, за да ги премахнем напълно, да намалим реално броя на мастните клетки в тялото си, така че те никога повече да не се връщат?Д-р Валентина Трачева: Всички знаем, че когато отслабваме, дори и да казваме, че сме „стопили мазнините“, това на практика не се случва. Мастните клетки не намаляват като брой, а променят размера си – стават по-малки, защото изхвърлят част от съдържанието си. Броят им е генетично заложен, но до определена възраст организмът може да трупа нови мастни клетки. Това обикновено се случва до пубертета. След това, при напълняване или отслабване, само променяме обема на мастните клетки – те нарастват няколкократно спрямо размера си.

Оттук следва изводът, че колкото повече клетки имаме, толкова повече клетки ще увеличат обема си, т.е. – ще напълнеем повече. И още нещо – това напълняване често се случва в конкретни зони, които колкото и да отслабваме, не се „стопяват“, а започнем ли отново да качваме, първо там трупаме, именно поради по-големия брой мастни клетки.
 


Развитието на технологиите в областта на естетическите процедури от десетилетие вече предлага безопасен и много ефективен начин да преборим и да “стопим” наистина тези клетки, но чрез замразяване. Това става чрез неинвазивна (не нарушава повърхността на кожата), неоперативна процедура, наречена криолиполиза. Cryo – означава “леден”, “замразявам”, “охлаждам”, а Lipolysis – означава разрушаване на мастната клетка (или други липиди), при което се освобождават мастни киселини.

Апаратът, с който най-често се извършва процедурата в Европа, се нарича CoolTech и е създаден от испанската компания за медицинска апаратура Cocoon Medical, той притежава всички американски и европейски медицински сертификати за качество и безопасност (FDA, CE и т.н.), а самата процедура не крие опасност, ако се извършва от сертифицирани медицински лица. 


Процедурата криолиполиза представлява контролирано замразяване на участък от тялото. В избраната зона поставяме апликатор, който с вакуум засмуква излишните мазнини и ги охлажда до температура от – 8 градуса. Мастните клетки в зоната кристализират, което води до тяхната апоптоза – клетъчно разрушаване.

При това охлаждане се атакуват само мастните клетки. Всичко останали тъкани са предпазени по няколко начина. По време на процедурата се използва специален криогел и криолист, с които се предпазва кожата в зоната. Апликаторът използва вакуум и налягане, благодарение на което допълнително се предпазват вътрешните органи, защото зоната остава ограничена вътре в апликатора. Всичко това намалява временно циркулацията на кръв в зоната, което не само я защитава допълнително, но действа и като анестезия – по време на терапията зоната е абсолютно безчувствена. Процедурата е с ефект на липосукция и често се нарича и неинвазивна или студена липосукция, тъй като няма възстановителен период, не се прави под анестезия, не се нарушава целостта на кожата, ценово е далеч по-достъпна, а и няма болка, дискомфорт или възстановителен период.

Надя: И след като са премахнати с криолиполиза, те никога повече не се връщат в зоната на третиране?


Д-р Валентина Трачева: Да, точно така. След една процедура криолиполиза се унищожават от 30% до 40% от мастните клетки в зоната, а след три (колкото е максимумът процедури на една зона за една година), се унищожават до 70% от мастните клетки в зоната. Веднъж унищожени, тези клетки не могат да се възстановят.

Но това не означава, че при неправилен хранителен режим и следващо напълняване няма да има промяна в обиколката в третирания участък. Все пак на това място остава едно необходимо и полезно количество мастни клетки, които все още имат свойството да увеличават обема си. Ценното обаче на процедурата е, че те са с 30-70 % по-малко от първоначалния им брой и дори и да напълнеем в областта, то няма да е до предишните размери.

Тук може би е мястото да допълня, че изискването за провеждане на процедурата е да има минимум 20 мм. подкожна мазнина, измерена в кожна гънка в зоната, за да останем в здравословни граници на отслабването. Тялото има нужда от мазнини в умерено количество.


Това, което даваме като съвет на клиентите ни е, че не е необходимо да спазват диета, за да действа процедурата, но е добре да се придържат към хранителен режим, при който не повишават теглото си. Това е единственото условие процедурата да действа.

Надя: Може ли да ни обясните малко по-подробно какво представлява процеса и кога можем да очакваме резултати?


Д-р Валентина Трачева: Процесът, който предизвикваме при замразяване на мастните клетки, е апоптоза – разрушаване на клетките. Апоптозата е естествен процес в организма, и ако не е предизвикана, се случва при нормалното развитие и стареене на клетката. Тя действа като механизъм за поддържане на клетъчните популации в тъканитe и като защитен механизъм в следствие на неблагоприятни условия за живот на клетката.

Замразяването на мастните клетки се явява точно такова неблагоприятно условиe. При температура от -8 градуса по Целзий замръзват част от мастните киселини в клетката и тя губи функциите си, след което настъпва апоптоза – програмирана клетъчна смърт.

Мастните клетки, които са замразени по време на Cooltech процедурата, постепенно напускат тялото чрез естествен процес на елиминиране. Това не натоварва организмa на здрав човек, защото този процес е бавен – продължава около два месеца, но зависи и от метаболизма на съответния човек, от неговата възраст и цялостно състояние. Това е и причината да очакваме резултатите от криолиполизата с Cooltech най-рано месец след процедурата, като оптималните резултати се постигат и виждат за два, дори и два месеца и половина по-късно. Въпреки че повечето хора са нетърпеливи да видят крайните резултати, аз обичам да обяснявам предимствата на бавното изчистване на мъртвите клетки. От една страна, това е здравословният начин за организма, по същият начин се извеждат токсини или отпадъчни вещества, когато отслабваме със спорт и диета. От друга страна, това предотвратява прекомерното увисване на кожата. Представете си в рамките на една липосукция всички клетки се отстраняват за няколко часа и кожата видимо провисва. С криолиполизата даваме време на кожата да произведе еластин и колаген едновременно с изхвърлянето на мъртвите клетки и отпускането не е в такива големи размери.

Надя: Има ли противопоказания, хора, за които не е подходяща?Д-р Валентина Трачева: Въпреки че е неинвазивна процедура и не крие рискове при здрави хора, противопоказания за извършване на процедурата има.

Тъй като терапията е базирана на замразяване, тя не е подходяща при хора, които имат студови алергии или кожни заболявания в желания участък за третиране. При сериозни чернодробни, бъбречни или сърдечни заболявания процедурата не се прави с цел превенция и предпазване от ненужно натоварване на организма.

Процедурата не се извършва и при бременни и кърмещи. За дами след раждане препоръчваме да изчакат да се възстанови хормоналния баланс, за да сме сигурни в ефективността на процедурата. Пак заради хормоналния дисбаланс не се правят процедурите в случай на неконтролиран диабет, Хашимото или други заболявания на ендокринната система.

При разширени вени в областта на бедрата, тази зона не се третира, но ако на корем или паласки, например, няма проблемни вени, можем да направим процедурата. За по-специфични случаи или когато нещо ни притеснява, винаги препоръчваме клиентът да направи консултация със съответния специалист, който да позволи да преминем към терапията.


Преди всяка процедура се прави подробна консултация с нашите терапевти, за да сме сигурни, че процедурата ще бъде безопасна и ефективна, правим измервания и тестове, за да обясним на всеки какви резултати може конкретно той да очаква.

Надя: Срещнах информация в интернет, че някои хора се опитват да прилагат т.нар. домашна криолиполиза, като слагат лед на определени части от тялото си. Възможно ли е да заместим професионалната криолиполиза с домашна такава?


Д-р Валентина Трачева: Не само че не може да бъде заместена професионално направената процедура криолиполиза с домашни методи, но може и да бъде доста опасна.

При криолиполизата с Cooltech, освен охлаждането се използва и вакуум с високо налягане, чиято цел е да намали кръвоснабдяването в зоната и да изолира само мастната тъкан. Предпазването на кожата е от голямо значение, за да не се увреди от продължителното излагане на студ. Освен това, за да е ефективна процедурата, тя трябва да бъде извършена при контролирана постоянна температура и да продължи точно определено време (при Coolteck продължителността е 70 мин., освен за зона двойна брадичка, за която продължителността е 40 мин.).


Тук трябва да споменем, че това е доста разпространена процедура, но за да бъдете сигурни, че тя ще бъде изпълнена правилно, ще бъде ефективна и най-важното – безопасна за вас и вашето здраве, трябва да избирате внимателно и правилно местата, на които се доверявате. За да избегнем риска от грешки, ние да работим с екип, в който всички терапевти са с медицинско образование, преминали са успешно курс за провеждане на терапията и имат сертификати от производителя на апарата.

Следването на протокола за безопасност, предоставянето на информация за рисковете от процедурата, внимателните измервания и използването на индивидуално опаковани еднократни защитни мембрани е нещо, за което самите пациенти могат да следят и да питат преди процедурата.

Надя: След като мастните клетки са премахнати и зоната е намаляла като обем, какво се случва с излишната кожа там и можем ли направим нещо по въпроса?Д-р Валентина Трачева: Вече споменах, че тъй като резултатът от Cooltech се развива бавно във времето и след една процедура не се унищожават 100 % от клетките в зоната, то не се получава „изпразване“ на мястото, което е третирано и кожата има време за реакция – да синтезира на колаген.

Процесът на производство на колаген може да бъде стимулиран и чрез допълващи процедури. При нас използваме Velashape III – много известна в света процедура, която е ненадмината по резултати за справяне при отпусната кожа и целулит. Апаратът използва двуполюсна радиочестота и инфраред светлина, които достигат в дълбочина до 1.5 см, с което подпомагат процесите на свиване на клетките, останали в мастната тъкан след криолиполизата.

По време на процедурата загряваме тъканта до 45 градуса терапевтична температура – това е нужната температура в дълбочина, за да предизвика неоколагенезa – естествен процес водещ до образуване на нов колаген и еластин – видимо стягане и уплътняване на кожата. А ролковият масаж на Velashape III действа стимулиращо за лимфната система, с което се ускорява лимфния дренаж на отпадните продукти от разрушаването на мастните клетки и тяхното отделяне. Така се засилва и ускорява и ефекта от загуба на сантиметри след криолиполиза.

Надя: Благодаря много Д-р Трачева за разясненията, беше изключително интересно и полезно!

Това беше от мен за днес, очаквай в събота и продължение на темата с пълен списък с храни, с чиято помощ можем да постигнем ефект на термогенеза и чрез храна, а ако имаш желание да се свържеш лично с Д-р Валентина Трачева и специалистите от Body Aestetics, можеш да ги намериш тук – bodyaesthetics.bg.

Разкошен ден,
Надя

P.S. А вече може да се възползваш и от 10% отстъпка на всички самостоятелни процедури в BodyAesthetics с код Nadia10 (отстъпката не е валидна при промоционални пакети или ако има други оферти).

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: