Какво е ретинол и защо го искаме в ежедневието си

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес имам 2 разкошни новини – първо, дългоочакваната статия за ретинола, по която работим от над месец насам е тук, за да може кожата ни да изглежда по-млада, по-здрава и като цяло по-добре от всякога.

И на второ – в сайта вече ще има и други автори, освен мен, за да можеш да следиш повече експертни гледни точки от различни сфери – от лекари до специалисти в други области. И то не само като интервюта, ами и като авторски публикации. И днес е първата от тях, на Жени Димова, със статия за ретинола :))

––––-

Жени Димова е “нещотърсач” и е тук, за да ни помогне да направим информирания избор, който заслужаваме по теми като мода, красота, природосъобразност и др.

––––-

Един от най-великите умове, съществувал някога, една от най-ярките и влиятелни личности на 19 в. Фьодор Достоевски е казал “Красотата ще спаси света”. Два века по-късно ние все още се надяваме, че това е възможно и опитваме да съхраним красотата за по-дълго. Но как?

Да, тази седмица ще си поговорим за красотата. И за една чудодейна съставка, все по-активно използвана от производителите на козметика, която има за цел да се бори със стареенето на кожата, а именно РЕТИНОЛЪТ.

Знам, красотата отвътре е по някакъв начин по-съществена, но аз мисля, че не бива да подценяваме и външната такава. Тук имам предвид по-конкретно грижата за кожата на лицето.

И така, тази седмица в поредица от 2 статии, ще си говорим за:

(На 21.11) Всичко, което научих за ползите от включването на козметика с ретинол в ежеднените ни ритуали за разкрасяване.

(На 23.11) Надя и аз ще ви споделим личния си опит след едномесечно използване на висок клас козметика с ретинол.

Ретинол – споменаването на тази дума предизиква противоречиви реакции, дори бих казала страх. Истината е, че няма достатъчно информация за това какво точно представлява витамин А или ретинолът. Каквито и да са мненията за него обаче, едно е ясно – дерматолозите мислят за него като за чиста магия.

Но наистина знаем ли какво точно прави ретинолът? И наистина ли знаем защо трябва да го използваме или защо повечето дерматолози го смятат за вълшебна субстанция?

Продуктите, които създадохме за теб:

Какво е ретинол и защо го искаме в ежедневието си?

Безценна съставка в грижата против стареене на кожата, ретинолът е суперзвезда, която помага за намаляване на появата на фини линии, бръчки, големи пори – списъкът е дълъг. Дерматолозите и козметиците отдавна са го поставили на пиедестал.

Често срещаме ретинола под различни наименования, което създава известно объркване, когато се опитваме да разберем кое е най-доброто за нашата кожа и кои продукти имат тази съставка в тях.

Днес ще се опитам да ви разкажа всичко (без претенция за изчерпателност, защото темата е дълга), което научих, консултирайки се с различни експерти и мисля, че е добре да знаем, за да се чувстваме по-уверени и информирани когато избираме продукт с ретинол. И за да може кожата ни да изглежда по-млада, по-здрава и като цяло по-добре от всякога.

Ретинолът или познат още като витамин А е мастноразтворим витамин, жизнено необходим за добро зрение, здрави коса и кожа, както и за работата на имунната система. Дерматолозите обясняват подмладяващия му ефект с това, че той не само стимулира образуването на колаген, но и забавя неговото разграждане.

А ето кои са основните ползи, до които може да доведе системната употреба на продукти, съдържащи ретинол, в ежедневието ни:

Успешно се справя с проблема “акне”

Той не само регулира омазняването на кожата, но също така свива порите и ги предпазва от запушване и цялостно променя вида и структурата на кожата.

Ретиноидите, специализирани в борбата с акнеични кожи обаче са по-агресивни, затова е най-добре да се използват само след предварителна консултация с дерматолог и/или специалист-козметик.

Редуцира бръчките

Той не само изглажда настоящите фини линии и бръчки, но също така подобрява плътността и заздравява кожата, като дори и кожата на момичетата 40+ става видимо по-здрава и плътна.

Озарява кожата

Той стимулира обновяването на кожата на клетъчно ниво, разкривайки по-свежа, гладка и, съвсем буквално, по-нова, подмладена кожа.

Намалява видимостта на тъмните петна и белезите

С течение на времето изравнява тена, изсветлява слънчевите петна, коригира успешно белези от акне и хиперпигментация.

Увеличава производството на колаген

Стимулира клетките да произвеждат повече колаген и еластин – основните отговорници за красивата, гладка и еластична кожа.

Не всички ретиноли притежават еднаква мощ…
или видове ретиноиди

Когато говорим за козметика, която съдържа ретиноиди, най-често чуваме да бъдат споменавани различни видове като Retinol, Retinaldehyde, Tretinoin и други. Но какво всъщност представляват тези сложни названия?

Всъщност ретиноиди е общото наименование на цялото семейство деривати на Витамин А. Затова и тук ще използваме думата ретиноид, когато говорим за цялото семейство, и конкретния вид, ако става въпрос само за него.

Проблемът е, че видовете са много, някои марки използват свои патенти и всичко това накуп може да направи избора на подходящ продукт за грижа за кожата, съдържащ ретиноиди, изключително объркващ, и да го превърне в истинско приключение.

И все пак, най-често срещан е ретинолът, който е от групата на ароматните мастноразтворими ретиноиди за локално приложение, в която влизат още алитретиноин, третиноин, изотретиноин и ретиналдехид.

За козметични цели обикновено се използват ретинолът и ретиналдехидът, а за лечение на различни дерматологични заболявания – третиноинът, изотретиноинът и алитретиноинът. Последните 3 се водят най-силни и затова не е добра идея да си ги самоназначаваме, а е редно да се използват под надзора на специалисти или по тяхна препоръка.

А ето кои са най-често срещаните

Видове ретиноиди:

Retinoic acid (Ретиноева киселина)

Ретиноид, който обикновено се изписва само с рецепта, по-известен като Retin-A. Най-ефективната съставка в борбата със стареенето на кожата, която познаваме, но и с най-силна реакция от кожата. А като нейно допълнително предимство е превенцията и лечение на акне.

Retinaldehyde | Retinal (Ретиналдехид | Ретинал)

Следващ по сила ретиноид, защото не е необходимо трансформирането му в ретиналдехид, а след това в ретионоева киселина, както при ретинола, за да действа по-бързо. Проблемът е, че формулата на Ретинал може да бъде твърде нестабилна и много малко компании са намерили начин да я използват адекватно.

Retinol (Ретинол)

По-слаб от ретиналдехида, но достатъчно силен, за да е най-масово използваният ретиноид, който се продава свободно и не изисква рецепта. Причината за това е, че ретинолът първо трябва да се трансформира в ретиналдехид и след това в транс-ретиноева киселина по метаболитен път в кожата, за да бъде ефективен.

Този процес изисква редица стъпки, поради което ретинолът се счита за по-слаб от ретиноевата киселина. Затова и е добра идея да се използва в по-високи концентрации и за по-дълъг период от време, за да бъдат постигнати подобни резултати, като тези с ретиноевата киселина.

Съществуват обаче и ретиноли от ново поколение. Те обикновено са фирмени патентовани формули, чиято цел е да избегнат нежеланите последствия от използването на старите формули ретинол и често са разделени на проценти, означаващи концентрацията на активното вещество.

Например, могат да бъдат разделени на Retinol 0.2% | Retinol 0.3% | Retinol 0.5% | Retinol 0.6% | Retinol 1.0% и т.н., като целта е да се започне с по-ниска концетрация, която постепенно може да се увеличава. Възрастта също е взета под внимание, за да знаем до къде да стигнем (като сила на ретинола) и обикновено е нещо като:

Retinyl palmitate (Ретинил палмитат)

Най-слабият ретиноид, който е комбинация от ретинол и палмитинова киселина (мастна киселина). Той често се добавя в продукти, за да подпомага дейността на други съставки като витамин С, гликолова киселина и хиалуронова киселина.

Други

Съществуват и патентовани формули с фирмени наименования, които са запазена марка за някои компании, произвеждащи продукти с ретиноиди, като Retinyl retinoate, Granactive Retinoid и т.н. Ако попаднете на такива е добре да се запознаете с тях директно в сайта на производителя, за да разберете какво точно представляват, как са постигнали новата формула и с какво се различава от другите.

Как да започна, ако съм начинаещ?

В идеалния вариант – бавно, с надграждане и само вечер!

Специалистите съветват да се започне с по-лека формула (например ретинол до 0.3%), която може постепенно да се увеличава. Да, така резултатите ще са видими по-бавно, но търпението е висша добродетел, така че си дайте време.

Другото златно правило за начинаещи е в продължение на 6 седмици да се надгражда честотата му на използване. В началото – 2 пъти седмично вечер, след това през ден за седмица-две и накрая – всяка вечер.

И ВИНАГИ, винаги използвайте слънцезащитен продукт през деня, особено ако вечер сте нанасяли продукти, съдържащи ретиноид.

Как да изберем най-добрия ретиноид?

Основните предизвикателства пред производителите на продукти съдържащи ретиноиди са как да намалят чувствителността на кожата и как да стабилизират продуктите си, имайки предвид присъщата нестабилност на ретиноида като химическо вещество.

Затова, спeциалистите съветват да изберем свеж продукт, произведен преди не повече от 12 месеца, който е бил съхраняван на стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина, и отоплителни уреди, както и в бедна на кислород среда (напр. в мастна среда под формата на серум).

Първичната опаковка трябва да има здрава конструкция и да притежава естествени филтрационни свойства на UV лъчи, каквито са кафявите стъклени опаковки или алуминиевите туби.

Вторичната опаковка трябва да е картонена и да блокира достъпа на светлината, за да предпазва продукта докато е в магазинната мрежа.

Кога е добре да започнем да използваме продукти съдържащи ретиноид?

По този въпрос имам една добра и една лоша новина. И така… Добрата новина е, че когато открием подходящите продукти за нашата кожа и сме достатъчно постоянни в грижата за нея – има шанс да забавим движението на часовника.

Лошата новина, според някои експерти, е че ако не сме на 25, вече е късно :))), така че може би е време да запазим час за консултация при дерматолог или козметик, и да действаме.

От друга страна никога не е късно да започнем, защото както си говорихме малко по-нагоре, съществуват концентрации подходящи за всяка възраст и подхода винаги е индивидуален. Просто отнема повече време, защото едно е да поддържаме добрият вид на кожата, а съвсем друго – да се опитваме да го възстановим. Нали?

При продължително използване на продукт с ретиноиди можем да видим подобрение на фините линии, бръчките, тонуса на кожата и текстурата, тъй като те укрепват кожната ни бариера. Кожата става толерантна към първоначалните ефекти на ретиноидите с течение на времето, така че дори чувствителната кожа може да бъде “научена” да ги толерира.

Странични ефекти

И накрая – трябва да бъдем особено внимателни и в никакъв случай да не използваме продукти с ретиноиди (под каквато и да е форма) по време на бременност и кърмене.

Хората с чувствителни кожи и кожни заболявания също е задължително да подходят с нужното внимание към темата и да се доверят на специалист, за да са сигурни, че правят най-доброто възможно за себе си.

Консултацията е важна!

А ако все още се колебаете, то бъдете сигурни, че винаги е добра идея да се консултирате със специалист преди да си купите продукт, който не е подходящ за Вас. Особено, ако сте начинаещ.

Например, ние с Надя, започнахме с 0.3% ретинол по горната схема и все още сме на него, въпреки, че не сме точно на 25 ;))) Решихме да се доверим изцяло на Стела от facecare.bg, която предвид спецификите на нашите типове кожи ни препоръча доста различни продукти, както и редуването на някои за максимален и бърз резултат, но повече за това – в следващата публикация.

Така че, очаквайте още тази седмица продължението на темата с личното ни мнение (моето и на Надя) след 1-месечно използване на продукти с ретинол, а в най-скоро време и отговори на най-често задаваните въпроси за ретинола, като дали кожата става по-чувствителна, може ли да се поставя в зоната около очите и т.н.

Използвани източници:

RETINOL & RETINOIDS DECODED: THE SKIN EXPERTS' GUIDE - link
Pangea Laboratories Ltd, Medik8, pdf file
Стела Куцарова от facecare.bg
Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety - link
Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol) - link
One-year topical stabilized retinol treatment improves photodamaged skin in a double-blind, vehicle-controlled trial - link
Retinoid therapy for acne. A comparative review - link
Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Жени Димова е “нещотърсач”. Помага на модерните заети хора да направят информирания избор, който заслужават по теми като мода, красота, природосъобразност и др.

Още публикации: