Как влияят хормоните на красотата на кожата и 5 идеи за справяне с тях

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес продължаваме поредицата от публикации, чиито автор е Стела Куцарова – козметик и консултант във facecare.bg. Човекът, който подбира персонално козметиката за моята кожа и чиято мисия е да помага на съвременната жена да избере точните продукти за домашна грижа, с които да запази младежкото си излъчване. Искрено вярвам, че Стела е козметикът, който може да помогне и на теб, както с безплатните статии, които ще публикуваме тук, така и с личния и персонализиран подход в нейния онлайн магазин.

–––

Работя с жени вече 16 години и през последните години все по-често наблюдавам при клиентите си проблеми с хормоните, цикъла и ранно навлизане в перименопауза/менопауза. Освен като козметик, но и като жена на прага на 40-те се интересувам от темата и това как да противодействам, да забавя или да омекотя тези процеси.

Защото вярвам, че чрез храната и промяна в начина на живот можем да забавим неизбежното или поне да им помогнем да настъпят тогава, когато наистина трябва.

Естествено, тук ще си говорим за настъпващите кожни промени и как да им противодействаме. Като още тук ще ви кажа, че за мен като козметик, битката е предварително изгубена, ако клиента не се грижи и за вътрешното състояние на организма си. Затова, ако наистина искате хубава и здрава кожа първо се запознайте с 4-те фази на месечния цикъл и загубите от ценни вещества, свързани с него и после преминете към козметиката.

За да разберем кожата и нейните реакции е важно да знаем, че кожата е наистина много сложен орган и нейните недостатъци са “зов за помощ” на тялото отвътре.

Какво се случва всеки месец с тялото ни по време на цикъл?

Всички знаем, че с месечния цикъл ние губим ценни вещества и имаме нужда да забавим темпото, от хубава топла храна, пробиотици, пребиотици, повече витамини и т.н. За съжаление, малка част от жените в Европа сме научени да се пазим и просто да си почиваме през този период от месеца.

От тялото ни се изисква много енергия да възстанови загубите на ценни хранителни вещества. И понеже организмът ни е съвършен, той знае, че с напредване на възрастта ние вече нямаме толкова енергия за ежемесечния цикъл и започва да го спира по естествен път. Така бавно и постепенно навлизаме в следващ етап от нашият живот. Перименопауза и Менопауза.

Или, иначе казано, навлизането в тези нови периоди зависи от това как се чувства тялото ни и дали имаме сериозни дефицити на минерали и витамини. Тоест, организмът ни започва да спира цикъла, за да се самосъхрани.

За това следващият път, когато очакваш цикъл се замисли добре какво ще  правиш следващите дни…

Продуктите, които създадохме за теб:

Но, да се върнем на хормоните и кожата

Хормонът е вещество, което се образува само на едно, точно определено място в организма и което, преминало в кръвта, подбужда по кръвен път дейността на други органи и системи.

Кожата, като най-голямият орган в човешкото тяло е подвластна на хормоналното въздействие и всяка промяна в нивото на хормоните променя функцията на кожата. Почти няма хормон, който да не може да окаже влияние върху състоянието й, като най-силно изражение имат половите хормони. Всяка силна емоция, стрес, резки промени в теглото водят до промени в състоянието на кожата.

Какви промени можем да наблюдаваме в състоянието на  кожата?

Един от виновниците за настъпващите промени е естрогена – той контролира менструалния цикъл, въздейства на черния дроб, на мастната тъкан и на кожата. Кожата на лицето е снабдена с най-много естрогенни рецептори, затова и естрогенът е един от водещите хормонални фактори за състоянието на нашата кожа.

Когато започне да намалява наблюдаваме следните промени в състоянието на кожата:
– става по-тънка;
– лесно се появяват ранички и трудно зарастват;
– осезаемо става по-суха;
– загубва еластичността и плътността си, липсва й овлажняване навсякъде;
– по-лесно изгаряме на слънце и често се появява слънчева алергия.

Един от много неприятните кожни проблеми е появата на чувствителност на кожата. При жени с чувствителна кожа, често през този период се стига до диагноза розацея, която от своя страна е проблем и на стомаха (не търси решение само в козметиката или лекарствата).
 
Ако сте с мазна и по-плътна кожа ще наблюдаваме изтъняване на повърхностно ниво на кожата, което при леко раздразнение ще става раничка, която трудно ще зараства.

Често през този период се наблюдава и появата на пъпки в областта на брадичката – големи болезнени пъпки, които нямат връхче, но стоят дълго като пигментно петно.

Ако сме свикнали да се самонаблюдаваме, ще забележим и някои промени в тялото си като подуване, оточност, задържане на вода. Увеличаване на размера на гърдите или обратното им отпускане.

Знам, че горните редове не звучат оптимистично, но когато знаем какво предстои можем да се подготвим, нали?

Какви активни съставки да търсим в козметиката?

Като основна задача е да запазим кожата здрава и плътна, да помогнем тя сама да изпълнява естествените функции. Затова са ни нужни:

1.Пробиотици и пребиотици, постбиотици – да, точно така, има ги и в козметичните продукти. Те са важни за функционирането на кожната екосистема и за добрата защитна функция на кожата.

2. Естествени антиоксиданти в комбинация с ретинол – те ще подобрят плътността на кожата, но е важно да изберем стабилизирани (повече информация по темата има тук).

При много чувствителните кожи, които не могат или се притесняват от ретинол, могат да го заменят с Bakuchiol: Клинично доказана алтернатива на ретинола. Бакучиол стимулира производството на колаген и еластин.

или

Екстракт от листата на дива цикория, който стимулира LOX протеина (участва в производството на колаген и еластин и поддържа целостта на дермата) и по този начин  стимулира епидермалните слоеве. Също така стимулира колаген 1, което подобрява кожната плътност. 

3. Пептидите в козметиката също са важни през този период. Добър вариант, според мен, е:

MATRIXYL SYNTHE’6 – мощен пептид, стимулиращ дейността на фибробластите и производството на колаген 1,2,4 , еластин, хиалуронова киселина и заздравяване на епидермалните връзки. 

И не на последно място са фитохормоните, това са растителни екстракти, които могат да заменят липсващият естроген. От фитохормоните в козметиката, най-използвани са:

4. Генистеин – екстракт извлечен от соята, който има структурна прилика с естрогена и има хормоноподобно действие вътре в кожните клетки. Генистеин стимулира производството на колаген, а също така предпазва от разрушителното действие на ензимите в матрикса. 

Генистеин е едновременно фитоестроген и антиоксидант и се използва за лечение на състояния, засегнати от нивата на естроген в кожата.

5. Екстракт от Див ямс – дивият ямс (Диоскорея) може да  бъде естествен източник на DHEA “хормон на младостта”, чието количество намалява след 40 годишна възраст. DHEA е считан за “майката на хормоните”, тъй като тялото спонтанно го превръща в естроген, прогестерон или тестостерон, в зависимост от нуждите си.

Всъщност, това растение съдържа стероидни съединения и по-специално едно вещество – хормонален прекурсор наречено DIOSGENINE. Това вещество играе роля на хормонален пълнител и тялото го превръща в DHEA, според нуждите си, за да противодействат на някои физиологични смущения, появили се с възрастта.  

Дивият ямс расте във влажните гори на Северна Америка, също в Централна и Южна Америка,  Африка и някои части на Азия. От векове индианските жени са го ползвали против забременяване или против помятане.

В резюме

Ако искате да работите с цел превенция и още сте далече от перименопаузата започнете да използвате изброените съставки в точки 1,2,3, те ще помогнат да имате здрава и плътна кожа и с напредване на възрастта последиците за нея ще са по-малко.

Ако тези процеси вече са настъпили, добавете към ежедневната грижа и някой от фитохормоните описани в точки 4 и 5.

И запомнете! За да имаме здрава и хубава кожа не са ни нужни много продукти и процедури. Важното е да са точните!

–––
P.S. Консултациите, които прави Стела от facecare.bg са безплатни и могат да се случат както по телефона, така и на място.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Здравейте! Казвам се Стела Куцарова - козметик и консултант във facecare.bg. Помагам на съвременната жена да избере точните продукти за домашна грижа, с които да запази младежкото си излъчване. Вярвам, че за да имаме красива и здрава кожа е нужна индивидуална програма, която да се следва дългосрочно.

Още публикации: