Q&A – ти питаш, аз отговарям или всичко за добавките, което искаш да знаеш

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес събирам на едно място някои от най-важните и най-често срещаните въпроси, които получавахме в последните месеци за нашите добавки. Надявам се да са полезни и за теб!

И така, първият от тях е:

Подходящи ли са за мъже?

Твърдо ДА. Съпругът ми приема ONE, Daily & ZEN откакто са на пазара. Няма здравословна или друга причина, добавките да не са подходящи за мъже.

Съществуват и хранителни добавки, специално предназначени за подобряване на фертилната среда, за увеличаване на кърмата, за периода на менопаузата и т.н., но нашите НЕ са в тази категория. За целта се приемат добавки като див ямс (wild yams), DIM и др. елементи, които не са налични в ONE, Daily & ZEN.

—————-

Колагенът натрупва ли се в тялото? Може ли да взимаме добавки примерно 2-3 месеца и да имаме ефект, след което да починем отново 2-3 месеца примерно? Или е по-добре по малко, но редовен прием на колаген?

Опитах се да открия медицински изследвания по темата до колко колагенът се натрупва в организма, но не успях. Затова мога само да споделя какво мисля аз.

Реално, колагенът помага на кожата да запази еластичността и младостта си, затова аз съм привърженик на подхода, при който се грижим за нея постоянно. Точно както си слагаме серум и крем на лицето всеки ден, по същия начин трябва да полагаме и вътрешни грижи – всеки ден.

Добре е да се подходи и индивидуално – според възрастта и състоянието. Например, една 40 годишна жена е добре да приема 4 грама колаген на ден, защото организмът й вече не произвежда собствен. Докато едно момиче на 25 може да си позволи да приема само 2 грама на ден, като превенция и за поддържане на младостта. Нещо, което аз лично съжалявам, че не съм правила – да се грижа по-добре за себе си от по-ранна възраст.

—————-

Приемам чист колаген от няколко месеца насам и не знам защо бях изпуснала твоята статия за колагена. Днес я прочетох внимателно и започнах леко да се притеснявам дали колагенът, който пия е най-подходящият за мен. Приемам 10 грама чист колаген, без нищо друго към него. Благодаря ти предварително за отделеното време!

По принцип не мисля, че е редно да коментирам чужди марки колаген, затова тук само ще споделя как да черпиш максимум ползи от него, независимо коя марка колаген приемаш.

На първо място – добави витамин С. Повечето марки колаген в България предлагат чист колаген, а той има нужда от витамин С, затова е добра идея да добавиш витамин С към колагена си – може да е като отделна хранителна добавка или като засилиш приема на храни богати на витамин С.

На второ – организмът ни няма нужда от 10 грама на ден. Реално, по-голяма част от медицинските изследвания за ползите от приема на колаген за кожата са провеждани с 2.5 до 4 грама колаген дневно, затова и много експерти често повтарят, че няма нужда да се приема повече от 4 грама на ден.

И за финал – добавянето на алое вера към колагена също е добра идея, защото алоето подобрява състоянието на кожата, времето й за възстановяване и също както витамин С увеличава собственото ни производство на колаген.

Затова и в ONE има колаген с витамин С и алое.

Продуктите, които създадохме за теб:

—————-

Имам доказан, чрез кръвен тест, дефицит на витамин Д, ONE ще ми помогне ли да възстановя дефицита?

Не. ONE е създадена като ежедневна хранителна добавка, тоест елементите в нея като доза отговарят на дневните ни нужди. Затова и може да се приема редовно, без прекъсване.

Ако имаш дефицит на витамин Д3, желязо, пробиотици или нещо друго – е редно да се приемат по-високи дози или т.нар. терапевтични (мега) дози, които се съгласуват с лекуващия лекар и се пият определено време – от един до няколко месеца.

—————-

Кога е най-доброто време за прием?

В идеалния вариант – на празен стомах. Това може да е сутрин, като междинна закуска или вечер преди лягане. Пробвай различни варианти и прецени кога ти е най-удобно и не ти пречи на ежедневието. Аз лично приемам всичко наведнъж сутрин, преди да изляза.

Някои от нас обаче не толерират добре добавките на празен стомах, в такъв случай пробвай да ги смесиш с нещо малко – смути или няколко хапки храна преди прием.

—————-

Мога ли да приемам ONE, Daily & ZEN заедно?

Да! Аз ги пия точно така – смесвам заедно ONE & Daily в 200 мл вода общо и ги шейквам. С тях пия още ZEN и омега 3 (черен дроб от треска). Всичко наведнъж, сутрин, на празен стомах.

—————-

Приемът на толкова различни ценни вещества наведнъж добър ли е за нас?

Въпрос, на който ми се иска да си отговориш сам/а като се замислиш какво се случва когато ядем? Тогава, дори и да хапваме самостоятелен плод, с него си набавяме множество ценни вещества едновременно (например в 1 банан има фибри, захари, и малко или повече от всички витамини и минерали).

А когато консумираме основно ядене, в което има зеленчуци, месо, млечни и др. си набавяме още по-голям асортимент от различни ценни вещества наведнъж.

Защото майката природа е решила да ни подава всички хранителни вещества заедно. В противен случай в природата щяха да съществуват плодове, в които има само 1 елемент и храненията щяха да са разделени на ядене на по 1 продукт, но реално не е така, нали?

Затова въпросът ми към теб е – след като природата е решила да ги приемаме заедно, трябва ли да ги разделяме, когато ги приемаме като добавки? И семплият отговор е – НЕ.

Единственото изключение от случая е ако се налага прием на терапевтични дози от даден елемент по препоръка на личния лекар, заради доказан дефицит или конкретен здравословен проблем. Но тогава, тази мега доза, в най-добрия случай, се следи и актуализира от лекуващия лекар, а не се приема просто така.

Защото, ако няма конкретна причина за прием на твърде високи дози от даден елемент, този прием ще премахне хранителния баланс, който съществува в природата и ще увеличи вероятността определени елементи да изместят усвояването на други (ситуация, която е позната в нашите среди като “конкуренция между различните елементи”).

Затова и експертите са единодушни, че в по-голямата си част ползите от комбинирането на хранителни вещества в храните, както и комбинираните хранителни добавки, са по-подходящи за ежедневен прием. Отделно и си помагат едно на друго, като например витамин С значително подобрява абсорбцията на желязо и колаген, витамин Д подобрява приема на калций, витамините подобряват усвояването на минералите, и обратното, пробиотиците също се включват в надпреварата като подпомагат усвояването с цели 50% и т.н.

Поради тези и други положителни хранителни взаимодействия, експертите казват, че комбинирането на различни елементи в мулти формула означава, че НЕ се нуждаем от толкова много от даден елемент, за да черпим максимум ползи от всичките. Точно както е при естествените храни.

—————-

Опитвам се да преценя коя от твоите добавки е най-подходяща за мен. Може ли да ми помогнеш?

Това, като цяло винаги е индивидуално и ако човек не е запознат със състоянието на питащия, е на практика невъзможно да се отговори адекватно. Затова и подобни въпроси е редно да се отнасят към личния лекар, който е наясно с цялостното състояние на организма.

Ако обаче говорим за превенция и подкрепа, ето една семпла таблица*, която обобщава кои ценни вещества каква роля изпълняват за здравето и красотата, и в коя от нашите добавки са налични:

* таблицата е базирана на здравните ползи за различните ценни вещества одобрени от EFSA (European Food Safety Authority), лекции от конгресите на ESPEN (2017 г и 2018 г), медицински изследвания, както и на Nutritional assessment workbooks & protocols на CSNN (Canadian School of Natural Nutrition).

—————-

Каква е разликата между ONE касис и ONE какао?

Между добавките, освен вкуса, има 2 други разлики – съдържанието на витамин Д3 и пробиотици. В ONE какао има по-малко и от двете. Идеята беше, от една страна, хората, които ги приемат допълнително да не предозират. От друга – така човек може да си подбира добавките според сезона. Например, аз приемам ONE касис зимата, когато имам нужда от повече витамин Д3, а ONE какао – лятото.

—————-

Планирате ли да пускате нови вкусове на ONE и Daily, или да ги направите на таблетки?

На този етап – не. Причината добавките да са на прах не е случайна. Ако тези 10 г съдържание са на таблетки, ще се налага човек да приема една шепа от тях, за да си набави всичко, а това беше точно нещото, от което искахме да избягаме – приемът на шепи с таблетки, път били те и хранителни добавки.

Осъзнавам, че така има риск вкусът да не допада на някого, но в крайна сметка, това не са бонбони и въпреки, че вкусът е важен за мен, той не е основополагащ. Затова и за момента не планираме да добавяме нови вкусове.

—————-

Възможно ли е да имам странични ефекти от добавките?

Да, винаги има такава вероятност, независимо дали говорим за добавки или храни. Понякога е свързано с лични хранителни непоносимости, дори и такива, за които не подозираме. Например, около 5% от населението имат странични ефекти от приема на витамин С на празен стомах и за тях е най-добре да го приемат само след или по време на хранене. Друг път – с реакция на организма, която може да е свързана с личен здравословен проблем, за който отново не предполагаме.

В ONE има добавени сода и лимонена киселина, за да се подобри разтворяемостта. Содата обаче се използва в нашите среди и за домашна проверка на нивата на солна киселина в стомаха. Съответно, ако човек има завишени нива – содата може да предизвика реакция, като оригване, гадене и в редки случаи – повръщане. Всичко по темата ще намериш в тази безплатна програма.

От комбинацията на някои елементи пък е възможно да се появи и леко разхлабен стомах. Като например:
– кафе,
– алкохол,
– дефицит на солна киселина в стомаха (всичко по темата е описано тук),
лактозна непоносимост (подсещам, че според ДНК тестове около 70% от нас имат такава, научи за нея тук),
– глутенова непоносимост,
твърде много захар
– и прием на магнезий.

В ONE има само магнезий, който отпуска мускулатурата на червата и помага при запек, но ако се смесят няколко от горните (например прием на кафе, вино, млечни, дефицит на солна киселина и магнезий) – комбинацията може да предизвика лека еднократна диария. Храните богати на магнезий също могат да допринесат за подобен лек дискомфорт. Това са всички зеленолистни, плодове (авокадо, банани, смокини, малини), ядки и семена, бобови (нахут, грах, боб), зеленчуци (броколи, зеле, брюкселско зеле, аспержи, артишок и др.) и риба (сьомга, риба тон, скумрия).

Единственото, което можем да гарантираме е, че няма никаква възможност за вредни странични ефекти от нашите добавки.

—————-

И за финал – трябва ли да приемам хранителни добавки изобщо?

Тук има изключително подробен материал по темата, който да ти помогне да разбереш сам/а за себе си – имаш ли нужда от тях или не. И това е свързано с начина на хранене, възрастта, състоянието на организма и редица други фактори, описани подробно в тази публикация.

—————-

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!
А ако все още не си запознат с ONE, Daily & ZEN, можеш да го направиш тук.

Разкошен ден,
Надя Петрова

Използвани източници:

EFSA (European Food Safety Authority)
Лекции от конгресите на ESPEN (2017 г и 2018 г)
Nutritional assessment workbooks & protocols на CSNN (Canadian School of Natural Nutrition).

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: