Личният ни опит след едномесечно всекидневно използване на ретиноид

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Както знаеш, вече 2-ра година, тук в сайта си говорим не само за здраве, а и за младост и красота. И причината е една – според мен, те са свързани и ги обединява грижата, която полагаме за себе си, а тя е цялостна, комплексна и холистична.

И така както внимаваме какво ядем, как го ядем, дали се движим, разтоварваме ежедневния стрес и т.н., в същата графа влиза и външната грижа за нас самите. За да се чувстваме красиви и добре в кожата си.

Споделяла съм го и преди, но ще го направя и днес – грешката, която допускат много хора е да се фокусират само върху една част от т.нар. well being. Грешка, която допусках и аз самата. Някои хора внимават с храната, други са фоксурани върху фитнеса, а трети само върху външия си вид. А всички тези аспекти е важно да са в синхрон и когато го постигнем – тогава можем спокойно да кажем, че ДА, ние се грижим за себе си холистично. Цялостно.

И понеже, тук в този сайт има много информация за здравето и красотата от вътрешна гледна точка, днес с Жени ще споделим и за външната такава – как поддържаме кожата си външно и какво се промени след въвеждането на ретинол към режима.

Идеята да се комбинираме с Жени за тази статия е, за да може картината да е по-реалистична. Двете с нея сме с много различни типове кожи, използвахме различни продукти и затова решихме, че ще е интересно да споделим и двете гледни точки днес…

Надя – личният ми опит с ретинoид

Ако си спомняш, преди няколко месеца си направих ДНК тест за състоянието на кожата (можеш да се подсетиш за консултацията ми с Д-р Денкова по темата тук), където тя сподели, че благодарение на добрата ми вътрешна грижа (добавките ONE, Daily, астаксантина в ZEN и правилното хранене през последните години), кожата ми изглежда доста по-млада отколкото би трябвало според ДНК теста. Тоест, доказахме за пореден път, че епигенетиката работи.

Но ми даде и препоръката да започна да използвам ретинол и витамин С като външна грижа, за да можем да спрем доколкото е възможно или поне сериозно да забавим външните белези на стареене, особено предвид факта, че отказвам да се подлагам на всякакви други инвазивни или неинвазивни процедури.

И така, имах задача – да си намеря подходящия ретинол и да започна да го използвам. Много сложна и тежка тема, както се оказа. Още тогава започнах да чета различни статии, форуми, да гледам продукти, да сравнявам и да се опитам да взема информиран избор какво да си купя и откъде да започна. Но вместо това се вкарах в сериозно приключение.

Информацията в интернет се оказа разнопосочна и силно объркваща. Видовете ретиноиди твърде много и различни. Пълно мазало, с извинение за израза. И тогава се случи неизбежното… както казва Мари Форлео, гуруто ми в маркетинга – “A confused mind, always says NO” (обърканият ум, винаги казва НЕ). Това направих и аз. Просто си казах НЕ, нямам време за това, не мога да избера, не мога да се ориентирам и няма да използвам ретинол.

Това продължи няколко месеца, докъм началото на есента, когато темата отново изникна на дневен ред, покрай магазин, който открих – facecare.bg. Магазин, който ми направи изключително приятно впечатление, не само защото започнаха да продават добавките ни :))), ами заради грижата към клиента, която демонстрираха, свързвайки се с мен по определен казус, който искаха да разрешат. Тогава си помислих – това са моите хора, нека видя какво друго има при тях.

Продуктите, които създадохме за теб:

И го видях – заветния ретинол.

И постъпих по най-лаишкия възможен начин – писах им съобщение, че искам да започна да използвам ретинол, но имам нужда от съдействие. Те веднага ми предложиха безплатна консултация. Дори и такава по телефон, ако не мога да отида на място при тях, за да изберем най-подходящия ретиноид за мен и всичко си дойде на мястото. Нещата просто се случиха. Казах ли аз, че са моите хора :)))

Тогава дойде и идеята да се комбинираме с Жени, която пък чете за ретиноидите от над година и е доста по-запозната с ползите му от мен, но не го беше използвала досега.

И така, точно преди 2 месеца, след една кратка безплатна консултация, двете с нея се прибрахме с по един тестер ретинол 0.3% и витамин С, а 2 седмици по-късно и с по един пълен комплект. Всяка според кожата си.

За нея – масла серуми, защото кожата й е суха и ги попива бързо. Аз, за разлика от нея не мога да търпя на лицето си по-мазните серуми и масла, защото не попиват с часове и ми е неприятно, затова за финалните продукти Стела ми подбра ретиноид на крем (вместо масло) и по-лека формула витамин С на серум, която обаче попива в кожата ми бързо и не омазнява. Или, прибрах се с:

– почистващ крем
– антиоксидантен серум с 12% витамин С
– и ретиноид (моят е микс между ретиноева киселина и ретинол).

Тоест, спазих новото златно правило за красива кожа, както съветват всички напоследък:

Витамин С + слънцезащита през деня
Ретиноиди през нощта

Това, което МНОГО ми харесва – използвам малко продукти, както виждаш, само 3+1 с почистващото средство :))) Почистващото е от същата марка и серия като ретиноида, което може би е важно, за да сме сигурни, че едното няма да реагира с другото. Иначе, в тестовия ми период с ретинол 0.3% използвах мицеларна вода за почистване и всичко с нея също беше наред. Единственото, за което внимавах е да НЕ нанасям ретинола върху мокра кожа.

А това, което НАЙ-МНОГО ми харесва – състоянието на кожата ми само за месец. И да, знам, че месец е малко за сериозни резултати, но пък е достатъчно за ВИДИМИ такива, а моите определено са видими. Дори смея да твърдя, че имаше подобрение още на 2-рата седмица всекидневно използване:

– кожата в зоната около очите ми е видимо с по-малко фини линии и бръчки;
– дълбоките бръчки в зоната на челото и назолабиалните гънки са в доста по-добро състояние и не толкова забележими и дълбоки;
– лицето ми изглежда по-стегнато (може би за някой на 20 това звучи лековато, но мисля, че момичетата на 40+ ще ме разберат);
– и кожата ми е доста по-сияйна от преди, с някакъв лек блясък, който я кара да изглежда по-млада.

И ако това са резултатите ми само за месец, нямам търпение да видя какво ще се случи след година. Защото, красотата и здравето изискват време и постоянство, които аз определено смятам да им дам.

Като ежедневно решение, аз лично се отказах от серума, поради причините, които описах по-горе (не попиват в кожата ми с часове) и резултатите ми се дължат изцяло на крем, който е комбинация от ретиноева киселина (най-силният ретиноид) и ретинол, под патентованото наименование Retinyl retinoate (споделям ги в Instagram stories – Skin routine). Другият плюс точно на този крем е, че е подходящ и за околоочен контур, и може да се използва и като дневен и като нощен.

За този период:
– НЕ съм имала раздразнение нито от ретинола с 0.3%, нито от крема с ретиноиди,
– НЕ съм се излющвала, белила или каквито и да е други истории на ужасите, които бях чела,
– НЕ съм почервенявала,
– кожата ми НЕ е станала по-чувствителна и т.н.

Това беше от мен за днес, надявам се да съм ти била полезна, а сега можеш да прочетеш и личното мнение на Жени, какво използва тя и дали кожата й се промени за този период.

Жени – личният ми опит с ретинол

Засиленият ми интерес към темата “грижа за кожата” е продиктуван повече от нужда, отколкото от суета. И не, не се оправдавам :))), просто откакто се помня имам суха и чувствителна кожа, особено на лицето. А през студените месеци, заради вятъра, тук-там се появяват и червени петънца. Супер бонус за иначе добре изглеждащата ми кожа, нали? :)))

Всъщност момичетата с кожа, подобна на моята, знаят (също като мен), какво е усещането сутрин – не можеш да се усмихнеш, преди да измиееш лицето си и да нанесеш овлажняващия си продукт. И така всеки ден, години наред. Примирих се, че това е положението. Намерих начин да хидратирам по-добре кожата, ходя на процедури в козметични салони, опитвам се да пия повече вода (това е супер важно!!!), понякога спя с нощни маски и бях сигурна, че няма какво повече да сторя. Обаче грешах…

Преди около 3 години в една аптека попаднах на листовка с информация за “вълшебство в бурканче” – крем, съдържащ ретинол, на полулярен бранд медицинска козметика. Прочетох, стори ми се твърде хубаво, за да е истина и реших да потърся повече информация за тази “съставка-чудо”. А той, ретинолът, трябваше да се справи едва ли не с всички малки несъвършенства на кожата и обещаваше да изтрие следите, които времето вече беше започнало да оставя върху лицето ми.

И така, започнах да търся и да чета, нооооо….единственото нещо, което се случи беше тоталната каша в главата ми. А причината се криеше в недостатъчното количество информация, която беше общодостъпна в интернет. Предполагам, че няма нужда да уточнявам, че говоря за чужди източници, на български информацията беше просто липсваща.

Обърках се, не получих възможността да направя своя информиран избор и зарязах закупуването на крем, съдържащ ретинол, за по-късен етап… И както се случва в подобни случаи, когато нещо не е жизненонеобходимо, изобщо забравих за това…

В началото на тази година обаче моя приятелка в офиса, в който тогава работех ми изпрати клипче от youtube канал, в което дама на около 50-годишна възраст споделяше опита си преди и след 5-годишно използване на крем с ретинол. Беше невероятно – тази 50-годишна жена, изглеждаше на не повече от 35. Онемях…

Седмица по-късно помолих приятелка, която живее в Барселона, да ми издири крема от видеото. В България такива не се продават. Стана ясно, че той съществува под различни наименования в държавите, в които се продава. И понеже както знаете, който търси – намира, няколко седмици след това, аз държах кутийката със скъпоценната тубичка в ръцете си. И с листовка единствено на испански език, който аз за съжаление все още не говоря. :)))

Отново започна четене, лутане в океан от неясна информация, сложни наименования и…крайности….Толкова полярни са мненията за ретинола, които срещнах, че варираха от “магия” до “не го използвай”. Така и не посмях да отворя и да използвам съдържанието на тубичката. :)))

Разказвам всичко това, само защото знам, че така по-лесно ще разберете радостта и облекчението, които изпитах, когато преди 2 месеца Надя ми каза, че отиваме на среща във facecare.bg, за да бъдем консултирани от специалист кои продукти с ретинол, от тези които се предлагат в онлайн магазина им са подходящи за нас. И да ги тестваме, за да сме спокойни, че всичко ще е наред.

Но няма да крия – бях скептично настроена, че мога да видя резулатати след месец употреба на продукт с ретинол. Обаче, пак грешах…

Още на първата сутрин след нанасяне на серума усетих сухата ми кожата по начин непознат за мен преди (или поне изключително рядко). Комфортно хидратирана, гладка и кадифена на допир. Сега, трябва да Ви призная, че аз никога не съм имала кой знае какви видими несъвършенства по кожата. Всичко, за което Ви споменах в началото са неща, които аз виждам, знам и усещам за лицето си, но не се забелязват.

2 седмици по-късно по препоръка отново на Стела от facecare.bg имах пълен комплект от продукти съдържащ:
– крем за измиване,
– серум с ретинол 0.3%,
– нощен крем за лице,
– нощен крем за околоочен контур.

И за да бъде спазен златният стандарт в грижата за кожата (витамин С + слънцезащита през деня и ретиноиди през нощта), в добавка Стела ми препоръча и интензивен серум с витамин C, който се оказа достатъчно богат, за да замени дневния ми крем. Което за човек с моята суха кожа е абсолютно впечатляващо.

Изключително подходящата текстура на немазния серум, който кожата ми сутрин буквално “изпива” и я кара да сияе. Освен това тенът ми отново е бистър и равномерен. А в комбинация с останалите продукти с ретинол, които нанасям вечер, ефектът от използването на серума с витамин C за кожата ми е наистина страхотен и най-хубавото – абсолютно видим.

А ето това е, което се случи след 30-дни употреба на комплекта:
– кожата ми стана по-гладка и плътна
– фините линии и бръчици около очите ми ВИДИМО са започнали да се запълват
– назалобиалните ми бръчици също се повлияха изключително добре
– кожата ми като цяло изглежда по-тонизирана
– лицето ми възвърна блясъка и младежкия си вид (не преувеличавам, честно!)

И накрая, но не на последно място ще кажа, че нищо от “ужасните” последици, в следствие на използване на продукти с ретинол, за които бях чела, не ми се случи:
– лицето ми НЕ се зачерви,
– НЕ се излющи,
– и НЕ стана по-чувствително.

——————

Това беше от нас, надявам се, че ти е било полезно и ще ти помогне в грижата и за твоята кожа, но ние сме просто… пристрастени към ретиноидите и витамин С. И отново подсещам, че консултацията със специалист по темата е важна, за да си спестиш неприятностите и по-бързо да намериш своите продукти.

Разкошен ден,
Надя и Жени

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: