всичко, което искаш да знаеш за ядките

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ядките се смятат за нещо като основа в храненето на суровоядци и вегани, и неотменно присъстват в приготвянето на повечето видове сурови десерти, крекери и дори салати. Какво обаче знаеш или не знаеш за ядките, защо трябва да ги ядем сурови, наистина ли са пълен протеин и всичко друго, което би могло да те интересува…

Ядките и семената се нареждат веднага след зеленолистните по съдържание на ценни вещества, като за разлика от тях количеството на протеин, фибри и мазнини е изключително високо. Повечето ядки обаче са киселинна храна и са силно калорични, като 100 грама от тях обикновенно имат 500-700 калории, от които 50 до 70% са под формата на мазнини. Реалният проблем в случая са мазнините, които макар и от полезните за организма могат да натоварят черния дроб, затова не е добра идея да изяждаш цялото пакетче с ядки, пък били те и сурови.

За да може стомахът да смели ядките, той има нужда от голямо количество солна киселина и липази (ензима, който смила мазнини, секретиран от жлъчката и черния дроб), затова, ако имаш проблеми с жлъчката, черния дроб или с недостиг на солна киселина в стомаха, е добре да избягваш ядките по принцип.

raw-nuts-3

Ядките и семената имат също така в себе си ензимни инхибитори, като например фитиновата киселина, която може да създаде допълнително напрежение в храносмилателната система. Ензимните инхибитори са в ядките и семената, защото природата се е постарала те да не покълват предварително. За да се активират и покълнат, ядките имат нужда от съответните условия, а това означава накисване във вода. Накисването освобождава ензимните инхибитори, и в ядката започва процес на поникване, по време на който съдържанието на ценни вещества в тях скача. Винаги изхвърляй водата, в която са били накиснати ядките, за да си гарантираш изхвърляне на ензимните инхибитори и ги яж в рамките на 2-3 дни, защото след това започват да се развалят, ако не се засадят. Ядките и семената имат нужда от различно време за накисване, като най-общо е 4 часа за семена и 8-12 часа за ядки.

Един от големите проблеми за мен с ядките, които се продават в магазините обаче е начинът им на съхранение. В природата те са обвити в твърда черупка, която ги предпазва от всички външни фактори като въздух, влага и слънце. Това не е случайно. Ценните вещества в тях са много поддатливи и лесно се губят, ако ядката не е съхранявана правилно. В България често се продават сурови ядки директно на улицата, където са подложени ежедневно на всичко, което ги разрушава и клиентът си купува сурова ядка, от която са останали само калории и… нищо полезно. Затова, ако нямаш орехово дърво и лешников храст, за да си ги отгледаш сам, купувай само ядки и семена, които са съхранявани правилно – в непрозрачна и добре запечатана опаковка, която не е изложена на слънце. След отваряне на опаковката е най-добре да ги прехвърлиш в стъклен буркан и да ги съхраняваш в хладилник или на тъмно сухо място.

raw-nuts-2

По отношение на пълния протеин, ситуацията не е както твърдят повечето източници. Ядките наистина имат в себе си голям процент протеини, но не и всички 8 незаменими амино киселини, за да се водят завършен протеин. Комбинацията от ядки и семена обаче обикновено завършва картината, като например пълен протеин оформят бадем, слънчогледово семе и сусам.

Като финални препоръки1:

  • Яж не повече от шепа ядки и семена на ден – за междинна закуска или към обедната салата;
  • Винаги накисвай суровите ядки, а ако имаш възможност след накисване ги изсуши в дехидратор. Така ще ги запазиш за дълго време и няма да се налага киснене всеки път;
  • Купувай само ядки съхранявани правилно, в идеалния вариант с черупките;
  • Комбинирай различни видове ядки и семена без да се притесняваш;
  • И не на последно място, яж ги сурови, ако искаш да си набавиш ценните им вещества, а не само калориите в тях.
1 по извадки от книгата “14 дни детокс”

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: